Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 30 GODINA

Ovo talijansko selo pojavljuje se tek svakih nekoliko desetljeća, 'izronit' će iz vode i 2024. godine

Talijansko selo
YouTube/Screenshot
13.01.2024.
u 08:25

Do sada je voda bila ispuštena 1958., 1974., 1983. i posljednji put 1994. godine. Tada je pojavljivanje sela postalo atrakcija, a prema talijanskom časopisu "Dove", 1994. godine ga je navodno posjetilo milijun ljudi.

Fabbriche di Careggine je poput talijanske Atlantide. Prije nekoliko desetljeća ovo selo, nekada s brojnim stanovnicima, potopljeno je kako bi se napravilo mjesta za umjetno jezero Vagli. Ipak, povremeno, Fabbriche di Careggine izranja iz vode. Ove godine bi se to trebalo dogoditi prvi put u više od 30 godina! 

Selo Fabbriche di Careggine smješteno je u provinciji Lucca u Toskani, otprilike sat i pol sjeverno od Pise. Njegova povijest seže daleko unatrag: već u 13. stoljeću ondje su se naseljavali kovači koji su iz obližnjeg planinskog masiva Monte Tambura dobivali željezo. U 17. stoljeću Fabbriche di Careggine postalo je jedno od najvažnijih proizvodnih mjesta željeza u Italiji, a početkom 1900-ih selo je čak trgovalo i mramorom, piše Travel Book.

No, samo nešto manje od 40 godina kasnije, stanovnici su morali napustiti svoje domove i preseliti se u Vagli di Sotto. Naime, izgradnjom gigantske brane visoke 96 metara cijelo je selo Fabbriche di Careggine nestalo u vodama jezera Lago di Vagli, danas najvećeg umjetnog jezera u Toskani.

Ipak, Fabbriche di Careggine nije zauvijek izgubljeno. Od potonuća sela 1953. godine već se četiri puta pojavilo. Razlog je jednostavan: kad se jezero održava, radnici ispuste vodu. Tada postaju vidljive srednjovjekovne ruševine, uključujući crkvu San Teodoro iz 1590. godine.

VEZANI ČLANCI:

Do sada je voda bila ispuštena 1958., 1974., 1983. i posljednji put 1994. godine. Tada je pojavljivanje sela postalo atrakcija, a prema talijanskom časopisu "Dove", 1994. godine ga je navodno posjetilo milijun ljudi. Izgleda da se prvotno planiralo održavati jezero jednom u desetljeću, ali sada je prošlo gotovo 30 godina otkako je Fabbriche di Careggine posljednji put bio vidljiv. Ove godine bi napokon trebalo doći do ponovnog izrona!

Prema lokalnom portalu "Intoscana", neobično selo trebalo bi ponovno isplivati iz voda u proljeće 2024. godine. Izvorno je trebalo isprazniti branu već 2016. godine, ali je taj datum nekoliko puta odgođen, između ostalog zbog pandemije covida-19, nedostatka vode i niskih oborina u tom području. 

VIDEO Unijeli prometni znak u ZET-ov autobus

Komentara 1

Avatar Centurion
Centurion
16:14 17.01.2024.

Još jedna žrtva urbanizacije. Koliko će ih tek biti još. Netko će morati odgovarati, bilo na ovom ili onom svijetu. Amen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije