RUŠENJE VLAHUŠIĆA

Ni proračun ni zakon neće me zaustaviti da pobijedim na izborima

19.12.2016., Gradska vijecnica, Dubrovnik - Sjednica gradskog vijeca na kojoj ce se uz ostale tocke dnevnog reda glasovati o proracunu grada Dubrovnika. Andro Vlahusic, gradonacelnik. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/4
23.12.2016.
u 12:36

Razlozi su puno dublji od obračuna s Vlahušićem. Problem je kreditno zaduženje od 100 milijuna kuna, kaže HDZ-ov Franković

Andro Vlahušić neće dočekati Novu godinu kao dubrovački gradonačelnik jer mu je većina u Gradskom vijeću, na čelu s HDZ-om, srušila prijedlog proračuna za 2017., ali i već najavila da neće podržati ni plan za privremeno financiranje grada. To znači da će Vlada, najvjerojatnije do sredine siječnja, predložiti svog povjerenika koji će voditi grad do lokalnih izbora u svibnju.

Iako je uvjeren da će na tim izborima svoje protivnike pobijediti već u prvom krugu, Vlahušiću će zasigurno kampanju otežati ovo rušenje proračuna, ali i usvojeni zakon kojim mu se, kao pravomoćno osuđenom, zabranjuje kandidiranje na lokalnim izborima.

– Već pišemo zahtjev za ocjenu ustavnosti i uvjeren sam da će Ustavni sud srušiti taj zakon koji mi zabranjuje kandidiranje za gradonačelnika, a istodobno mi dopušta kandidiranje za predsjednika države ili Vlade ili za zastupnika u Saboru – kazao nam je jučer Vlahušić koji je unatoč tome što mu je večer prije Gradsko vijeće srušilo proračun bio dobro raspoložen.

Sporni se zakon u Dubrovniku osim na njega odnosi i na vijećnika Peru Vičana s kojim je zajedno osuđen za aferu Šipan, a koji je rušio Vlahušićev proračun s HDZ-om te KLGB-om Srđ je Grad, u kojem je i Mostov saborski zastupnik Maro Kristić.

Vlahušić sve ovo vidi kao eliminiranje njega iz utrke za gradonačelnika, posebice, dodaje, jer su među ljudima koji su ga rušili i dva kandidata za gradonačelnika Dubrovnika – šef dubrovačkog HDZ-a, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković te Mostov Maro Kristić.

Obojica, međutim, odbacuju te optužbe.

– Razlozi za neprihvaćanje proračuna puno su dublji od obračuna s Vlahušićem, kako on to želi prikazati. Problem je kreditno zaduženje od 100 milijuna kuna koje Vlahušić planira iskoristiti za predizbornu kampanju, jednako kao što je to napravio i prije prethodnih izbora – tvrdi Mato Franković te dodaje da je cijeli proračun nerealan i ponajprije predizborni.

Podsjeća da je HDZ na proračun 2016. podnio niz amandmana koji su usvojeni, no, naglašava, samo fiktivno jer ništa nije realizirano. HDZ je proračun rušio, dodaje, i zbog mišljenja Državne revizije da se pri sanaciji Lazareta nije poštovao Zakon o javnoj nabavi.

Maro Kristić također navodi slične razloge za rušenje proračuna, ali dodaje i da je njegova lista Srđ je Grad od Vlahušića tražila da se raskine koncesijski ugovor s tvrtkom koja je na Srđu trebala graditi golf-igrališta jer dosad nije ispunila uvjete ugovora, ali i jer bi grad sam trebao financirati cestu do tih igrališta.

– Previše je štete napravljeno Gradu da bi podržavali Vlahušića – kaže Kristić. 

>> Vlahušić naredio da se izbrišu grafiti posvećeni braniteljima, spriječila ga Torcida!

Komentara 3

FD
franjo.durinic
13:08 23.12.2016.

Jel Vlahušić zna da nema više Tita ni juge, ,pa da bi vječito vladal

DU
Deleted user
13:15 23.12.2016.

Koja bahatost!

HO
homofob
14:19 23.12.2016.

Vidi Krce! Hoce mu se vlasti pa ako treba poslat ce neke videnije Dubrovcane na Daksu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije