USPJEH KB-A DUBRAVA

Pacijentici ugradili titan u jagodičnu kost uz pomoć ‘GPS-a’

02.02.2017., KB Dubrava, Zagreb - Rekonstruktivna operacija na maksilofacijalnoj kirurgiju opremom vrijednom tri i pol milijuna kuna.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
03.02.2017.
u 22:47

Odjel maksilofacijalne kirurgije izveo je prvi zahvat rekonstrukcije kosti glave uz korištenje naprednog navigacijskog sustava u središnjoj i istočnoj Europi

Vrhunac znanosti u medicini dosegnut je proteklih deset dana na Odjelu maksilofacijalne kirurgije KB-a Dubrava. Naime, kirurška ekipa tog odjela prvi je put u središnjoj i istočnoj Europi operirala pacijente koristeći najsuvremenije softverske i navigacijske sustave pri rekonstrukciji kosti glave.

Kada kažemo “navigacijski”, ne mislimo na GPS kakav vjerojatno imate u automobilu, nego na mogućnost izvođenja operacije s maksimalnom preciznošću. Jasnije rečeno, zahvati koje su do sada kirurzi Odjela za maksilofacijalnu kirurgiju izvodili prema vlastitoj procjeni i iskustvu sada su postali matematički precizni, praktički bez mogućnosti za mikromilimetarska odstupanja.

– Navigacijski sustav koji precizno vodi kirurga kroz operaciju ima nekoliko klinika u Zagrebu, no dosad on nije sinkroniziran ovakvim softverom. Riječ je o proizvodu njemačke tvrtke BrainLab kojim se izvodi 3D modeliranje područja koje je predmet operacije.

Model se nakon toga printa na 3D printeru. Kad bi bila riječ o operaciji u kojoj je potrebno ugraditi implantat, uslijedilo bi i oblikovanje od titana. Drugdje, model bi poslužio kao uzor na temelju kojega bismo izvodili operaciju.

Međutim, ona nikada ne bi mogla biti izvedena do kraja precizno jer je tako nešto zapravo nemoguće, nikada ne možete biti sigurni koliko koštanog ili nekog drugog tkiva možete skinuti, je li implantat “sjeo” kako je zamišljeno i slično.

Primjenom navigacije u sprezi sa softverom sve se to radi maksimalno precizno, ali i puno brže, objašnjava nam prof. dr. sc. Vedran Uglešić s Odjela za maksilofacijalnu kirurgiju KB-a Dubrava.

Dr. med. dent. Lovro Grgurević svladao je rad softvera koji se nakon toga spario s navigacijom i tada je ekipa odjela postala spremna za prve operacije. Večernji list imao je jedinstvenu priliku uživo pratiti kako teče zahvat u operacijskoj dvorani KB-a Dubrava.

Pacijentici koja je operirana bilo je teško oštećeno lice, točnije jagodične kosti, a oštećenje je prouzročila prometna nesreća. Oštećeni se dio trebao zamijeniti implantatom izrađenim od titana. Učinjeno je to u posebno opremljenoj operacijskoj sali, uz monitor na kojem se vizualizira i kontrolira zahvat

. Prikaz glave na monitoru dobiven je klasičnim CT-om, a ručni laser služi za sparivanje CT snimke i pacijenta na operacijskom stolu. Instrumenti kojima se pacijenta operira koriste se s pomoću posebnog kućišta koje jamči maksimalnu preciznost u oblikovanju koje je unaprijed osmišljeno 3D modelom, a kontrolira se kamerom s laserskim daljinomjerom.

– Ovakvom integracijom postiže se iznimno visok stupanj preciznosti izvedene operacije. Sustav će kirurga točno provesti kroz zahvat, upozoriti ga ako ne prati unaprijed zadanu trajektoriju.

Cijeli sustav ne zauzima puno prostora u operacijskoj dvorani, izuzetno je fleksibilan, a vrijeme potrebno da se nauči njegova uporaba prilično je kratko, riječ je o intuitivnom sustavu i softveru, kaže dr. Lovro Grgurević.

Doista, cijeli je zahvat trajao samo 42 minute umjesto planiranih oko sat i pol i bio je, laički rečeno, sličan slaganju lego-kocaka. Pacijentici je vraćen dio lica umetkom koji se gotovo ne razlikuje od kosti koja je prije bila na tom mjestu.

Kirurzima je ovo bila tek treća operacija u kojoj su koristili ovaj sustav. Unatoč tome, vladala je maksimalna opuštenost, gotovo kao da je riječ o kakvom kozmetičkom zahvatu. Mogli bismo reći da nitko od ekipe koja je provela ovu jedinstvenu operaciju nije prolio ni kap znoja.

– Znali smo da u tih deset dana, koliko je oprema u našoj bolnici, možemo napraviti najviše tri operacije pa smo pažljivo odabrali pacijente kojima je ovaj sustav od najveće koristi. U sve tri operacije sve je išlo nevjerojatno glatko pa se samo može zahvaliti BrainLabu što nam je pristao ustupiti sustav.

– Navigacija nije nepoznata u našim klinikama, no u maksilofacijalnoj kirurgiji dosad se rijetko koristila u kombinaciji sa softverom. Razlog je jednostavan: u ovoj grani kirurgije ne postoje dva ne ista, nego ni slična zahvata pa je nemoguće bilo što predvidjeti i unaprijed postaviti na univerzalan način – kaže dr. Uglešić te nastavlja kako je jasno da ovako skup sustav ne bi bio isplativ ako bi se koristio samo u jednoj klinici.

No jedan sustav za cijelu Hrvatsku bio bi sjajno rješenje jer slične operacije trebaju i pacijentima u Splitu i Rijeci, a velika vrijednost BrainLabova sustava jest i to što je lako prenosiv. Naime, stane u jedno prosječno vozilo te ga se prema potrebi može brzo premjestiti u operacijsku dvorane u bolnici u kojoj je najpotrebniji. Tako bi sustav postao i isplativ – kaže dr. Vedran Uglešić.

>> Liječnici ginekolozi ujutro se pozivaju na prigovor savjesti, a u večernjim satima rade ilegalne pobačaje?

Komentara 3

TI
tinci7
23:49 03.02.2017.

najbolje doktorwe imamo!! stručnjaci!!!

MI
miso
07:04 04.02.2017.

Zanimljivo - iako se možda radi i o plaćenoj reklami - svejedno, napredak tehnologije zadivljuje. Čestitam!

Avatar AligatorXO
AligatorXO
09:16 04.02.2017.

mikromilimetar ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije