Popolava

Neuspješna noćna borba s bujicom iz vodovodne cijevi

\'08.03.2011., Sisak - Jutros oko 4,30 sati zbog puknuca vodovodne cijevi poplavljeni su podrumski prostori i stanovi u zgradi u Ulici Tina Ujevica. Ocajni stanari iz stanova su na otvoreno izvukli od
Nikola Čutuk/PIXSELL
08.03.2011.
u 17:42

Kada sam se probudila, ustala sam i stala u vodu, jer je cijeli stan već bio pod vodom, kaže Nada Ranogajec

Možda posljednji hladni val ove zime za velik broj stanovnika Ujevićeve ulice na sisačkom Brzaju bio je nesretan. Zbog puknuća vodovodne cijevi više zgrada u toj ulici ostalo je jučer bez vode, struje i grijanja.

Voda prekrila kotlovnicu

Najlošije su prošli stanari zgrade s kućnim brojevima 19, 21, 23 i 25, u kojoj je ukupno 61 stan i oko 200 stanara. Voda im je prodrla u podrume i kotlovnicu, a poplavljeni su bili i svi suterenski stanovi. O ukupnoj šteti još je teško govoriti, jer ni sve posljedice još nisu mogle biti sagledane.

– Negdje oko 4 sata i 15 minuta probudila me eksplozija ispod prozora, koja je bila popraćena bujicom što je šikljala iz zemlje. Za nekoliko minuta, ispod našeg je ulaza bilo jezero, koje se slijevalo u podrume i stanove. Hitno sam alarmirala susjede i pozvali smo pomoć. Samo u mom podrumu voda je prevrnula dvije škrinje za zamrzavanje, čiji je sadržaj propao – kaže Zorica Herlić s kućnog broja 23.

U najnižem dijelu zgrade, kotlovnici, voda je ubrzo dosegla razinu od 180 centimetara. U podrumima i suterenskim stanovima, razina vode je bila od 20 do 60 centimetara. Vatrogasci su brzo stigli, ali su bili nemoćni. Voda je brže nadirala nego što su crpke izbacivale.

– Kada me susjeda probudila, ustala sam i stala u vodu, koja je već preplavila stan. Uz pomoć vatrogasaca razbili smo prag balkona, kako bi se voda slijevala na nižu stranu pa je bujica prolazila kroz stan. Tek oko šest sati voda je prestala nadirati – kaže Nada Ranogajec.

Branko Timarac s broja 25 svjedoči o nemoći čovjeka u takvoj nesreći. Nakon što je probudio suprugu i kćer, već je bilo kasno i prodiranje vode u stan nije se moglo zaustaviti. Kada se povukla, jedino im je preostalo da očiste što mogu.

Mnoge su kritike stanara usmjerene prema Sisačkom vodovodu, za koji kažu da je sporo reagirao. Međutim, direktor Željko Žuk kaže da se ne radi o klasičnom puknuću cijevi nego o izuzetnoj nesreći.

Ispod razine vodovoda

– Dežurna je služba već oko pet sati zatvorila vodu, što je u tim uvjetima optimalno. Treba uzeti u obzir da je riječ o cijevi promjera 250 milimetara pod pritiskom od pet bara. Osim toga, riječ je o vrlo nepovoljnoj lokaciji zgrade, bez adekvatne odvodnje, čiji je suteren 2,5 metara ispod razine cijevi – kaže Željko Žuk.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar pahor
pahor
11:18 09.03.2011.

Tako kažu Željko kauboj i glasogovornik vodovoda vučko. Zašto ne kažu istinu?! Koliko je puta i na koliko mjesta krpana ista cijev i prije koliko godina je bio prijedlog da se napravi rekonstrukcija jer ovo previše košta. Odbila pametna gospodada zbog vlastitih interesa! Što bi inače radili radnici sisačkog vodovoda kad nebi bilo lomova?! Nemogu svi dijelit račune i očitavat brojila ispalo bi da niko ništa ne radi. Ovako je bolje svake godine bar jednom pokazat gradu da vodovod neki kura.c radi. Zbog izbora otišli raditi vodovodnu mrežu u staro selo i čakale za devetero ssrba a ovdje rade ogromnu štetu gradjanima siska. To je politika od pintara-kauboja i ćetnika vuka. Ali gospodo nečete još dugo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije