Kako preživjeti blagdane i obilje hrane bez skupljanja suvišnih kilograma, Osječane će podučiti nutricionisti. Udruga "Balans" organizira besplatno savjetovanje kako se pravilno hraniti u doba blagdana.
– Osobe koje dođu u savjetovalište imaju mogućnost izrade individualnih planova prehrane i detoksikacije te uključivanje u program Škole zdravlja – ističu u udruzi. Blagdansko veselje i višestoljetna tradicija prejedanja u to doba rezultiraju, upozoravaju, natrpavanjem hranom, što opterećuje tijelo suvišnom energijom (kalorijama). Sve to činimo pod izlikom da ćemo na dijetu nakon blagdana. Besplatna akcija traje od 10. do 19. prosinca.
Savjetovalište se nalazi na Šetalištu P. Preradovića 7, u ambulanti dr. Hečimović. Radno vrijeme je parnim datumima od 14 do 19 te neparnim datumima od 8 do 13 sati. Svoj dolazak na savjetovanje potrebno je najaviti na broj 097 7808 943 ili 091 5034 268 ili na mail nutricionizam.os@gmail.com. Više informacija možete pronaći na www.nutricionizam-balans.com.
>>Nećete jesti manje ako konzumirate više voća i povrća
Ha, ha, strašni su to nutricionisti koji dopuštaju da se kljukamo, a onda oblikuju programe detoksikacije!!! Da vidimo što kazu istinski majstori zdrave i uravnotežene prehrane... "Osnova kineskog obroka - fan i cai - gdje se jela od povrća kombinirajuju s osnovnim namirnicama poput riže, sastavni su dio kineske kulture: povijesni nalazi pokazuju da je taj koncept postojao još u vrijeme dinastije Šang, oko 1500 godina prije nove ere. Zapadnjački nutricionizam kao takav postoji tek stotinjak godina. Wilbur Atwater, poznat kao otac američkog nutricionizma, morao se vraški potruditi da 1894. pronađe sredstva za svoja istraživanja o hrani. U Velikoj Britaniji tek je između dva svjetska rata priznato da u uobičajenoj prehrani gradskog stanovništva postoje veliki nedostaci. Prve objavljene studije preporučale su kruh, maslac, margarin i zobenu kašu. Nije li onda ironično, kada sui se ljudi počeli debljati i sve se manje kretati, upiralo prstom u iste te namirnice."