Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Elektronički otpad

Ovaj poziv ne smijete propustiti: Donesite stari mobitel i zajedno s HT-om doprinesite zelenoj budućnosti

Elektronički otpad
Shutterstock
23.04.2024.
u 15:32

U današnjem digitalnom dobu elektronički ili e-otpad postao je globalan ekološki problem, a brzim napretkom tehnologije i konzumerističkim načinom života javlja se potreba za stalnom nadogradnjom uređaja ili kupnjom novih, s naprednijom tehnologijom, što rezultira i porastom odbacivanja starih uređaja. Elektronički otpad najbrže je rastuća kategorija otpada, s godišnjom stopom rasta od 3-5%, a samo 17,4% elektroničkog otpada pravilno je zbrinuto, obrađeno i reciklirano.

Korisne sirovine za daljnju preradu

Kada se mobilni telefoni i ostala elektronička oprema nepravilno odlažu, predstavljaju ozbiljne ekološke i zdravstvene rizike. Mnogi od ovih uređaja sadrže opasne materijale poput olova, žive, kadmija i bromiranih plamenih retardanata, koji mogu otići u tlo i vodu. Osim toga, baterije, koje se nalaze u mobilnim telefonima, sadrže toksične tvari koje mogu zagađivati okoliš ako se ne odlažu na pravilan način.

Osim ekoloških problema, odlaganje mobilnih telefona također postavlja pitanja vezana uz iscrpljivanje resursa i potrošnju energije. Mobilni telefoni sadrže vrijedne materijale poput zlata, srebra, bakra i rijetkih metala, za čiju nabavu i preradu se troši energija, voda i prirodni resursi. Kako bismo riješili rastući problem e-otpada, ključno je promovirati odgovorno odlaganje i prakse recikliranja mobilnih telefona i drugih elektroničkih uređaja. Mnoge zemlje su implementirale programe recikliranja e-otpada, koji uključuju prikupljanje rabljenih elektronika i ekstrakciju vrijednih materijala za ponovnu upotrebu u proizvodnji novih proizvoda, a time su potaknule potrošače da pravilno odlažu svoje stare uređaje.

Računica je jednostavna, primjerice, za proizvodnju jednog pametnog telefona potrebno je 12.760 litara vode: ako za dvije godine Hrvati zamijene 40% od 4,5 milijuna mobitela novima (koliko ih je registrirano u opticaju), „potrošit“ će se 23 milijarde litara vode.

Nadalje, ako se primijeni pravilno gospodarenje elektroničkim otpadom, brojke dobivaju pozitivnu konotaciju: za svaku zbrinutu i recikliranu tonu elektoničkog otpada izbjegava se emisija od dvije tone CO2. Također, izvlačenjem plemenitih metala iz odbačene elektronike proizvodi se 80% manje emisije CO2 od vađenja iz zemlje jer se u pametnom telefonu nalaze čak 62 kemijska elementa od kojih se mnogi mogu ponovno iskoristiti.

HT, predvodnik u osvještavanju o pravilnom gospodarenju otpadom

Istraživanje, koje je proveo HT prošle godine, iznijelo je zanimljive statistike koje ukazuju na zabrinjavajući trend mijenjanja elektroničke opreme i neadekvatno gospodarenje elektroničkim otpadom.

Istraživanje je pokazalo kako 40 posto ispitanika promijeni mobitel unutar dvije godine, odnosno 68 posto unutar tri godine, što ukazuje da će brojke nekorištenih i nepotrebno neiskorištenih mobilnih uređaja, ali i ostale male i IT opreme u našim kućanstvima rasti. Zabrinjavajući su podaci o zbrinjavanju starih mobitela, koji govore da gotovo svaki deseti građanin mobitele, koje ne koristi, baca u obično smeće te, iako 77 posto ispitanika redovito razvrstava otpad, kada je riječ o e-otpadu, njih 40 posto ne zbrinjava elektroničke uređaje i opremu.

Stoga, kako bi podigli svijest o odgovornom i savjesnom zbrinjavanju elektroničkih uređaja i opreme, iz tvrtke Hrvatski Telekom prije godinu dana pokrenuli su “Poziv koji ne propuštaš”, platformu koja se bavi održivim temama, a između ostaloga usmjerena je na zaštitu okoliša, učinkovitije korištenje prirodnih resursa, kružno gospodarstvo te savjesnije upravljanje elektroničkom opremom i otpadom. Unatrag godinu dana preko platforme “Poziv koji ne propuštaš” prikupljeno je više od 23.000 starih mobitela, čime je spriječena emisija više od 8,6 t CO2e, a HT je osigurao njihovo sigurno zbrinjavanje.

Svatko se može odazvati “Pozivu koji ne propuštaš” te u svim T-Centrima diljem Hrvatske, u bilo kojem trenutku, donijeti svoju staru elektroničku opremu: mobitele, tablete, rutere, fiksne telefone, medijske prijavnice/TV dekodere, punjače, prijenosne punjače, vanjske baterije, kablove, laptope, wearables (satovi, narukvice, slušalice) te je odložiti u za to posebno predviđenu kutiju. Hrvatski Telekom pobrinut će se da se svi prikupljeni mobiteli i oprema, u skladu s ekološkim standardima, odgovorno i propisno zbrinu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije