Novac na čekanju

Pet milijuna eura MOL-ova mita ići će državi bude li Sanader osuđen

'08.03.2012., Zagreb - Nastavak sudjenja bivsem premjeru Ivi Sanaderu, optuzenom za ratno profiterstvo u slucaju Hypo i primanja mita od celnika MOL-a na Zupanijskom sudu. Robert Jezic vlasnik DIOKIA
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
17.03.2012.
u 12:00


Novac se prebacuje na poseban račun, na kojem će biti do donošenja presude Ivi Sanaderu.

Pet milijuna eura koji su, prema tvrdnjama Roberta Ježića, bili namijenjeni Ivi Sanaderu za konzultantske usluge u MOL-u, a za koje kaže da se trenutačno nalaze na računu Diokija u Švicarskoj, bit će vraćeni u državni proračun. Dogodit će se to ako presuda protiv Ive Sanadera u slučajevima Hypo i Ina-MOL bude osuđujuća te kada ona postane pravomoćna. Doznajemo da je u tijeku postupak prebacivanja tog novca na poseban račun na kojem će i ostati do pravomoćnosti presude.

Međunarodna pomoć

– Ako se u sudskom postupku dokaže i potvrdi da se novac koristio za mito, on će se oduzeti i na odgovarajući način prebaciti u državni proračun. Vjerojatno će se u ovom slučaju morati tražiti međunarodna pravna pomoć jer Švicarska nije članica Europske unije – objašnjava nam jedan pravni stručnjak. On kaže da će se, u slučaju da novac ne bude zamrznut na računu, kazniti onoga tko ga podigne s računa, bilo da je riječ o Robertu Ježiću ili osobi koju bi on eventualno ovlastio da to učini. No, vjeruje da se takvo što neće dogoditi.

Sudac s kojim smo razgovarali o ovom zapravo nesvakidašnjem slučaju, gdje svjedok u postupku govori kako ima poveću svotu novca koji bi htio vratiti državi, smatra da se u realizaciju treba uključiti DORH, odnosno da od njih, nakon Ježićevih riječi o postojanju spomenutog iznosa, treba krenuti inicijativa da država taj novac dobije natrag.

Usluga premijeru

Je li i tko kontaktirao s Ježićem i rekao mu što dalje, od njega nismo uspjeli doznati jer nam se u petak nije javljao.

Robert Ježić o tom je novcu svjedočio na zagrebačkom Županijskom sudu u postupku protiv Sanadera. Njegov iskaz USKOK-u je bio vrlo bitan u dijelu optužbe u kojem se Sanadera tereti da je od Mađara uzeo 10 milijuna eura mita te im zauzvrat prepustio upravljačka prava nad Inom. Naime, Ježić tvrdi da ga je Sanader potkraj 2008., u vrijeme kad je bio premijer, pitao može li mu organizirati primitak 10 milijuna eura od MOL-a. Ježić je pristao, no Sanaderu je, prema njegovim riječima, kazao da novac neko vrijeme mora biti na računu i da će do isplate proći godina-dvije. Je li i kome isplaćeno drugih pet milijuna eura, još se ne zna. Ježić tvrdi da ih je on, nakon Sanaderova odlaska s vlasti, odbio primiti.

Komentara 11

TO
Toni50
15:55 17.03.2012.

Pet milijuna eura MOL-ova mita ići će državi bude li Sanader osuđen iako se dokaže suprotno bit če osuđen jel nema političkog procesa bez osude ! jednostavno ne dozvoliti svjedoku da kaže istinu ne dozvoliti mu da izjavi da je lova bila mito Ježiču na čije je ime i isplačeno . *Sud jednostavno ignorira dokumente knjiženja ovjere i tok novca i samo sluša kriminalca Ježiča i nejgovu -\"istinu\" tvrdnje - kao svjedočenje bez ikakovog dokaza ... Čim čim dale to vidljivije i jasnije da se radi o čemu !?

TO
Toni50
16:02 17.03.2012.

Pet milijuna eura MOL-ova mita ići će državi bude li Sanader osuđen .. Ili sretna država koja postaje neosuđeni kriminalac koji prihvača uzima sebi sudski dokazano mito ! Može se reći i shvatiti veči jači kriminalac otima pljen slabijem pojedincu i sladi se time ... Umjesto da \"muškaračkim dokazom\" -presudom ( koji neče sigurno priznati cijela EU - Amerika niti Mađarska ) Ponište te štetneugovore... I neka netko kaže da se ne radi o političkom suđenju za balkaniju ....

VL
????
12:07 17.03.2012.

Hm, u tom slučaju ispada da je MOL podmitio državu ukoliko se ne poništi ugovor sklopljen podmićivanjem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije