Posjet Europi

Obama u Westminsterskoj palači: Vrijeme je da preuzmemo vodstvo!

obama
Pixsell
25.05.2011.
u 23:36

Dok Cameron tvrdi kako moraju "stisnuti" libijskog vođu, Obama poziva na strpljenje

Sada je vrijeme za naše vodstvo, rekao je američki predsjednik Barack Obama tijekom govora za oba parlamentarna doma u Westminsterskoj palači. Obama je, podsjetimo, u šestodnevnom posjetu Europi, a trenutačno se nalazi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kako piše Guardian, Obama je u svom govoru kazao da je proljeće u Arapskim zemljama pokazalo da se Zapad ne mora više bojati da su njegovi interesi i ideali bili u krivu.

Prihvaćajući da je Zapad morao prevladati nepovjerenje u regiji, kazao je kako su vođe morale prepoznati da "represija nudi samo lažna obećanja o stabilnosti, da su društva uspješnija kada su njihovi građani slobodni i da je demokracija najbliži suradnik kojeg imamo".

- Nastavit ćemo s poniznosću i znanjem da mi ne možemo diktirati ishode u inozemstvu. Konačnu slobodu morat će izboriti oni sami - kazao je Obama.

Prije govora susreo se s britanskim premijerom Davidom Cameronom s čijim se razmišljanjima u vezi Muammara Gaddafija, piše Guardian, nije u potpunosti složio. Naime, dok Cameron tvrdi kako moraju "stisnuti" libijskog vođu, Obama poziva na strpljenje i upozorava da je protiv umjetnih rokova.

No, američki predsjednik nije izričito pozvao na promjenu režima rekavši kako je uvjet bio "osigurati da Gaddafi nema kapacitet za slanje gomile nasilnika na ubojstvo nevinih civila". Također je odbacio percepciju da je američka vojska sprječavala popravak situacije u Libiji te da nije istina da "se ondje nalazi cijela hrpa tajnih superefektivnih zračnih snaga skrivenih u skladištu koje je samo moglo izvući i za trenutak riješiti situaciju u Libiji."

Govor pred 500 zastupnika u britanskom parlamentu - ukljućujući Camerona te tri bivša premijera, Tonyja Blaira, Gordona Browna i Johna Majora - dosegnuo je svoj vrhunac kada je Obama kazao kako Amerika i Ujedinjeno Kraljevstvo, neobično definiraju svoje nacionalnosti "ne kroz rasu ili etničku pripadnost, već po vjerovanju u prava pojedinaca i vladavinu zakona".

Unatoč napetostima uzrokovanima valovima useljavanja u njihove države, kazao je: "Primjer naše dvije nacije dokaz je da je moguće da se ljudi ujedine prema svojim idealima, umjesto da se dijele prema razlikama".

Komentara 17

CR
Crollywood
00:12 26.05.2011.

Da,da,požurite polako..Još nisu gotovi svi planovi kako se infiltrirati u centralne banke tih država,kako točno preuzeti i raspodijeliti sva ta naftna polja,i kako instalirati pošlušnike na ključna mjesta...A i BP i Chevron su nas zamolili za još malo strepljenja...A ondaa može nastupiti prava,zrela demokracija...

BR
brainiac
00:18 26.05.2011.

Sjede u palaci na finim koznim antiknim stolicama i dogovaraju se kako doci do onoga sto im zapravo ne pripada. Zasvrbilo ih jako.

OB
-obrisani-
00:46 26.05.2011.

Sole li ga sole...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije