Kada pomislite na zagađivanje okoliša posljednje što vam padne na pamet vjerojatno su hamburgeri!
No, istraživanje Sveučilišta Riverside u Californiji pokazalo je kako svaka komercijalna kuhinja, od onih najmanjih u kafićima do velikih lanaca koji se bave pripremom brze hrane zagađuju okoliš više od kamiona na dizelsko gorivo.
- Kamion sa dizelskim motorom bi morao voziti 230 kilometara po autocesti da bi u okoliš ispustio jednaki broj čestica koliko ih se emitira prilikom pripremanja jednog hamburgera na roštilju na ugljen, izjavio je inžinjer s UCR-a Bill Welch.
Ovakvu situaciju obrazlažu činjenicom da se ispuštanje štetnih plinova iz vozila kontrolira i ograničava raznim propisima, dok roštiljanje na ugljen ne podliježe nikakvim ograničenjima.
Istraživanje je pokazalo kako je to nekontrolirano ispuštanje štetnih plinova dvostruko veće od količine ispušnih plinova svih velikih kamiona.
Glupost, dobro da ne kaže da rošilj više zagađuje od Plomina, što sve neće izjaviti !