Ocjena stručnjaka

Tko se od 5 glavnih aktera u ovom neizvjesnom trenutku ponaša politički najodgovornije?

Grabar Kitarović Milanović Orešković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
06.06.2016.
u 07:00

Karamarko nedorastao, premijer nema moći, a predsjednica bi se ipak morala oglasiti

U cijeloj ovoj domaćoj sve nejestivijoj političkoj kaši, u kojoj je nabacivanje teškim riječima postalo svakodnevno, nekako promiče spoznaja da smo usred svojevrsne političke anarhije. Trenuci su ovo moralne sočnosti jer se poziva na savjest, odgovornost, interes države, broj osvojenih glasova... A ipak, neki i šute.

I sad kada smo već dovedeni u ovu kakofonu situaciju iz koje ipak jednom treba izaći, koliko-toliko normalno, vrijedi se zapitati tko se od pet glavnih političkih aktera – predsjednice, premijera, dvojice potpredsjednika i oporbenog lidera – u ovom neizvjesnom trenutku, kada nam svi mogući raspleti vise nad glavom, ponaša politički najzrelije, najodgovornije.

Milanović se ne miješa

Prema mišljenju politologa Gorana Čulara, dva politička aktera uopće ne djeluju u tom smislu, predsjednica države i lider oporbe. Čular smatra da uloga predsjednice i nije da se u ovu krizu Vlade miješa, no ne zna može li se to označiti kao zrelo ponašanje. Za Milanovića drži da se ne miješa jer stvari ionako idu svojim tijekom. SDP je, inicirajući raspravu i glasovanje o nepovjerenju Karamarku, napravio ono što se od opozicije očekivalo, što je naišlo na plodno tlo kod Mosta i izazvalo daljnji razvoj događaja pa se SDP sad nema potrebu miješati u to.

– Ni tu ne znam je li to zrelo ili nezrelo. Petrov se ponaša konzekventno. Most je odlučio prihvatiti izazov koji je SDP pokrenuo zato što je mogao sebe prikazati kao moralnu vertikalu, a napad na Karamarka mu je dobro došao da bi zaustavio pad rejtinga. Orešković se ne ponaša potpuno zrelo jer to što nije održao sjednicu Vlade pa je, vrlo vjerojatno, izmislio sastanak u SOA-i, nije nešto što upućuje na zrelo ponašanje. On nema previše izbora, može izabrati dva puta – podnijeti ostavku ili od Sabora zatražiti izjašnjavanje o povjerenju njemu. Ne dobije li ga, može od predsjednice odmah zatražiti raspisivanje izbora. Karamarkovo je ponašanje nezrelo. Potpuno je jasno da on svoj osobni interes stavlja iznad interesa svoje stranke i cijele Vlade. Njegov je prvi interes da uopće ne dođe do glasovanja o nepovjerenju njemu. Pod svaku cijenu to želi spriječiti – kaže Čular.

Psihologinja Mirjana Nazor ni u kome od političke petorke ne vidi neku posebnu nadu, no čini joj se da je od svih ipak najjasniji i najnedvosmisleniji Petrov jer kaže da je spreman povući se ako je to u interesu države.

Balkanski standardi

– Imam osjećaj da on ono što govori doista i misli, da to nije gluma, već da interes države i građana stavlja na prvo mjesto. Karamarko je apsolutno nedorastao situaciji. Možda po nekim balkanskim kriterijima on funkcionira adekvatno situaciji, ali po nekom europskom standardu, nema pojma što je moralna politička odgovornost. On to doživljava kao neku filozofsku izmišljotinu. Orešković je svojim nastupom bio na razini premijerskog položaja, ali on političke moći nema. Predsjednica bi se morala oglasiti jer njezina šutnja govori da nije dorasla trenutku. Ima ovlasti, neku snagu i moć, a dio ljudi osjeća zebnju zbog svega pa je ona osoba koja bi građanima trebala jamčiti povjerenje i sigurnost. Do sada to od nje nismo dobili. Milanović baš ne otvara usta. Valjda čeka da mu zrela kruška padne u krilo, no pitam se hoće li je on uspjeti uhvatiti ili će ona pasti na njega i uprljati ga pa će od toga imati više štete nego koristi – kazala je M. Nazor.     

Komentara 164

DU
Deleted user
07:23 06.06.2016.

Ocjena strucnjaka? Definitivno nam treba reforma školstva...

KA
kapunjohan
07:20 06.06.2016.

Ja mislim, da nitko od aktera nije na nivou sposobnih političara,jer da je, do toga nebi ni došlo.Što se tiče vaših komentatora mislim, da su i oni na nivou ,,gostioničke,, rasprave. Što se tiče idealizma o zapadnim,,demokratskim,, kulturama i politikama i to je pretjerivanje ima i tamo još i više svakakvih ,,nepodobština,,. Treba mijenjati izborne zakone, jer su ovi doveli državu u apsurd, pa će na političku površinu isplivati i sposobniji političari i jasniji i stabilniji odnos snaga u saboru.Bonitete i plaće moraju biti sorazmjerne životu u državi ,pa će biti svi zainteresirani za ,,bolje,, itdd.Moraju se ozakoniti dobri standardi o ponašanju političara i stranaka a ne graditi na ,,samokritiki,, itd.

DU
Deleted user
07:26 06.06.2016.

Kako vele u Zagorju, Karamarko "mora iti proč" odnosno HDZ je već platio visoku cijenu na parl. izborima - da nije bilo Karamarka na čelu, onako nesposobnog i nevičnog verbalnim okršajima, mogli bi vjerojatno vladati sami - bez notornih ucjenjivača iz Mosta. Sada pak drugi čin tog liderskog dramoleta - odnosno Karamarko sebe smatra važnijim od stranke, koju je nedavno napustio (nema koga on nije izdao u bliskoj prošlosti). Tko zbori o odgovornosti - mora sve adresirati na Karamarka jer da njega nije bilo, ne bi bilo ni ove "nadaljevanke" gdje on evidentno igra igru koju na taksi stajalištima opisuju u par riječi "ne možeš biti .... i pošten". Hrpa poltrona i onih koje je plasirao na izborne liste ne usudi se beknuti protiv Karamarka i taj će "skršit" cijelu stranku, ima putra na glavi i tu spasa nema. Ako ga ne smijene, potonut će kao skipper HDZ-a na neizbježnim izborima - pa kako god okreneš, Karamarko mora "u stranu", u ropotarnicu. Međutim, to je lako vidljivo sa strane, ali oni iz HDZ-a svašta snuju i spletkare - ako birači "otpile" Karamarka, past će i HDZ! Poslije dvojkašice Jadranke Kosor, koja nije znala tko joj ceker nosi, dobili smo lika koji je učas odveo HDZ u živo blato!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije