Europska komisija ponudila pomoć za rješenje hrvatsko-slovenskog spora

Olli Rehn tajno doputovao u Zagreb kako bi pomogao u deblokadi pregovora

22.01.2009.
u 00:55

O tome kako riješiti slovensku blokadu hrvatskih pregovora s EU, europski povjerenik za proširenje Olli Rehn jučer je razgovarao s predsjednikom države Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom.

O Rehnovom iznenadnom dolasku u Zagreb doznalo se preko slovenskih medija, dok je hrvatska strana tu informaciju držala u tajnosti, što je navodno bio dogovor s Europskom komisijom. Doznaje se tek da su razgovori europskog povjerenika s državnim vrhom završeni u kasnim noćnim satima.

Pomoć svim stranama
Rehn je objema stranama, i Sloveniji i Hrvatskoj, ponudio pomoć Europske komisije da bi se mogli nastaviti hrvatski pregovori s EU, koje je Slovenija zaustavila u nekoliko poglavlja zbog spora oko međudržavne granice. Da bi ta inicijativa imala što više izgleda za uspjeh, Vlada ne otkriva nikakve detalje o Rehnovoj iznenadnoj posredničkoj misiji, nego će tek danas izaći s usuglašenim priopćenjem predsjednika i premijera.

I Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, imala je sinoć samo neslužbenu informaciju da je Rehn u Zagrebu, ali službeno o tome nije bila obaviještena.

Nagađa se da je Rehn želio osobno s hrvatskim predstavnicima razgovarati o stavu u Sloveniji i eventualno najaviti koji su mogući potezi EU kojima bi se Slovenci mogli ”omekšati”. Prije nego što je tajno doputovao u Zagreb, Rehn je u Ljubljani razgovarao sa slovenskim političkim vrhom. Očito je nakon razgovora s Borutom Pahorom želio svoje impresije, ili možda samo utjehu, donijeti i hrvatskom državnom vrhu.

Europski povjerenik u Ljubljani je predstavio inicijative koje bi mogle dovesti do rješavanja graničnog pitanja sa RH.

Rehn je novinarima odbio govoriti o detaljima tih inicijativa kazavši da o tome još treba razgovarati s hrvatskom stranom. Premijer Pahor je objasnio da će Slovenija inicijative proučiti te da za nastavak hrvatskog približavanja EU mora doći do promjene okolnosti koje su dovele do blokade.

Znamen dobre volje
Namjeru premijera Sanadera da kolegu Pahora pozove na rukometnu utakmicu Svjetskog prvenstva Rehn je označio kao važno znamenje dobre političke volje.

Pahor je pak rekao da dimenzije problema s kojim imamo posla nisu tako male da bi se mogao riješiti u navijačkom ozračju. Za to je potreban ozbiljan razgovor i promišljanje, kazao je.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije