1828 nestalih osoba iz Domovinskog rata

Okrugli stol o nestalima u Vukovaru: Odgovori se kriju u Srbiji

Vukovarski vodotoranj - simbol obrane Grada Vukovara
Emica Elvedji/PIXSELL
30.03.2022.
u 17:18

Na okruglom stolu sudjelovala je i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Ivone Paltrinieri koja je istaknula kako se najveći broj probnih iskapanja provodi u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji

U organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja"Vukovarske majke" danas je u Vukovaru održan okrugli stol pod nazivom "Pravo obitelji na istinu-pravo nestalih na identitet". Kako je rečeno u Hrvatskoj se i danas, 30 godina poslije rata, traga za 1828 nestalih osoba iz Domovinskog rata. Govoreći o razlozima organiziranja okruglog stola predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko rekla je kako je iz dana u dan sve manje roditelja i članova obitelji koji tragaju za svojim najmilijima te da za nekoliko godina gotovo da neće imati tko da ih traži.

– Unatoč protoku vremena mi i danas živimo u 1991. godini. Život ide dalje, mladi odrastaju, žene se, udaju ali nama je i dalje teško. U Vukovaru se još uvijek traga za 386 osoba – rekla je Patko.

Na okruglom stolu sudjelovala je i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Ivone Paltrinieri koja je istaknula kako se najveći broj probnih iskapanja provodi u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

– U šest godina mandata potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u te dvije županije pregledano je više od pola milijuna četvornih metara i 100 lokacija za koje se sumnjalo da skrivaju posmrtne ostatke hrvatskih branitelja i civila. Inače, u godinama od Domovinskog rata ekshumirano je više od 5.200 posmrtnih ostaka žrtava agresije na Hrvatsku 1991. od kojih je 4.100 završno identificirano – rekla je Paltrinieri.

Dodala je i kako se probna iskapanja trenutačno obavljaju na području Dalmacije kao i da im je u planu, nakon Uskrsa, započeti s istraživanjima na području Banovine te Vukovarsko-srijemske županije.

Među sudionicima okruglog stola bila je i Matija Kušić koja više od 30 godina traga za suprugom Marinom.

-U Hrvatskoj je napravljeno sve što se moglo do sada napraviti tako da je sada ostalo samo da netko iz Srbije kaže gdje su pokopani naši najmiliji. Moga supruga ubio je naš prijeratni prijatelj koji nam je dolazio u kuću i s kojim smo jeli. On je i priznao da ga je ubio ali tijela nema. Ili su premjestili tijelo ili su ga rastrgnule zvijeri. Voljela bih da je na okruglom stolu bio i netko iz Srbije da možemo postaviti pitanja i zatražiti odgovore. Svima nama je jasno da se svi odgovori kriju u Beogradu – rekla je Kušić. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
18:08 30.03.2022.

Okrugli stol o nestalima u Vukovaru: Odgovorni se smiju u Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije