Gotova jela, grickalice i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati
ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja provedenog u SAD-u.
Profesor David Kessler, bivši čelnik američke FDA (Food and Drug
Administration) koji radi na Sveučilištu u Kaliforniji, tvrdi da su
proizvođači hrane stvorili kombinacije masnoća, šećera i soli koje su
tako ukusne da se ljudi ne mogu zaustaviti u jelu sve dok se ne
prejedu.
Prema Kessleru, proizvođači su u stalnoj potrazi za kombinacijom okusa
koja će pogoditi “u živac” konzumente izazivajući neodoljivu ugodu i
tako stvoriti stalnu glad za tim proizvodom.
– Vrijeme je da prestanemo optuživati pojedince zbog pretjerane
debljine i prejedanja. Stvarni problem je to što živimo u svijetu u
kojemu je hrana stalno i posvuda dostupna, a k tomu sadržava sastojke
koji nas potiču na dodatnu konzumaciju.
Za milijune ljudi moderna hrana je nešto čemu se ne mogu oduprijeti –
kaže prof. Kessler. Dok je radio za FDA (od 1990. do 1997.) Kessler je
bio dobro poznat kao borac protiv duhanske industrije, koju je
optuživao da manipulira pušačima jer proizvodi cigarete od kojih se sve
teže odviknuti.
U svojoj novoj knjizi “Kraj prežderavanja” navodi određene kombinacije
soli, masnoća i šećera koje koriste proizvođači hrane kako bi njihovi
proizvodi bili hiperukusni (“hyper-palatable”). Kao primjere takvih
proizvoda Kessler spominje Heinzov kečap i Starbucksov frappuccino
s bijelom čokoladom, ali ima na tisuće proizvoda koji su osmišljeni
samo da izazovu ugodu.
– Prva kombinacija okusa potiče ljudske neurone da traže još. Mnogi od
nas imaju nešto što možemo nazvati “čip za ugodu”, koji se aktivira
kada smo posebno zadovoljni okusom. Što više šećera, soli i masti
dodamo u neku hranu, ona postaje ukusnija – objasnio je prof. Kessler.
S mišljenjem američkoga znanstvenika složio se i naš nutricionist dr.
Ignac Kulier, koji kaže da je čovjek biće koje podliježe različitim
ovisnostima – nikotinu, drogi, alkoholu pa tako i hrani.
– Najjača je ovisnost o slatkome, što je blizu ovisnostima o nikotinu i
kokainu. Najveći izvor problema je u gaziranim napicima, koji
sadržavaju 10 posto šećera. Mi smo se do prije tri godine rugali
Amerikancima, a sada smo se sami našli u takvoj situaciji.
Odvikavanje od ovisnosti o hrani dr. Kulier smatra jednako teškim kao i
odvikavanje od ostalih ovisnosti – alkohola, nikotina i kokaina. A
djecu, kao ljubitelje slatkiša i gaziranih pića, treba kontrolirati od
malih nogu.
PREJEDANJE Grickalice ciljano izazivaju ovisnost