grupa savjetnika

Ovo su kardinali koji će obnoviti Crkvu

'biskupi09_nnn_rad_130413'
Foto: ''
1/8
15.04.2013.
u 20:00

Zanimljivo je i da među osmoricom kardinala nema ni jednoga iz Državnog vijeća, pa ni iz Kurije, već samo predsjednik Guvernatorata (Uprave) Države Grada Vatikana, koji je ujedno i jedini Talijan u grupi – to je kardinal Giuseppe Bertello

Nije ni komisija ni vijeće, već jednostavna grupa od osam kardinala koja će pripremiti prijedloge i predati ih papi Franji za obnovu Rimske kurije, objasnio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Prijedlozi s konklave

Zanimljivo je i da među osmoricom kardinala nema ni jednoga iz Državnog vijeća, pa ni iz Kurije, već samo predsjednik Guvernatorata (Uprave) Države Grada Vatikana, koji je ujedno i jedini Talijan u grupi – to je kardinal Giuseppe Bertello. Predsjednik vatikanskog Guvernatorata nije striktno vezan za Rimsku kuriju, nije u Državnom tajništvu, nema one obveze koje imaju kurijalni kardinali, već upravlja gradom, koji je ujedno i najmanja država na svijetu, odnosno nekom je vrstom gradonačelnika.

Papa Franjo, prisjećajući se prijedloga kardinala na općim kongregacijama prije konklave, ustanovio je skupinu kardinala za savjetnike u upravljanju Općom crkvom, koja će pripremiti projekt za reformu Apostolske konstitucije Pastor bonus o Rimskoj kuriji, objelodanio je Ured za tisak Svete Stolice. Kurija će i dalje imati sve svoje nadležnosti i odgovornosti, objasnio je novinarima otac Lombardi. Skupina kardinala treba pripremiti promjene za Apostolsku konstituciju, koju je 1988. godine sastavio Ivan Pavao II., vezanu za djelovanje kurije. Osmorica kardinala prvo će zasjedanje održati u listopadu, što znači da nije riječ ni o kakvom izvanrednom stanju. Čak se i ne govori o vremenskim razmacima između zasjedanja. Papa je vrijeme od stupanja na Petrovu stolicu iskoristio da upozna svoje suradnike. Redovito održava susrete s pročelnicima kongregacija i raznih ureda, objasnio je Lombardi. U dvorani Vatikanske knjižnice papa Franjo susreo se s oko 300 članova Kurije, među kojima su bili i redovnici i redovnice, kao i laici. Želio im je zahvaliti na poslu za koji neće dobiti naknadu u novcu, neće biti plaćeni za prekovremene sate. Državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone (78) pozdravio je papu uime prisutnih. Papa će Bertoneovu ostavku zbog navršene dobne granice za obavljanje dužnosti, koja iznosi 75 godina, kao i za biskupe, prihvatiti uskoro, ali je pitanje hoće li imenovati novog državnog tajnika s istim ovlastima.

Odluke donosi Sveti Otac

Pretpostavlja se da više neće biti državnih tajnika, odnosno vatikanskih premijera, kao do sada, već će se odluke donositi na osnovi kolegijalnosti, odnosno promišljanja više osoba i u suglasju s više osoba. Papa će donositi odluke, ali će se prethodno o njima konzultirati i s biskupima, pa ih i mijenjati, prilagođavati stvarnosti. Kurija je previše zatvorena u samu u sebe i gotovo da ne zna što se događa u svijetu, u biskupijama. Franjo želi otvaranje Crkve i želi njezinu univerzalnost. Zbog toga je i izabrao kardinale sa svih kontinenata.

>> Papa Franjo imenovao osam kardinala za obnovu rimske kurije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije