Venezuela

Nicolas Maduro produženo izvanredne mjere za 60 dana

Venezuela, Maduro
Foto: Reuters
1/3
14.05.2016.
u 08:42

Maduro tvrdi da su cijene nafte na svjetskim tržištima pale zbog zavjere zemalja OPEC-a i SAD-a koji ga žele svrgnuti s vlasti izazivanjem ekonomske krize u zemlji.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro jučer je produljio izvanredne mjere u ekonomski posrnuloj južnoameričkoj državi za 60 dana.  

 Od sredine siječnja na snazi su mjere ograničenja za prodaju hrane i drugih potrepština. Vlada želi izbjeći da parlament, u kojemu je oporba u većini, poduzme mjere i smanji socijalna davanja zbog naglog pada prihoda od izvoza nafte.

Naftom bogata zemlja suočena je s ekonomskom propašću zbog pada cijena nafte na svjetskim tržištima. Dugove jedva može vraćati a uvedena su i ograničenja u distribuciji struje stanovništvu. Za subotu su najavljeni oporbeni prosvjedi velikih razmjera u Caracasu.

Maduro tvrdi da su cijene nafte na svjetskim tržištima pale zbog zavjere zemalja OPEC-a i SAD-a koji ga žele svrgnuti s vlasti izazivanjem ekonomske krize u zemlji.

Američka obavještajna služba procjenjuje da je porastao rizik od ekonomskog i političkog kolapsa zemlje i predviđaju da Maduro vjerojatno neće dovršiti mandat.

Oporba u Venezueli želi na referendumu svrgnuti Madura.

 U zemlji zbog krize nedostaje hrane i medicinskih potrepština, često nema struje, učestale su pljačke i stanovništvo je suočeno s galopirajućom inflacijom.

>> U kaosu završava pokus koji 
su hvalili ljevičari diljem svijeta

Komentara 8

SM
siki_miki
12:31 14.05.2016.

Cini se da je dosao kraj Chavismu.

ST
Startrack
12:54 14.05.2016.

Svjetske cjene nafte pale jer zeli USa unistit Venecuelu. Jel predsjednik Venecuele ustvari onaj Superhik sto se ovuda javlja?

Avatar Sidewinder
Sidewinder
14:16 14.05.2016.

Ruski sistem na djelu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije