Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK NA VRHU

Omikron zabrinjava, ali Stožer zasad neće pooštravati mjere

Božinović i Capak dali izjave za medije nakon Znanstvenog savjeta Vlada RH
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
29.12.2021.
u 16:35

U drugom tjednu siječnja očekuje se porast zaraženih omikronom, dok bi se maksimalan broj oboljelih mogao dosegnuti krajem siječnja, odnosno početkom veljače

Produžiti, ne i pooštriti. Što će s mjerama, pojasnili su u utorak Davor Božinović i Krunoslav Capak, nakon sastanka državnog vrha sa Znanstvenim savjetom. Omikron ih sve zabrinjava, kažu ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali posebnih apela znanstvenika za postrožavanje mjera u Hrvatskoj zasad nije bilo pa će se o eventualnom oštrijem pristupu novom soju koronavirusa tek raspravljati.

Dobro stojimo zasad, kažu u Stožeru, osam je potvrđenih slučajeva omikrona bilo do zaključenja ovog broja, pa će se i Nova godina moći proslaviti u ugostiteljskim objektima do dva ujutro. Nema sad tu uzmicanja, pojasnio je Božinović jer dio je odluke o produljenju radnog vremena već "konzumiran", kad je kafićima i restoranima dozvoljeno da na Badnjak ostanu otvoreni nakon ponoći.

28.12.2021., Zagreb - Banski dvori, nakon sastanka Znanstvenog savjeta Vlade RH, ministar Bozinovic i clan stozera Krunoslav Capak dali izjave medijima. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ne znači to, kazao je Capak, da opreza ne treba biti jer u drugom tjednu siječnja očekuje se porast zaraženih omikronom, dok bi se maksimalan broj oboljelih mogao dosegnuti krajem sljedećeg mjeseca, odnosno početkom veljače. Peti je to val pred nama, a za njega se već pomalo počelo i pripremati.

– Povećat ćemo kapacitete za testiranje, što već zapravo kontinuirano i radimo. Trenutačno smo blizu brojke od milijun testiranja za osobe koje su obveznici, a radi se o brzim antigenskim testovima. S PCR-om je nešto drugačije jer za ta su testiranja kapaciteti svuda u svijetu ograničeni, a mi možemo napraviti 20 tisuća testova u jednom danu. Međutim, i taj se kapacitet može proširiti – pojasnio je Krunoslav Capak, koji je govorio i o sekvenciranju, odnosno načinu na koji se otkriva da je koronavirus kojem je zaražena određena osoba upravo određena soja, primjerice da je u pitanju omikron. To ide ipak nešto teže.

– HZJZ trenutačno može obaviti četiri sekvencioniranja na dan jer ona se rade na aparatu za tuberkulozu. Imamo, međutim, opciju da uzorke šaljemo u ECDC (Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti), 4. prosinca poslali smo ih tristo, među kojima nije bilo nijednog slučaja omikrona. To je bilo dva tjedna nakon što je soj otkriven i mi sami smo već tada otkrili da ga ima i kod nas. U ECDC smo poslali i 14. prosinca 300 uzoraka, rezultate čekamo, kao i za onih 1200 koje smo poslali prekjučer – objasnio je Capak, dok je Davor Božinović istaknuo kako se, nakon pojave omikrona, brzo reagiralo jer su se posebno kontrolirali oni koji su u Hrvatsku dolazili s područja južne Afrike, gdje je soj i nastao.

Naglasio je još jednom i važnost cijepljenja, a posebno pozvao i na booster. Oni koji ga prime, novost je HZJZ-a, a bili su u kontaktu s osobom koja je zaražena omikron-sojem, neće morati u samoizolaciju. A razmišlja se i da se smanji broj dana izolacije i za samog oboljelog.

– Pomno pratimo sve podatke o omikronu, a američki CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) iznio je podatak da se bolest prenosi dva dana prije početka simptoma te dva dana nakon njihove pojave. Kako veći broj zaraženih omikronom očekujemo nakon Nove godine, razmišljali smo o skraćenju izolacije, odnosno o popuštanju mjere da se osobe koje nisu više zarazne slobodno mogu kretati – objasnio je Capak.

28.12.2021., Zagreb - Banski dvori, nakon sastanka Znanstvenog savjeta Vlade RH, ministar Bozinovic i clan stozera Krunoslav Capak dali izjave medijima. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U utorak je zabilježeno 4139 novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, dok je tjedni prosjek od sredine prosinca između 2500 i 3200, a prekjučer je obilježeno i točno godinu dana od početka cijepljenja. Ukupnog stanovništva procijepljeno je do danas 55,48 posto, odraslog 66,12 posto, dok je prosjek EU 72,2 posto.

– Od 27. prosinca 2020. do 26. prosinca 2021. ukupno je utrošeno 4,647.360 doza cjepiva četiri različita proizvođača – kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, pa dodala da oni koji se nisu cijepili uzor mogu potražiti u više od 2,2 milijuna Hrvata koji su to odradili. Oni su si gotovo pa osigurali da u bolnice neće morati, a sastanak s vodstvima zdravstvenih ustanova, nakon onog sa Znanstvenim savjetom, odradio je Stožer s premijerom Andrejem Plenkovićem.

– Dosadašnje studije o omikronu govore da je ta bolest nešto blaža. Ali ovdje smo u situaciji da govorimo o velikim brojkama, pa ako imate 50 posto blažu sliku, a četiri puta više zaraženih, i dalje je to dva puta više ljudi hospitalizirano. Zato i dalje moramo voditi računa o opterećenosti zdravstvenih ustanova – rekao je Davor Božinović.

VIDEO: EK prihvatio propis o COVID potvrdama: Vrijedit će devet mjeseci, s boosterom bez ograničenja

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije