Podgora

"Nikad težu noć nismo imali, vatra je tri puta došla do kuća"

požar u Podgori (1)
Tino Jurić/Pixsell
15.10.2011.
u 09:26

Mještani su uz vatrogasce branili svoje kuće. Šiške s užarenih borova letjele su na sve strane, dospjele i do palmi na podgorskoj rivi. Branila se Osnovna škola, benzinska postaja na magistrali, Park šuma Biokovo...

Nikad teže noći. Gorilo je na sve strane. Vatra je tri puta došla do kuća. Cijelu smo noć polijevali okoliš vodom. Jutros oko 7.30 doletjeli su kanaderi i airtraktori i spasili nas. Na potezu od Garme do Kosorice izgorjele su sve masline. Sve iznad magistrale. Kataklizma, užas, ne mogu vam opisati koliko je strašno bilo, kazao nam je 62-godišnji Goran Jakić iz Podgore koji je sa suprugom i kćerkom čuvao svoju kuću.

Kad je požar sinoć oko 23 sata planuo, gledao je TV. Pokucala mu je susjeda i zavikala: " Izgorit će ti kuća! Plamti na sve strane."

Stravično je bilo, kazuje, gledati velike plamene jezike koje je jaka bura nosila olujnom brzinom. Užarene šiške s borova letjele su preko kuća na sve strane. Dospjele su i do nekoliko palmi na podgorskoj rivi. Na sreću, palme su spašene. Kao i sve kuće. Ostali su sinoć Podgorani oko 23.30 bez struje koji su dobili jutros oko 10 sati. A stanovnici Gornje Podgore još je nemaju.

- Bio sam u Makarskoj i jutros do pet sati nisam mogao doći do svoje kuće u Gornjoj Podgori, ispričao nam je Nebojša Jakić. Naglašava kako je bilo stravično. Pravi pakao!

Izgorjela su "pluća" Podgore. Najgušća borova šuma iznad magistrale. Vrijedne masline. Prijetila je opasnost Park šumi Biokovo na čijem je ulazu požar izbio. Branile su se kuće, Osnovna škola u Podgori, benzinska postaja na magistrali...

Nebojšina supruga je polijevala kuću,a zbog opasnosti od požara ljudi su se bavili mišlju da napuste domove.
- Svaka čast vatrogascima, dali su sve od sebe. Vatra je došla do mora, prešla u Donju Podgoru, kazuje Jakić sretan što nitko nije ozlijeđen. I u Tučepima su prošle noći svi bili na nogama, jer zaprijetila je vatra i tom mjestu.

- Došla je do granice. Nije bilo panike, ali stvarno je bilo pakleno. Najgore je u Podgori. Kad se gleda s mora, sve je izgorjelo, i s lijeve i s desne strane. Nema više ni oleandara ispred podgorskih kuća, sjetno će Ivica Mijačika iz Tučepa.

Stravičan šumski požar kod Podgore, u kojem je prema prvim procjenama izgorjelo više od 500 hektara borove šume, maslinika i niskog raslinja, nešto prije 13 sati stavljen je pod kontrolu. Gasile su ga sve raspoložive zračne snage (kanaderi, zračni traktori i helikopteri),  oko 300 vatrogasaca (dalmatinski i kolege iz deset županija sa kontinenta).
 
Cijeli će dan ostati na požarištu kojeg treba dobro polijevati da bura, čije se pojačanje opet očekuje tijekom poslijepodneva, ne bi ponovno razbuktala vatru.

Komentara 17

OB
-obrisani-
19:35 15.10.2011.

Ma ebeš podgoru- neka izgori

OB
-obrisani-
10:03 15.10.2011.

na Kosovu Balvani u Hrvatskoj Pozari --ee pa sad ti trazi Krivca;Aaahahhahahahahah Srbska revolucija,ahhahahahahah

RE
@rea
11:00 15.10.2011.

Ajmeee, čuvajte mi Podgoru, tu mi je didovina !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije