Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vjerovali ili ne

Ovo su najbizarniji novogodišnji običaji

'19.10.2012., Dolac, Zagreb - Ponuda voca na zagrebackoj trznici Dolac. Grozdje. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
31.12.2012.
u 20:01

Biste li se naljutili na prijatelje kada bi vam kuću gađali tanjurima? U jednoj europskoj zemlji to je posve normalno

Dok je kod nas uobičajeno da se nova godina dočeka uz vatromet, glazbu, hranu i opijanje, u nekim zemljama imaju malo neobičnije, pa i bizarne načine proslave.

U Finskoj, na primjer, lijevaju olovo u vodu pa na temelju oblika koji poprima predviđaju kakva ih godina čeka. Poprimi li oblik broda u novoj vas godini očekuju putovanja, a nastane li lopta znači da će iduća godina za vas biti sretna. U Danskoj je pak zanimljiv običaj bacanja tanjura na kuće prijatelja - što više krhotina pronađete u dvorištu, to ste popularniji. Danci se također uspinju na stolce i skaču u zrak baš kada sat otkuca ponoć, kako bi doslovno uskočili u novu godinu.

Španjolci na Silvestrovo vole jesti grožđe. Uoči ponoći pojedu točno 12 bobica, svaku za jedan mjesec u godini, pa na temelju okusa određuju hoće li im mjeseci biti slatki ili gorki.

U Filipinima je običaj nošenje odjeće s točkastim uzorkom za sreću. Stanovnici nekih zemalja Južne Amerike pak za privlačenje sreće nose jarko obojeno donje rublje, i to crveno za ljubav i žuto za financijski uspjeh.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije