Sporno jamstvo

Novcem i imovinom gradova plaćat će se dugovi za struju

struja
Arhiva VL
07.12.2010.
u 10:30

Čelnici gradova potpisom bi jamčili svoju neopozivu suglasnost da se bez njihova odobrenja i bez prava na žalbu zaplijeni sav potreban novac i uplati na račun HEP-a

Hrvatska elektroprivreda traži od svih gradonačelnika u Hrvatskoj da potpišu izjavu o solidarnom jamstvu kojom se obvezuju da će dugove za električnu energiju što su ih “nabili” korisnici gradskih stanova podmiriti s računa – grada.

Neki ne žele potpisati
Tako bi čelnici gradova svojim potpisom jamčili da daju neopozivu suglasnost banci da bez njihova “daljnjeg sudjelovanja ili posebnog odobrenja i bez prava na žalbu zaplijene sva novčana sredstva na svim računima kod bilo koje banke i izvrši neposrednu uplatu na žiroračun HEP-Operator distribucijskog sustava”. Nema li na računu dovoljno sredstava, gradonačelnik se izjavom obvezuje da prihvaća provedbu ovrhe na imovini dok se dug, uvećan za propisane kamate i troškove, ne podmiri.

Pretpostavlja se da bi onda pravne službe gradova morale pokretati parnične postupke protiv neplatiša i u sudskom postupku namirivati troškove tuđe potrošnje struje. U kategoriji onih čije bi račune mogli plaćati gradovi koji su im osigurali krov nad glavom jesu i korisnici kadrovskih i socijalnih stanova kao i oni koji imaju na raspolaganju gradski stan po nekoj drugoj osnovi. Neki su nam gradonačelnici kazali da takvu izjavu ne žele potpisati i ovjeriti u javnog bilježnika.

Počeli slati izjave
U HEP-u smo pitali zašto su se odlučili na to pa nam je glasnogovornik Radomir Milišić odgovorio: “HEP prema Općim uvjetima za opskrbu električnom energijom, članak 38, može odobriti vlasniku nekretnine da na određeno vrijeme trećoj osobi, odnosno najmoprimcu, ustupi Ugovor o opskrbi električnom energijom. Pristanak na takav ugovor HEP je dužan dati vlasniku nekretnine uz uvjet obveze najmoprimca da podmiri sve nastale dugove. Vlasnik nekretnine pritom je dužan dati ovjerenu izjavu na temelju koje HEP od njega može solidarno naplatiti nastali dug. Takvu praksu HEP provodi svuda u Hrvatskoj i odnosi se na sve najmodavce, uključujući i jedinice lokalne samouprave.”

Milišić kaže da je propis na koji se poziva iz 2006., ali da su gradonačelnicima nedavno počeli slati izjave na potpis. Jesu li razlog tomu (pre)veliki dugovi korisnika gradskih stanova za struju, ne zna se.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
03:50 12.12.2010.

-..................Najsigurniji parovi – uvjerite se http://vaha-tips.blog.hr/

BA
baš
12:46 07.12.2010.

To je u redu, neka paze kome što daju, koga stimuliraju? Svima je potrebno, ali neki stvarno ne mare za ništa i samo arlauču; daj, meni nitko ništa ne da, ja bih. OIB odmah i neka sve ide preko njega, pa kada bude zavikao meni nitko ništa nije dao u javnosti, pred medijima, onda treba opandrčiti cifru. Tek toliko da se zna što je što i tko je kakav. Tako je i ovo u redu, vlasnika stana treba obvezati na plaćanje jednako kao i kućanstvima privatno, ali treba učiniti i sudstvo efikasnim pa oni koji ne plaćaju (u bilo kojem obliku pa i porez na iznajmljivanje) moraju biti na brzinu procesuirani i prisiljeni platiti. Ako ne plati rad za opće dobro na slobodi. Ali da bi rad za opće dobro na slobodi funkcionirao, mora se uvesti inovacije u pravosuđe koje je više nego tromo.

SW
swimm
13:21 08.12.2010.

vlasnika stana treba obvezati na plaćanje jednako kao i kućanstvima privatno, ali treba učiniti i sudstvo efikasnim pa oni koji ne plaćaju (u bilo kojem obliku pa i porez na iznajmljivanje) moraju biti na brzinu procesuirani i prisiljeni platiti. Ako ne plati rad za opće dobro na slobodi. Ali da bi rad za opće dobro na slobodi funkcionirao, mora se uvesti inovacije u pravosuđe koje je više nego tromo. POTPISUJEM!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije