vremenska prognoza

Oboreni rekordi u količini padalina, nestabilno vrijeme nastavlja se za vikend

Munje tijekom nevremena udarale u more
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/5
09.09.2022.
u 10:02

Lokalno obilne kiše vjerojatno će biti i danas, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, naročito na Jadranu i okolnim područjima. Iz DHMZ-a su za taj dio Hrvatske objavili upozorenja, i to 2. stupanj (narančasto upozorenje) za područje srednjeg i južnog Jadrana.

Nakon dugog sušnog razdoblja, većinu je Hrvatske tijekom četvrtka te u noći na petak osvježilo barem malo kiše. U nekim je krajevima bilo obilnijih pljuskova s grmljavinom, a oboreni su i rekordi u količini padalina.

Prema podacima meteoroloških postaja DHMZ-a, u petak ujutro je u Pargu iznad Čabra izmjereno 113,5 litara, u Crnom Lugu u NP Risnjak 165 litara, a u Pločama čak 189,88 litara po četvornom metru. Osim što je bio najkišniji grad u Hrvatskoj, 190 mm kiše više je od prosjeka za Ploče u cijelom rujnu, ali je i najviša dnevna količina oborina od kada se na toj lokaciji obavljaju mjerenja- od 1978.

Lokalno obilne kiše vjerojatno će biti i danas, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, naročito na Jadranu i okolnim područjima. Iz DHMZ-a su za taj dio Hrvatske objavili upozorenja, i to 2. stupanj (narančasto upozorenje) za područje srednjeg i južnog Jadrana. 

"Lokalno moguće jače nevrijeme praćeno prolazno pojačanim vjetrom i obilnom oborinom u kratkom vremenskom intervalu. Vjerojatnost grmljavinskog nevremena je veća od 70 posto. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu" stoji u upozorenju.

Nestabilno vrijeme zadržat će se u većini zemlje i tijekom vikenda, no uz nešto rjeđu i manje obilnu kišu. U prvom dijelu sljedećeg tjedna možemo očekivati više temperature i manje kiše, a ponegdje bi moglo biti i vruće, prenosi HRT.

VIDEO: Nevrijeme u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije