Dva scenarija

Ne uspije li srušiti šefa stranke, Linića će izbaciti iz SDP-a

SDP
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
30.05.2014.
u 07:45

U riječkom SDP-u još nisu ubacili u višu brzinu svjesni da zagrebačka organizacija još uvijek važe kome će se prikloniti

Nakon medijskog napada prekaljenog esdepeovca i smijenjenog ministra Slavka Linića na šefa SDP-a Zorana Milanovića, samo je jedno pitanje: što će se dalje događati u toj stranci? Moguća su samo dva scenarija: ili će iz partije izletjeti Slavko Linić ili će esdepeovci uskoro birati novog predsjednika.

Konačni obračun dogodit će se, prema svemu sudeći, 7. lipnja, za kada je sazvana dugoočekivana sjednica Glavnog odbora. Tada će se znati tko uživa podršku tog tijela od 103 člana.

Ništa bez GO-a

Naime, bez potvrde Glavnog odbora niti Linić može biti izbačen iz SDP-a niti se može donijeti odluka o raspisivanju izvanrednih izbora u SDP-u na kojima bi se mogao birati novi predsjednik. Prema dostupnim informacijama, pobunjenička riječka skupina predvođena Linićem, Zlatkom Komadinom i Vojkom Obersnelom nema dvotrećinsku većinu koja je potrebna za eventualno raspisivanje izvanrednih izbora za novog šefa SDP-a. Prva runda odigrat će se u idućih nekoliko dana jer nam je nekoliko vrlo utjecajnih esdepeovaca jučer reklo kako očekuju da se što prije sazove hitna sjednica Predsjedništva SDP-a.

– Nitko se više ne može praviti grbav. Trebamo se odmah sastati jer, htjeli-ne htjeli, sada smo svi u stranci uvučeni u sukob između Zorana Milanovića i Slavka Linića. Ne želim se žuriti sa zaključcima zbog toga što na ove teške optužbe koje je iznio Linić prvo nama u Predsjedništvu treba odgovoriti Milanović – rekao je naš sugovornik. Linićev kompanjon i šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel poručio je pak da na Glavnom odboru treba analizirati rezultate izbora, aktualnu situaciju u stranci te povesti otvoreni razgovor.

– Ako se ne možemo drugarski pogledati u oči i razriješiti probleme, to će u konačnici biti loše ne samo za stranku nego i za građane koji su nam dali povjerenje. Ne samo sada nego i ubuduće. Vrijednost i važnost komunikacije unutar stranačkih tijela sada nam treba biti jasnija nego ikad, kao i to da politika mora osluškivati poruke javnosti, posebno svojih birača – rekao je Obersnel.

Tko je novi lider?

Riječki krugovi poručili su da će Milanović, odluči li se na izbacivanje Linića iz stranke, do kraja podijeliti SDP. No, u riječkom SDP-u još nisu ubacili u višu brzinu, svjesni da zagrebački SDP još važe kome će se prikloniti, a bez te najveće SDP-ove organizacije pobuna protiv Milanovića ne može uspjeti.

Također, još je otvoreno pitanje tko bi bio taj novi lider, a kao dva najizglednija rješenja nameću se župan Zlatko Komadina i europarlamentarac Tonino Picula. Ali, kako doznajemo, Komadina teško može izlobirati dvotrećinsku podršku Glavnog odbora, a Picula još očito nije odlučio isplati li mu se uopće izaći na megdan Milanoviću. Pa će tako prvo početkom srpnja spakirati kovčege za Europski parlament.

>>Slavko Linić: 'Milanović me želi uhapsiti!'

>>Milanović: Linić se drži obećanja da će nas blatiti

>>Kolarić: Slučaj Linić početak je potopa SDP-a i Vlade

Komentara 41

CR
crocro
09:02 30.05.2014.

Za razliku od vječnog "proroka" g. Grčića, ovdje ne treba biti prorok da se predvidi što će se događati dalje u toj stranci, pa i u kukuriku koaliciji. Oni su u velikoj panici, nemaju vremena za povlačenje pravih poteza vlade a niti znanja, ali će pokušati "odglumiti" kako državniči voditi poslove i dalje kao da se ništa ne događa. A zapravo se bave samo i jedino sukobima a ne gospodarstvom i standardom građana, bave se previranjima i krivicama zbog europskog izbornog poraza, zapravo sa svih strana su ih udarile nedaće, od kuda poraz na izborima od tuda i sve moguće afere, sukobi interesa, svađe, prepucavanja. Najveći je problem što sve to pokušavaju prikrivati i pokazati da oni zapravo dobro funkcioniraju. A zapravo uopće ne mogu niti da hoće, dobro funkcionirati. Svaka razborita vlada i predsjednik države, u ovakvim okolnostima bi donijeli najpametniju odluku da se odmah raspišu izvanredni parlamentarni izbori, čime bi se prekinula agonija koja će se kako vrijeme odmiče, sve više intenzivirati. U ovakvim previranjima, vlast ne može na odgovarajući način funkcionirati a i u dosadašnjem funkcioniranju je pokazala nemoć i neznanje što je rezultiralo gospodarskim sunovratom u svim kvartalima. Samo gospodarski sunovrat daje nalog svakoj vladi da podnese kolektivnu ostavku i raspiše nove izbore. Jedno ova vlada je nagomilala svega i svačega negativnog a neće za inat raspisati izbore, a predsjednik Josipović također nema inicijative da to prekine i postane pozitivac, čime i sebe svrstava u brod koji tone. Dakle, ne treba biti prorok kao gosp. Grčić, da se vidi kako će ova vlast katastrofalno izgubiti na slijedećim izborima isto kao i predsjednik RH na predsjedničkim izborima. Čak im poraz ne bi bio tako katastrofalan kada bi sami inicirali prijevremene izbore. Ali njihov inat za inat građana.

PK
PODLOŽAN KORUPCIJI
08:23 30.05.2014.

Tzv. banda "čistih ruku"

FI
Fickilicki
08:27 30.05.2014.

Problem je politicki sustav u Hrvatskoj te u endemskoj korupciji, nesposobnosti i pokvarenosti politicara iz svih stranaka. Cim dodju na vlast tada im novac i licni interesi postanu glavna obsesija. A to rezultira ovom propascu i unistenju Hrvatske koje traje 24 godine vec. HDZ, pa SDP, pa HDZ, pa SDP, pa HDZ, pa SDP i tako u krug. I onda se cudite da smo na dnu i da nema nikakvog boljitka? Pa ko vam kriv kada ste mazohisti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije