RURALNI TURIZAM

Obitelj iz Svete Nedjelje gradi tradicijsko naselje u Brodarcima

novković
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
21.04.2010.
u 16:47

Osim u lovnom, velike su mogućnosti i u ribolovnom turizmu. Na jezero Šumbar lani je došlo oko 28.000 ljudi, ne brojeći rekreativce i šetače.

- Uredit ćemo tradicijsko naselje, a nadamo se da će do 1. rujna biti spremna dva objekta u kojima ćemo imati suvenire i muzej sa 70-ak nošnji – najavio je Miroslav Čvangić.

Iskoristiti novac EU

Sa suprugom Tamarom, kćerima Majom i Lanom iz Svete Nedelje seli se u Brodarce, gdje će nastaviti obiteljsku djelatnost. Njihov obrt Ma-La bavi se očuvanjem i promicanjem hrvatske kulturne baštine, rukotvorinama i očuvanjem tradicijskih i umjetničkih obrta. Oni su prepoznali potencijale za razvoj ruralnoga turizma u Karlovcu. Ostali su o tome mogli čuti jučer na seminaru u Gradskoj vijećnici, na kojemu su zainteresirani pozvani da daju prijedloge kako bi se kapitaliziralo sve ono što postoji na ruralnom području. A riječ je o neiskorištenih 445,5 četvornih kilometara.

– Za početak imamo velik potencijal, koji bez dodatnih ulaganja trebamo iskoristiti pametno i racionalno. Pitanje poljoprivrede i iskorištavanja ruralnog područja jedno je od najaktualnijih u EU, i to bi valjalo pokrenuti i u Karlovcu. Međutim, bez angažmana svih nas novac koji se za tu namjenu nudi u brojnim fondovima ostat će neiskorišten – upozorio je pročelnik za EU integracije Viktor Šegrt.

Stvoriti destinaciju

Podsjetio je da je Karlovac sa svojom okolicom prije rata bio jedna od vodećih destinacija ruralnog turizma. Osim u lovnom, velike su mogućnosti i u ribolovnom turizmu. Na jezero Šumbar lani je došlo oko 28.000 ljudi, ne brojeći rekreativce i šetače.

– Turizam je prilika za oporavak i razvoj ruralnog područja koje demografski propada. Time se povećavaju prihodi i proizvodnja te se na selu zadržavaju mladi. Kojim će se oblikom ruralnog turizma kućanstva baviti, ovisi o tom području, interesu stanovnika i podršci lokalne samouprave. Međutim, osim seljačkih gospodarstva, potrebne su i kušaonice, ugostiteljski objekti, vinske i ceste sira, a sve kako bi se stvorila destinacija koju će prepoznati turisti – kazala je pročelnica za poljoprivredu Biserka Cukina-Tropčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije