KORISTE 85% RUSKOG PLINA

Ovo je država koja je prva popustila pred ruskim ultimatumom: 'Plin ne smije stati, plaćat ćemo u rubljima'

Puštanje u puni pogon Sjevernog toka 2 planira se 1. listopada. Washington je u mandatu Donalda Trumpa udarao sankcije na sve kompanije koje su bile povezane s izgradnjom plinovoda
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
04.04.2022.
u 10:15

Slovački ministar gospodarstva rekao je da država ne može  biti odsječena od tokova ruskog plina i da bi morala plaćati u rubljima iako su dosad podržavali zajednički stav Europske unije

Slovačka je prva država koja je, prema svemu sudeći, popustila pred ruskim ultimatumom. 

Naime, slovački ministar gospodarstva rekao je da država ne može  biti odsječena od tokova ruskog plina i da bi morala plaćati u rubljima iako su dosad podržavali zajednički stav Europske unije, piše Reuters. Naime, čak 85 plina koji se koristi u Slovačkoj iz Rusije je. 

– Plin ne smije stati. Ako postoji uvjet da se plaća u rubljima, onda plaćamo u rubljima – istaknuo je Richard Sulik, slovački ministar gospodarstva u nedjeljnoj debatnoj emisiji na javnoj televiziji RTVS.

Sulik je također dodao kako će Slovačka nastaviti raditi na zajedničkom pristupu s EU. 

Inače, Slovačka je ovog tjedna priopćila da je državna plinska tvrtka SPP platila fakturu za plin u eurima u ožujku, kako je navedeno u ugovoru. Sulik je istaknuo da zemlja ima još šest tjedana za pronalaženje rješenja prije sljedećeg plaćanja plina 20. svibnja, ali i kako Slovačka ne može bez tih isporuka.

Podsjetimo, Rusija je zahtijevala plaćanje plina u rubljima, ali je Europska komisija u petak poručila da europske tvrtke čiji ugovori o opskrbi predviđaju plaćanje u eurima ili dolarima ne bi smjele udovoljiti tom zahtjevu.

VIDEO Svijet zgrožen pokoljem u Buči, traži se istraga: 'Rusi su napravili masakr, gori su od ISIS-a'

Ključne riječi

Komentara 24

TA
tabula
11:13 04.04.2022.

Ultimatum je ako traže da im se plin plati? Ovo blaćenje Rusa je ispod svih standarda! Rusi isporučuju plin, a zapad im zamrzne (ukrade) sredstva i ne plati taj plin i sad kad rusi hoće da osiguraju plaćanje, to je ucjena?

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
11:02 04.04.2022.

Orban: "Naša pobjeda je tako velika da se vidi s Mjeseca. A pogotovo iz Bruxellesa" - Mađari su pokazali da podržavaju one koji štite njihove nacionalne interese, ujedno interese stanovništva.

HB
Hladna_bura
11:35 04.04.2022.

Ima u Amera plina di je problem rusi nikog ne tjeraju ne namecu sankcije.Samo treba platit Americki plin triput skuplje.A narodi nemaju vec za kave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije