IZDALI SAVJETE

Njemački mediji upozoravaju građane: Ako putujete u Istru, posebno pripazite na ovo

Plaža u Fažani
Srecko Niketic/PIXSELL
08.09.2024.
u 20:12

Njemački mediji savjetuju izbjegavanje travnatih površina i dugu odjeću pri posjetu Istri, a pomoći mogu i sredstva protiv insekata

Njemački mediji zabrinuti su velikim brojem slučajeva grinja na jadranskoj obali, a čitatelje posebno upozoravaju na Fažanu. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije na taj problem ukazuje još od početka kolovoza. Kod ljudi sklonih alergijama, grinje mogu izazvati burne kožne alergijeske reakcije.

Kako objašnjavaju, grinje se vole zadržavati u travi koja raste pod drvećem na rubovima plaža, koja je česta pojava na istarskim plažama, prenosi Fenix magazin. Voditelj odjela za deratizaciju i dezinfekciju ZJZ Istre, Nediljko Landeka, objasnio je da su grinje česta pojava za vrijeme izrazito vrućih i suhih ljeta.

"Odrasla grinja polaže jaja. Larva u jednom stadiju razvoja mora parazitirati na toplokrvnoj životinji ili čovjeku da bi prešla u sljedeći stadij razvoja. Tada se hrani mrtvim stanicama kože" kazao je Landeka za njemačke medije. Iritacije kože mogu se pojaviti nekoliko sati nakon kontakta. Simptomi su crvene mrlje i svrab po cijelom tijelu, a mogu trajati i do dva tjedna nakon što grinja umre.

Njemački mediji savjetuju izbjegavanje travnatih površina i dugu odjeću pri posjetu Istri, a pomoći mogu i sredstva protiv insekata. Nakon šetnje rubom plaže, preporučljivo je oprati odjeću na temperaturi od 60 stupnjeva i istuširati se toplom vodom. Napominju i da u slučaju dugotrajnih simptoma, upale i boli kontaktirate liječnika.

GALERIJA Golubove stijene u Puli

Plaža u Fažani
1/17
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije