Pokus u švicarskoj

Otkrili kako pomoću lasera na prirodan način stvoriti kišu

kisa1
Robert Anić/PIXELL
01.09.2011.
u 13:49

Ispaljivanjem laserskih zraka mogu se stvoriti čestice koje vežu molekule vode u kapljice i na taj način proizvode kišu.

Znanstvenici Sveučilišta u Ženevi otkrili su kako na prirodan način stvoriti kišu. Nakon pokusa koji je trajao 133 sata, zaključili su da ispaljivanjem laserskih zraka mogu stvoriti čestice koje vežu molekule vode u kapljice i na taj način proizvode kišu, a da kapljice prije toga ne ispare, piše britanski Telegraph.

Pokus su napravili na rijeci Roni u Švicarskoj, a za stvaranje kiše bio im je potreban vlažan zrak. Ako se pokus ponovi u zračnim strujama koje pušu prema planinama, istraživači se nadaju da će zrak biti dovoljno hladan da kapljice padnu na zemlju kao kiša.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:02 05.09.2011.

opet se igraju boga .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije