'POVUĆENO 1500 LIJEKOVA'

Nestašica lijekova u Hrvatskoj mogla bi biti još veća: 'Ako ovo nije alarm, ne znam što jest'

Zagreb: Kritike pravilnika o stavljanju lijekova na listu HZZO-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.01.2023.
u 11:07

"Njemačka je preko noći donijela zakon o generičkim lijekovima koji donosi zaokret. Hrvatska hitno mora učiniti korak koji će nivelirati cijenu lijekova i osigurati nesmetanu distribuciju", rekla je Kosanović.

Građani se u Hrvatskoj već mjesecima žale na nestašicu pojedinih lijekova, a problem bi mogao postati još veći. Direktorica odnosa s članstvom HUP-a Milka Kosanović prokomentirala je hrvatsko tržište lijekova za N1 televiziju. Istaknula je da HUP već godinama upozorava na taj problem koji je sada kulminirao. Objasnila je da Hrvatska trenutno ne osjeti nestašicu kao druge zemlje zahvaljujući domaćim proizvođačima lijekova te upozorava da sve europske zemlje čine zaokret pa bi i Hrvatska što prije trebala nešto učiniti. 

"Njemačka je preko noći donijela zakon o generičkim lijekovima koji donosi zaokret. Hrvatska hitno mora učiniti korak koji će nivelirati cijenu lijekova i osigurati nesmetanu distribuciju", rekla je Kosanović. Rekla je da su svi troškovi proizvodnje porasli te da je neodrživo poslovati na takav način. 

 "To je promašena politika, a cjenovni pritisci ne mogu dovesti do ničega drugoga osim do nestašica. U Hrvatskoj svaki treći dan nestane jedan lijek s liste, povuče se zbog neisplativosti. Dosad je povučeno 1500 lijekova. Ako ovo nije alarm, ne znam što jest", istaknula je Kosanović. Objasnila je da je malo tržište s velikim cijenama samo još jedan otegotni problem jer "kad se natječete, bitna je veličina tržišta i cijene, a mi imamo minus u oba. Trebamo brzo napraviti zaokret u zakonu o lijekovima".

"Njemačka je prije dvije godine imala 12 dobavljača dječjeg paracetamola, danas ga ima 2. Ljetos smo i mi imali problem s opskrbljivačem antibiotika, ne smije se dogoditi da ostanemo na jednom ili dva. Onda je cijela država u problemu", zaključila je Kosanović.

VIDEO: Kod Doca u Šibeniku diglo se more i poplavilo cijeli kvart

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije