Dvije pacijentice u istom krevetu

Optužni prijedlog zbog šokantne fotografije: Smjene u sisačkoj bolnici, pozvan i DORH zbog neovlaštenog snimanja

sisak
Čitatelj
10.05.2023.
u 09:01

Gotova je inspekcija u sisačkoj bolnici zbog slučaja dvije pacijentice koje su bile ugurane u isti krevet. No osim osoblja bolnice, obaviješten je i DORH zbog sumnje na neovlašteno slikanje.

Ministarstvo zdravstva obavijestilo je da je gotov inspekcijski nadzor u sisačkoj bolnici u vezi sa šokantnom fotografijom koja je obišla Hrvatsku, a na kojoj dvije starije pacijentice leže u istom krevetu.

"Na temelju izvida zdravstvene inspekcije u Općoj bolnici Sisak i Zavodu za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije poduzeto je sljedeće: Podignut je optužni prijedlog na Prekršajnom sudu u Sisku protiv odgovorne osobe Opće bolnice Sisak (OB Sisak) i spomenute zdravstvene ustanove zbog kršenja Zakona o zaštiti prava pacijenata. Obaviješteno je i Upravno vijeće OB Sisak koje će o utvrđenom nalazu zdravstveno-inspekcijskog nadzora poduzeti eventualne mjere sukladno svojim ovlastima.

U međuvremenu je zaprimljena obavijest ravnatelja Opće bolnice Sisak o naknadno poduzetim mjerama u smislu razrješenja dužnosti voditelja OHBP-a te o prijedlogu mjere koja će biti izrečena i medicinskoj sestri koja je na trijaži navedenog dana, unatoč dostupnosti kapaciteta, smjestila obje pacijentice na isti ležaj. 

Ujedno su o utvrđenome obaviještene sljedeće institucije: 

1. Hrvatska liječnička komora – Povjerenstvo za stručna pitanja i Povjerenstvo za etiku i deontologiju zbog nepravodobnog poduzimanja mjera s ciljem preveniranja navedenog događaja 

2. Hrvatska komora medicinskih sestara – Povjerenstvo za etiku zbog neadekvatnog postupanja medicinske sestre u zbrinjavanju pacijentice 

3. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zbog sumnje na počinjenje neovlaštenog slikanja iz članka 144 Kaznenog zakona 

4. Agencija za zaštitu osobnih podataka zbog povrede GDPR-a pacijentica", navode u Ministarstvu.

Uznemirujuća fotografija snimljena je u petak 14. travnja, a ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović objasnio je kako je ona rezultat velikog broja teških pacijenata koji su se toga petka u kratkom vremenu od 13 do 15 sati morali pregledati, dijagnosticirati i hospitalizirati. 

"Zbog nedostatka prostora, u jednom su trenutku dvije ženske osobe bile smještene na istom ležaju, i to na vrlo kratko vrijeme, dok im nije osiguran adekvatan prostor", objašnjavao je. Ravnatelj je rekao i da su obje pacijentice dobro, no kasnije se ispostavilo da je jedna žena brzo nakon snimljene fotografije preminula. 

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar barba_arba
barba_arba
12:22 10.05.2023.

Djelatnike u zdravstvu i sudstvu se skobodno more kambijati sa Nepalcima.

ZP
Zabranjen pristup
10:30 10.05.2023.

Snimanje je veliki problem ,da nema snimanja to se nebi saznalo i adeze bi mogao dalje prodavati price o super hrvatskoj. Da su kupili krevete umjesto cjepiva koje se baca imali bi pacijenti i masaze u krevetima

SK
SkvikiZg
09:50 10.05.2023.

Kakvo neovlašteno snimanje ih spopalo. Kakvi su to ljudi koji dvoje teških bolesnika strpaju u jedan krevet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije