Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Domovinskog pokreta

Penava: Najvažnije je sprečavanje demografskog propadanja i proizvodnja hrane

Vinkovci: Ivan Penava o bolesti afričke svinjske kuge u Slavoniji
Dubravka Petric/PIXSELL
02.09.2023.
u 15:12

Upozorio je i da mladi napuštaju Hrvatsku jer se ne mogu zaposliti, dok se s druge strane izdaju stotine tisuća radnih dozvola strancima

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava poručio je u subotu u Velikoj pored Požege da su samodostatnost u proizvodnji hrane i sprječavanje daljnjeg demografskog propadanja ruralnih prostora među glavnim ciljevima te stranke. Hrvatska se suočava s demografskim slomom, kao i odlaskom ljudi koji se reflektira u katastrofalnim brojkama o gubitku stotina tisuća stanovnika te činjenici da su nam čak dvije županije najgore od 406 regija u Europi po gubitku stanovnika. Ljude muči i sveprisutna poskupljenja i inflacija gdje je više nego očit pad životnog standarda građana, istaknuo je Penava.

U Slavoniji je, kaže, i ovako niska samodostatnost od tek 48 posto a uz aktualnu afričku svinjsku kugu, doživjet će nove padove u proizvodnji i vrlo očekivano će završiti na 30 posto samodostatnosti, što je nažalost posljedica višegodišnjeg neulaganja u gospodarstvo, rekao je Penava.

VEZANI ČLANCI:

Upozorio je i da mladi napuštaju Hrvatsku jer se ne mogu zaposliti, dok se s druge strane izdaju stotine tisuća radnih dozvola strancima.  ''Kako to da je u Hrvatskoj, za hrvatsku djecu i mladež, potrebna stranačka iskaznica da bi dobili posao, a s druge strane stotine tisuća radnih dozvola izdaje se za strance", upitao se Penava. 

Da bi se nešto moglo mijenjati, najprije treba biti svjestan problema, a to je nešto što ne možemo čuti od naše Vlade, ustvrdio je.

Smatra kako je izlaz iz krize koja je zahvatila Slavoniju "vrlo jednostavan" iako se afrička svinjska kuga dogodila u situaciji kada je Hrvatska u mljekarstvu i svinjogojstvu ispod 50 posto samodostatnosti i da bi jedino logično bilo isplatiti odštetu tim ljudima puta dva ili tri "kako bismo im poslali poruku da su nam bitni jer bismo se htjeli hraniti zdravo, otvarati radna mjesta i jesti jeftino i domaće" umjesto da se ljude dovede pred svršen čin, poslavši im u dvorišta ekipu za eutanaziju svinja.

Posljednjih dana, dodao je, svjedočimo i uvozu voća iz Srbije koje je tretirano zabranjenim kemikalijama i za posljedicu imaju stradavanje mozga, odnosno zdravlja.

"Trebamo li mi tu hranu uvoziti, trebamo li to jesti i još to tako skupo plaćati, i onda još otvarati ta radna mjesta? Mi to sve trebamo generirati u Hrvatskoj, Lici, Dalmaciji, Slavoniji, Zagorju, Istri... To je Domovinski pokret i to je naš program", poručio je Penava.

Komentara 2

Avatar krcedolac
krcedolac
06:38 03.09.2023.

Povijesno Titovo "naprijed"!

RA
Raptor
16:10 02.09.2023.

Ne radi se samo o broju izdanih radnih dozvola strancima i sličnog broja nezaposlenih na Zavodu. Ekonomska je zakonitost da što je zemlja razvijenija to joj više nedostaje radne snage za jednostavne poslove. Hrvatska je sad u toj fazi, kaoo što su Njemačka i Austrija npr. bile prije 50 godina. To je neravnoteža ponude i potražnje uvjetovana neodgovarajućom strukturom, dobnom, obrazovnom. Hrvatska ima problem i visokokvalificirane radne snage poput liječnika i sl. Zašto mladi odlaze iz Hrvatske, zbog degeneričnog sustava vrednota koji je prisutan u društvu: nepotizma, političkog klijentelizma, negativne selekcije, prosječnosti, nekvalitete, korupcije, uvjetivanosti osobnog uspjeha stranačkom iskaznicom. Mladi bi ostali kad bi nakon završetka školovanja dobili posao u struci koji je plaćen plaćom koja omogućuje zasnivanje obitelji i pristojan život, mogućnost napredovanja svakih par godina sukladno rezultatima rada. Kad bi se mogli zaposliti bez stranačke iskaznice i korupcije. Evo npr. Vlada na svakoj sjednici kadrovska pitanja rješava na zatvorenom dijelu sjednice. Zašto? Kad bi mogli osigurati stan da ih pohlepne strane banke ne dovedu u robovlasnički položaj. Kad bi imali vrtić za svoju djecu. Političari, bez obzira na stranačku pripadnost, znaju što treba da bi se zaustavilo npr. demografsko prooadanje. Ali nitko nema odgovor na pitanje kako će to ostvariti, kojim mjerama, kojim sredstvima, novcem i kada. Dakle, nemaju strategiju, a onda ni odgovarajuće politike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije