SMRTONOSNI VIRUS U MEKSIKU I SAD-u

Panika zbog svinjske gripe: Tuku se za cjepivo, a broj mrtvih raste

Autori: Davor Ivanković, Sonja Hoffman, Sandra Veljković
25.04.2009.
u 16:29

Šverceri na ulici prodaju maske za lice po duplo višim cijenama. Na pedijatrijskim odjelima bolnica vlada kaos - majke s djecom se tuku međusobno, vuku liječnike za rukav i preklinju ih da im cijepe djecu.Tako je izgledao dan u glavnom meksičkom gradu Ciudad de Mexicu, kazao je jučer telefonom urednik časopisa Indie Rocks Luiz Gonzalez.

Od smrtonosne gripe u Meksiku umrlo 60 mladih

Zatvoriti granice
U Meksiku raste panika oko izbijanja epidemije svinjske gripe - nepoznatog virusa koji je u toj zemlji pokosio najmanje 68 ljudi, dok ih je više od tisuću zaraženo. U SAD-u je osam oboljelih. Svjetska zdravstvena organizacija situaciju procjenjuje kao epidemiju, no upozoravaju da ima pandemijski potencijal.

– Bolnice svaku osobu koja pokaže simptome - temperaturu višu od 38 stupnjeva, bol u mišićima te malaksalost, tretiraju kao da je zaražena, bez obzira što može biti riječ o “običnoj” gripi koja, inače, vlada. Ima i dosta hipohondara. Građanima je kazano da uzimaju vitamin C te da ostanu kod kuće. Zatvorene su škole, otkazano više od 400 manifestacija – govori Luiz. Ulice su poluprazne. Oni koji iziđu, nosi maske: u petak su poharali ljekarne, kupujući zalihe. Jučer su se prodavale samo kod uličnih prodavača. U ponedjeljak će ih dijeliti u tvrtkama i tvornicama koje - zasad - ne prekidaju posao.

– Čim netko kihne ili zakašlje u metrou, ljudi počnu vikati na njega i u trenu se odmaknu. Vlada navala na cjepivo za običnu gripu jer je rečeno da ublažava simptome - prepričava Luiz.

Prve informacije o mutiranom virusu H1N1 Centru za kontrolu bolesti stigle su još u travnju kada je Amerika prijavila sedam slučajeva, a svi oboljeli imali su lakšu kliničku sliku bolesti da bi prije nekoliko dana počele stizati vijesti iz Meksika o oboljelima s teškim simptomima gripe.

Prosječni ljudi
– Čini se da se radi o prosječnim ljudima, a ne samo o starima ili osobama koje imaju oslabljen imunitet. Većina oboljelih nije bila u kontaktu sa svinjama, pa znači da se širi s čovjeka na čovjeka – kaže Ira Gjenero Margan, voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te dodaje da u Europi nije prijavljen ni jedan slučaj te da nema razloga za paniku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije