udar na džep

Od prvog travnja i Zadar uvodi prirez i to 12 posto

racuni za vodu
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
21.03.2012.
u 13:44

Vrančić: Za sve je kriva Vlada, a ja sam najskromniji gradonačelnik u Hrvatskoj

Od 1. travnja Zadrani će plaćati 12 posto prireza, sa 16 glasova za, nijednim protiv i nijednim suzdržanim – odlučilo je Gradsko vijeće Zadra. Donošenju te odluke prethodila je višesatna rasprava u kojoj se oporba zalagala za raspisivanje referenduma na kojemu bi građani sami odlučili hoće li se uvesti prirez. Zbog različita tumačenja pravilnika i poslovnika vladajućih i oporbe, naum 12 vijećnika koji su potpisali zahtjev da se donese odluka o referendumu propao je, oporba je napustila vijećnicu pa je odluka o prirezu glatko izglasovana.

– Godinama smo upozoravali na gospodarske promašaje. Smatrali smo da treba ulagati u proizvodnju, a svi naši prijedlozi uvijek su bili nadglasani. Živjelo se na dug, a sada je stigla naplata svih računa. Gradonačelnik Vrančić još se prije godinu dana hvalio da Zadar nikada neće uvesti prirez, no sada govori drukčije pritisnut dugovima koji iznose 88 milijuna kuna. Nije pravedno da građani plate 20 godina loše politike HDZ-a u Zadru i da se prirezom krpaju proračunske rupe – kazala je SDP-ova Sabina Glasovac.

Gradonačelnik Vrančić odgovorio je da zahtjev za raspisivanje referenduma doživljava kao političku manipulaciju kako bi se amortizirali pogubni potezi Vlade koji su i doveli lokalnu samoupravu u bezizlazan položaj. Podsjetio je na gradove koji su još prije 15 godina uveli prirez, a nisu nimalo gospodarski napredovali.

– Zadar nije imao prirez i ne treba nikome podnositi račune. Dovoljno je da se prošećete od Punta Skale do Gaženice pa ćete vidjeti koliko smo napredniji od ostatka zemlje. Otkad je Kukuriku koalicija na vlasti, nama se ne piše dobro i moramo se zaštiti. Našim saborskim predstavnicima Ani Lovrin i Božidaru Kalmeti predložili smo da se u Saboru založe za to da se ukine prirez u cijeloj Hrvatskoj, a gradovi koji su u proteklih 15 godina imali prirez neka svojim građanima vrate novac koji su im uzeli – rekao je Vrančić i naglasio da je za njegova mandata gradska uprava i transparentna i štedljiva, a on kao prvi čovjek grada skromniji je od bilo kojeg gradonačelnika u Hrvatskoj.

– Pa ja u svome mandatu nisam platio ni dva ručka. Nitko se baš nije najeo na moj račun, a štedjeli smo i na struji i na telefonu i na voznom parku – zaključio je Vrančić.

Oporbeni vijećnici najavili su podnošenje žalbe državnoj upravi jer su po njihovu tumačenju poslovnika postojali zakonski uvjeti za raspisivanje referenduma i donošenje tehničke odluke kada će se on održati.

 

Ključne riječi

Komentara 10

PO
porezni.obveznik
16:03 21.03.2012.

otisao Bozidar, dosao PDV. toliko o gospodarskom \'boom-u\' zadra

KI
killer3000
16:23 21.03.2012.

Cijeli svijet čita i gleda kako su njegovi opljačkali ovu državu. Koji licemjer, fuj.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
15:53 21.03.2012.

Danke adz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije