Nema sreće

Ostao bez 15.000 eura na samom početku poduzetničkog puta

Šibenik: Policija kontrolira promet na gradskim ulicama
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
21.08.2024.
u 11:42

U razgovoru s nepoznatom muškom osobom dogovorio isplatu novčanog iznosa od 20.000 eura na svoj račun

Policijski službenici Policijske postaje Novi Marof zaprimili su kaznenu prijavu 27-godišnjaka o počinjenje kaznenog djela prijevare. U ožujku ove godine preko interneta je naišao na oglas u kojem se nude subvencije za početak poslovanja, a kako je početkom godine otvorio svoju tvrtku, nazvao je oglašeni broj. 

- U razgovoru s nepoznatom muškom osobom dogovorio isplatu novčanog iznosa od 20.000 eura na svoj račun. Kako bi dobio novce rečeno mu je da treba uplatiti razne novčane iznose, svoje posljednje tri mjesečne plaće kao svojevrsni dokaz da tvrtka posluje, te još iznose za razna osiguranja, što je i učinio. S obzirom na to da nije primio nikakvu obećanu subvenciju, niti mu je vraćen uloženi novac, a osoba mu više ne odgovara na pozive, shvatio je da je prevaren - kažu u Policijskoj upravi varaždinskoj.

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 15.000 eura. Policijski službenici, vele u policiji, poduzimaju sve radnje kako bi pronašli počinitelja.

Kako bi se lakše razaznalo prijevare, policija iznosi nekoliko primjera: slanje poveznice (linka) koji naizgled vodi na stranice banaka ili dostavnih službi s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke, lažni/kopirani izgled WEB stranice banke ili dostavnih službi, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima... Jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice), zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena). - Čuvajte svoje podatke! Prilikom prodaje nigdje ne pišite CVC/CVV broj na poleđini svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun dovoljno je unijeti samo IBAN - savjetuju u policiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije