VEĆA STOPA SMRNOSTI

Od ove bolesti u Hrvatskoj se umire više od prosjeka u EU

Zagreb: Predstavljeni najnoviji podaci o kardiovaskularnim bolestima
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
26.09.2024.
u 21:00

Akademik Davor Miličić: Bez promjena nezdravih životnih navika unutar obitelji neće biti pomaka u epidemiološkim pokazateljima

Iako je posljednjih 15-ak godina smrtnost od kardiovaskularnih bolesti s više od 50% pala na 38% te i dalje pada, Hrvatska je zemlja visokog kardiovaskularnog rizika čiji građani od tih bolesti umiru češće nego što je to prosjek u EU.

– Hrvatska sa stopom smrtnosti od 601,3/100.000 spada među zemlje koje imaju veće stope smrtnosti od prosjeka EU zemalja. Prosjek za EU27 iznosi 343,4/100.000, a raspon stopa je od 169,9 u Francuskoj do 1210,9 u Bugarskoj. Imamo višu stopu smrtnosti od Slovenije (361,2), Austrije (343,3) i Italije (266,9), a nižu od Mađarske (722,8) – navela je prim. Verica Kralj, voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti HZJZ-a. KV bolesti i uz trend smanjenja smrtnosti, i dalje su vodeći uzrok smrtnosti i pobola, a i uzrok 23% svih prijevremenih smrti – onih prije 65.godine života, dodala je. Uoči Svjetskog dana srca, HZJZ je iznio najnovije epidemiološke podatke.

– U 2023. od kardiovaskularnih bolesti umrlo je 19.937 osoba, odnosno 38,8% od ukupno umrlih. Uzrokovale su smrti 43,2% umrlih žena (11.096) te 34,5% umrlih muškaraca (8839). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 11,5% (5899) i hipertenzivne bolesti s udjelom od 9,5% (4891) u ukupnom mortalitetu – iznio je prof. Krunoslav Capak.

Akademik Davor Miličić kazao je kako je u posljednjih 25 godina napravljen velik napredak u hrvatskoj kardiologiji, posebno u kurativnoj, dok je preventivna još uvijek manje razvijena nego što bi trebalo.

POVEZANI ČLANCI:

– Za smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti iznimno je važna briga o zdravlju srca i krvnih žila, promjena negativnih životnih navika te prevencija i rana dijagnostika. Ove godine poruka Svjetske kardiološke federacije usmjerena je prema cijeloj obitelji, ističući važnost edukacije mlađih uzrasta o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, kao najbitnijim preduvjetima u prevenciji razvoja kardiovaskularnih bolesti. Bez promjena u obitelji neće biti pomaka u epidemiološkim pokazateljima – kazao je akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

Ovogodišnja inicijativa i fokus Svjetskog dana srca je donošenje nacionalnih planova prevencije kardiovaskularnih bolesti te poziva na potpisivanje globalne peticije koja daje prioritet zdravlju srca. 28. rujna održat će se javnozdravstvena akcija na zagrebačkom Trgu Josipa bana Jelačića od 9 do 13 sati. Građanima koji nemaju dokazanu kardiovaskularnu bolest će biti omogućena besplatna dijagnostika, a oni s povećanim rizikom riziku bit će upućeni na kardiološki pregled na Rebro.

>> VIDEO Teslin Cybertruck stigao u Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije