MIGRANTSKA KRIZA

Policajci nezadovoljni: 'Nemamo dovoljno opreme na granici'

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/3
04.10.2016.
u 20:15

Pravi razlog pobune interventne policije mogla bi biti činjenica što nemaju pravo na terenski dodatak od 150 kuna

Nema dovoljno policijskih automobila, a uzduž granice između Hrvatske i Srbije nemoguće je raditi pješačke ophodnje jer ima stršljena, pčela, osa i divljih svinja s mladima koje se brane ako se osjećaju ugroženo, žale se policajci koji čuvaju zelenu granicu i sprečavaju ilegalan prolazak migranata. Uvjeti rada jako su teški, dodaju. Žale se i na šefa granične policije za kojeg tvrde da im prijeti disciplinskim postupcima, i to zbog nerada.

– Zahtijeva da u dnevnim i noćnim smjenama djelatnici budu sami u šumi bez ikakve opreme, dalekozora po danu i termovizije po noći jer postaja nema toliko opreme, a samo djelatnici granične policije imaju pravo koristiti uređaje u noćim smjenama jer imaju položen certifikat za te kamere. Kada u ispomoć dođu djelatnici policijskih postaja PU vukovarsko-srijemske i iz drugih postaja osječke i brodske županije, bude oko 50-60 ljudi na terenu u jednoj smjeni te zbog nedostatka vozila postoje pješačke ophodnje. Ne postoji pauza od sat vremena koja je propisana kolektivnim ugovorom te djelatnici ne smiju otići kupiti hranu, vodu i obaviti nuždu po potrebi – kažu policajci.

Odbili ići na teren?

Navodno je nekolicina interventnih policajaca – njih sedam ili osam – zato bila odbila ići na teren, zbog čega je u interventnoj jedinici PU vukovarsko-srijemske održan sastanak. Tad su policajci načelnika uprave upoznali sa svojim problemima, a on im je navodno obećao riješiti problem nedostatnog broja vozila, osigurati češće smjene, ali i platiti prekovremene sate.

Ipak, starijim policajcima nije baš najjasnije što to muči njihove mlade kolege jer se podrazumijeva da ophodnje budu po šumi i poljima jer je i to državna granica duž koje se ne može vozikati automobilom i loviti ilegalce, pogotovo zato što se od kukuruza i šume iz vozila malo toga vidi. 

Smatraju da je razlog za “pobunu” interventne policije zapravo taj što nemaju pravo na terenski dodatak od 150 kuna po smjeni kad idu na ispomoć u neku policijsku postaju na području uprave. Naime, interventni policajci zaposlenici su uprave, imaju 20-30 posto veća mjesečna primanja od ostalih, ali ne i dnevnice kada idu na teren izvan baze. Terenski dodatak dobivaju policajci koji dolaze na ispomoć iz drugih uprava (ovdje su to osječko-baranjska i brodsko-posavska), ali i npr. temeljni i prometni policajci iz Vinkovaca.

I dok se hrvatska policija žali da na granici ili nema dovoljno opreme, Mađarska je odlučila da će poslati 20 policajaca kao pomoć Srbiji u čuvanju granice s Makedonijom jer se očekuje novi migrantski val, kazao je jučer mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó u Budimpešti nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.
‘Neka preskaču Srbiju’

Migrante koje države EU odbiju neće prihvatiti u Srbiji čiji je predsjednik Tomislav Nikolić jučer rekao kako Beograd nema nikakvu obavezu te ljude primiti.

– Neka preskaču Srbiju, neka prelijeću i neka voze ljude tamo odakle su ih pozvali da dođu, namamili i natjerali da dođu – kazao je Nikolić i dodao kako će, ne budu li zemlje EU prihvaćale migrante, Srbija morati zatvoriti granicu. U nas ta opcija još nije otvorena.

>> Imigranti nam neće donijeti dobro, previše se razlikujemo

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
21:53 04.10.2016.

Tragično je uopće i komentirati ovu situaciju. Neshvatljivo mi je zašto vlasti u Hrvatskoj ne žele braniti nacionalne interese Republike Hrvatske? Svima je jasno kako ni najopremljeniji policajac i vojnik ne mogu na ovaj način braniti granicu? Austrijanci, Mađari, Slovenci su se odlučili na fizičku prepreku što je jedino usporilo ali i onemogućilo daljnju invaziju na Europu dok u Hrvatskoj imaju taktiku hvatanja migranata po šumama i gorama. Jasno, Hrvatska ima dugu granicu ali može se postaviti ograda na mjestima gdje nema prirodnih prepreka. Ali to gospoda ne želi.

TO
tolitol
21:50 04.10.2016.

Nema tu ničega od samih ophodnji. Treba tu postaviti žicu kao što su to učinile Mađarska i Slovenija.

KO
konzervativac
21:45 04.10.2016.

Dok se hrvatski političari voze u ekstra skupim automobilima, jer im to treba zbog uspješnog vođenja države, unatoč činjenici da su im djedovi i bake, a nekima bogme i roditelji, noću na pišanje išli u čizmama, pogranična policija nema dovoljno automobila. Nikada neznaš gdje je početak, a gdje kraj pokondirenisti u ovoj državi. Ovaj problem nije stvar predsjednice nego resornog ministra. I umjesto da se igra lovice sa članovima Vrhovnog suda bilo bi bolje da osigura barem minimalne materijalne uvjete za dnevne i, naročito noćne ophodnje, pogranične policije. Ali očito se previše traži od bivšeg oficira JNA, kadra poznatog po sposobnostima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije