Okrugli stol o sudbini hrvatskog tiska: Novine neće propasti, ali će se promijeniti

04.03.2009.
u 14:11

Kakva je sudbina hrvatskog tiska, hoće li kriza u medijima izazvati veća otpuštanja novinara i hoće li novine nestati, bile su samo neke od tema o kojima su u srijedu na okruglom stolu raspravljali Marjan Jurleka (predsjednik uprave Večernjeg lista), Boris Trupčević (glavni urednik 24 sata) i Ante Gavranović (Binoza press) uz moderaciju Franje Maletića i Igora Kanižaja. Okrugli stol organizirali su Fakultet političkih znanosti i Matica hrvatska.


Marjan Jurleka
Video: Sergije Michieli

Iako činjenice govore da je broj prodanih primjeraka tiskanih novina u opadanju, svi su prisutni odbacili mogućnost nestajanja tiskovina. Budućnost novina, ukratko, ovisit će o njihovoj prilagodbi novim tehnologijama. Najbolje će proći novine koje kombiniraju tiskano izdanje i internet, budući da podaci pokazuju da će internet najviše i najbrže rasti jer nosi najveći broj čitatelja i oglašivača. Zato će u svim medijskim tvrtkama biti potrebno restrukturiranje, a u samom procesu rada, istaknuo je predsjednik uprave VL Grupe M. Jurleka, morat će se promijeniti mentalna pozicija novinara - da njegov posao počinje čim dozna neku informaciju, a ne kad dođe u redakciju.


Ante Gavranović

Ante Gavranović, bivši predsjednik HND-a i sadašnji direktor Binoza pressa, istaknuo je kako će opstati one novine koje se, uz nove tehnologije, okrenu analitičkom novinarstvu te vrate vjerodostojnost i kvalitetu.
- Ne vjerujem u propast novina, ali one će se sigurno mijenjati - istaknuo je Gavranović.


Boris Trupčević
- Jasno je da svi mediji sve ozbiljnije priče grade iz novina pa, ako ćemo biti do kraja katastrofični, možemo reći da bi bez njih propali televizija i internet - rekao je Trupčević. Objasnio je da su poslovni rezultati 24 sata i više nego zadovoljavajući i da neće otpuštati radnike ni u jednome kriznom planu. Inače, smatra i da je kriza na medijskoj sceni "uvezena" iz SAD-a.
(mp)


Jurleka: Nema pripremljenih otkaza u Večernjem listu

- Informacija o tome da Večernji list priprema otkaze za 50 novinara nije istinita, to je posljedica frivolnih izjava predsjednika HND-a, koji je u posljednje vrijeme imao niz takvih neprovjerenih izjava - rekao je predsjednik Uprave Večernjeg lista Marjan Jurleka na pitanje o najavljenim otkazima.
- Proces restrukturacije u VL-u je počeo još 2007. godine, kada smo počeli pripremati tvrtku za nove izdavačke izazove - dodao je Jurleka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije