VREMENSKA PROGNOZA

Pakleno vruće u Hrvatskoj: Toplina mora prelazila 30 stupnjeva već u 7 sati, dio zemlje pod crvenim meteoalarmom

Ljetni ugodjaj na splitskoj plaži Firule
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
15.07.2024.
u 07:45

Narančasti meteoalarm, koji ukazuje na to da je vrijeme potencijalno opasno, proglašeno je za područje Zagreba, Karlovca, Gospića i Knina.

Danas će biti pretežno sunčano i vruće, u Dalmaciji ponegdje i vrlo vruće, a u unutrašnjosti lokalno pljuskovi s grmljavinom, uglavnom poslijepodne na istoku moguće i izraženiji, navodi Državni hidrometeorološki zavod. Vjetar će većinom biti slab, na Jadranu ponegdje umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša temperatura zraka između 30 i 35, u Dalmaciji ponegdje do 37 Celzijevih stupnjeva.

Vrijeme je opasno na području Osječke, Riječke, Splitske i Dubrovačke regije, te je DHMZ proglasio za te dijelove zemlje crveni meteoalarm. "Toplinski val. Maksimalna temperatura > 36 °C; Minimalna temperatura > 21 °C. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", navodi DHMZ.

Narančasti meteoalarm, koji ukazuje na to da je vrijeme potencijalno opasno, proglašeno je za područje Zagreba, Karlovca, Gospića i Knina. "Maksimalna temperatura > 34 °C; Minimalna temperatura > 21 °C. Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi", upozorava DHMZ. Koliko je toplo, pokazuju i temperature mora u 7 sati ujutro. Naime, na Malom jezeru kod Mljeta zabilježeno je čak 30.3 stupnjeva.

Kakvo nas vrijeme sutra očekuje

"Pretežno sunčano, vruće, ponegdje i vrlo vruće. Od sredine dana uz umjeren razvoj oblaka postoji mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, ponajprije u sjevernim i istočnim krajevima. Vjetar većinom slab, na Jadranu do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 18 do 23, na Jadranu između 23 i 27 °C. Najviša dnevna uglavnom između 32 i 37 °C", navodi DHMZ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije