'stup srama'

Nova lista poreznih dužnika – dužno i Jovanovićevo ministarstvo

kune
Zeljko Lukunic/PIXSELL
01.08.2013.
u 12:52

U Gradu Zagrebu, na listi fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost, najveći je dužnik sa 12,722.007,72 kuna, od čega duguje 4,644.453,77 za doprinose

Za razliku od prve liste objavljene prije godinu dana, nova lista bogatija je za strance koji dolaze iz zapadnoeuropskih zemalja, ali i desetke državljana Kine koji su u Hrvatsku stigli u potrazi za poslom. Tako je na visokom 12 mjestu među dužnicima građanima Xuejun Xu koji državi na ime poreza i prireza porezu na dohodak duguje 9,1 milijun kuna, piše Novi list.

Ostali njegovi sunarodnjaci duguju znatno manje iznose od po nekoliko desetaka do nekoliko stotina tisuća kuna i uglavnom je riječ o doprinosima. Većina njih ima prebivalište u hrvatskim gradovima, primjerice Rijeci, Ogulinu ili Zagrebu, ali za određeni dio njih porezna kao prebivalište navodi pokrajinu Zhejiang u Kini.

Na novoj listi porezne uprave je 10.212 dužnika manje u odnosu na prije godinu dana, no Porezna uprava nije otkrila koliko je manji dug. Prošle godine ukupan dug bio je gotovo 30 milijardi kuna, a prije tri mjeseca taj dug pao je na nešto manje od 23 milijarde kuna. Ne znači to da je država naplatila u godinu dana sedam milijardi kuna starih dugova, nego su dužnici i to oni najveći s liste nestajali jer su postigli s državom dogovor oko reprograma ili otplate duga u imovini, a dio njih je završio i u predstečajnoj nagodbi ili su u međuvremenu brisani.

Slavko Linić, ministar financija na stup srama stavio je Ministarstvo svog stranačkog kolege Željka Jovanovića zbog 12,3 milijuna kuna duga za doprinose. Kako objašnjavaju iz tog ministarstva, dug je nastao u prijašnjim godinama, odnosno u razdoblju od 2005. do 2012. godine, a riječ je o obaveznim doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje učenika i studenata na praktičnoj nastavi i stručnoj praksi.

Dužnici u metropoli

U Gradu Zagrebu, na listi fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost, najveći je dužnik sa 12,722.007,72 kuna, od čega duguje 4,644.453,77 za doprinose, a ostatak za porez i prirez na dohodak. Slijedi ga dužnik sa 12,138.876,07 kuna potraživanja od države, a najmanji dužnik na listi je sa 100.051,72 kuna duga. Lista za metropolu obuhvaća ukupno 2537 osoba.

Među pravnim osobama na vrhu liste s najvećim dugom nalazi se tvrtka Pan-Papirna industrija D.O.O. u stečaju sa 154,974.817,16 kuna.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji najveći je dužnik sa 10,071.722,45, a na posljednjem mjestu s najnižim objavljenim dugom nalazi se osoba koja državi mora platiti 100.069,24 kuna.

Cijelu listu dužnika koja je objavljena možete pronaći ovdje.

>>Poduzećima nova šansa za reprogram poreznog duga

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije