video/foto

Nizozemski znanstvenik u moru pronašao jezivu krvopiju, ova vrsta živi i po cijelom Jadranu

Panoramski pogled sa Dubaca prema otoku Braču u trenutku dolaska oblaka s kišom
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
31.03.2023.
u 12:25

Inače, morska lampruga, kod nas poznata i kao paklara, živi i po cijelom Jadranu iako je najviše ima u blizini ušća i u samim rijekama. Može narasti do 3 kg težine i 1 metar dužine.

Jarco Havermans, zaposlenik akvarija Ecomare u Nizozemskoj, pronašao je sredinom ožujka "vrlo čudno ribu" na plaži u Texelu. Bila je to morska lampruga, drevna riba u Atlantiku. Ova stvorenja malo podsjećaju na jegulje, ali zapravo su parazitske ribe koje se zakače za svoj plijen, druge ribe, i sišu im krv, piše N1.

Havermans je za NH Nieuws rekao da morske lampuge nemaju donju čeljust, ali imaju puna usta zuba. Primjerak je bio dugačak gotovo metar i bio je mrtav u trenutku pronalaska.

Iako nije uobičajeno pronaći morsku lamprugu u Nizozemskoj, prema Ecomareu, poznato je da čudna stvorenja migriraju u slatku vodu iz mora tijekom proljeća kako bi se mrijestila.

Inače, morska lampruga, kod nas poznata i kao paklara, živi i po cijelom Jadranu iako je najviše ima u blizini ušća i u samim rijekama. Podvodni.hr jedan je primjerak snimio 2019. godine.

Prema definiciji Hrvatske encikopedije: Tijelo im je oblo, duguljasto, glatko i sluzavo, blijedožućkaste ili sive boje, sa zelenkastim i crnim šarama na leđima i bokovima. Paklare su duge do 1 m, a teške nekoliko kilograma. Usta im imaju oblik okrugla sisala, a iza njih se sa svake strane nalazi po 7 škržnih pukotina, spojenih zajedničkim unutrašnjim škržnim kanalom koji ulazi u ždrijelo. Hrane se sitnim životinjama i ikrom. Riječna paklara ili piškor (Lampetra fluviatilis) i potočna paklara (Lampetra planeri) prožive cijeli život u slatkim vodama. Morska paklara (Pteromyzon marinus) živi uz obale eur. mora, uza zap. obale Afrike i ist. obale Amerike.

Spolno zrele jedinke, od jeseni do proljeća, putuju uzvodno u rijeke na mriješćenje. Putem ne jedu ništa, a obično se prisišu uz losose koji ih nose do hladnih i bistrih brzica. Slijepe ličinke žive 2 do 4 god. zakopane u mulju, hrane se sitnim organizmima i truleži, a kada se preobraze u odrasle, odlaze u more, gdje žive do spolne zrelosti.

Ključne riječi

Komentara 1

HI
Hrvat iz Prigorja
14:24 31.03.2023.

Sad objavite članak da je u jadran ušlo jato bijelih psina,pa će turisti nahrupiti ga ih snime🤣🤣🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije