sjednica vlade

Ozakonjena prodaja struje zbog kakve terete Polančeca i Mravka

vlada (1)
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/3
13.01.2011.
u 15:23

Na početku sjednice Vlade premijerka Jadranka Kosor najavila je za sljedeći tjedan predstavljanje novih koraka i mjera vezanih za program gospodarskog oporavka

Domaći opskrbljivači i trgovci električnom energijom ubuduće će moći izravno prodavati struju po istim uvjetima inozemnom kupcu kao i domaćem. Takvim izmijenjenim zakonom o tržištu električne energije predloženom na sjednici Vlade u stvari se ozakonjuje i regulira prodaja struje u inozemstvo, a koja je bila sporna u slučaju HEP, TLM i Aluminij iz Mostara I zbog čega su pod istragom bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec i bivši čelnik HEP-a Ivan Mravak.

Oni su naime struju prodavali na temelju ugovora po povlaštenim uvjetima prvo TLM-u a koji je onda struju proslijeđivao mostarskom Aluminiju, a od kojeg je onda TLM dobivao sirovinu za rad. No to se je obavljalo izravnom trgovinom, bez nadzora, nije postojala zaštitna klauzula, a zbog čega je i nastao ogroman dug HEP-a. Sada se sve stavlja u zakonski okvir, pa će cijenu struje utvđivati HERA (Hrvatska energetska regulatorna agencija), a prodavat će se količina struje proporcionalno dobivenim sirovinama od stranog proizvođača. Odnosno spriječit će se mogući nastanak gubitaka za HEP.

Prodaja struje bit će namijenjena samo stranom proizvođaču koji ima stratešku sirovinu za domaću industriju.Pa će to sada omogućiti da HEP stupi u poslovne odnose s mostarskim Aluminijem – izjavio je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Vlada donošenjem ovog zakona računa I na to da će TLM nadalje dobivati aluminij iz mostarske tvornice. To će omogućiti nastavak proizvodnje u TLM-u koji zapošljava 800 radnika, ali I rad njihovih kooperanata kojih ima oko 1500 – nastavio je Popijač.

Premijerka Jadranka Kosor najavila je za sljedeći tjedan predstavljanje novih koraka I mjera vezanih za program gospodarskog oporavka.

- To znači izmjene i dopune nekih zakona, a predstavit ćemo i pregled onih investicijskih projekata koji će krenuti odmah – rekla je Kosor.

Istaknula je i kako je rješavanje problema nezaposlenosti u središtu rada Vlade u 2011., ali je pozvala da ju u tome podupru posldavci, sindikati I lokalne jedinice.

Komentara 145

VU
vukimir
10:41 14.01.2011.

dragi moji placali ste krizni porez da bi lopovi mogli pljackati

X2
xychhr-200
16:35 13.01.2011.

Kad je već donirala bolnici 250\'000.00 kuna \"vlastitog\" novca, mogla bi za razvojugospodarstva povratiti sve ono što je maznula s Moreplovcem, Kaljmetijem i ostalom KRADEZEOVSKOM BAGROM. Amen..!!!

VI
vidimškoj
18:46 13.01.2011.

je li ova vlada luda ili glupa ili je novinarka bila odsutna sa te sjednice ?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije