Dašak Istoka

Osnovci naučili kako pozdravljati i predstaviti se na kineskom jeziku

kineski
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
06.09.2013.
u 12:07

Za učenje kineskog zainteresirani su bili i odrasli, zanimala ih je također i kaligrafija, umjetnostb pisanja slova

Ni hao – zaželjeli su dobar dan na kineskom učenici karlovačke OŠ Dragojle Jarnević i Braće Seljan. Potom su se i predstavili. To su naučili na satu kineskog, čije su im učenje omogućili Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu i Knjižnica za mlade. U sklopu Tjedna kineske doznali su mnoge zanimljivosti o najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu. Slova s crticama i različitim oznakama nisu zbunile karlovačke osnovce, koji su pažljivo upijali svaku novu riječ.

 Izvorni govornici

 –Ovo je jako zanimljivo. Naučili su nekoliko pozdravnih riječi i nešto novo o kineskoj kulturi. Volim da nauče i dožive nešto novo i drugačije. Često ih vodim na ovakva i slična događanja. Neka se uče različitim situacijama, a kada odrastu odlučit će što žele – rekla je Sanja Ravbar, učiteljica drugog razreda OŠ Dragojle Jarnević.

S osnovcima produženog boravka OŠ Braće Seljan dašak Istoka ‘upijale’ su i učiteljice Ivana Capan i njihova školska knjižničarka Halyna Kubinska.

 – Za njih je izvrsno da čuju izvorne govornike. To je nešto drugačije od uobičajene nastave. Jako je važno i da upoznaju druge kulture – poručila je Kubinska.

 Nakon što su pokazali da se znaju pozdravljati i predstavljati, karlovački osnovci našli su se pred novim kineskim izazovom, kaligrafijom. Riječ je o umjetnosti pisanja kineskih znakova tušem i kistom.

 – Ja to neću znati. Kako ću tako držati kist? – bili su zbunjeni osnovci, koji su prije umjetničkog stvaranja najprije morali naučiti kako baratati priborom.

 – Kist treba držati uspravno, između palca i srednjog prsta. Možda će nekima to biti teška metoda, ali omogućava veću slobodu kretanja, kontrolu i izvršenje poteza. Ovi napravljeni znakovi, po kojima oni stvaraju, na crvenom su papiru, jer je ta boja sretna u Kini – upoznale su sudionike Kineskinje Chen Yu i Hou Lin. Sretne su što Karlovčane mogu upoznati s njihovim jezikom i kulturom.

 Zmije od kolaža

 Osim spomenutog, osnovci su do kraja tjedna imali priliku naučili i izradu zmije od kolaža, pekinških maski i papirnatih šeširića. Osnove kineskog, ali i kaligrafiju naučili su i odrasli, za koje su programi trajali po sat i pol.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije