PRESUŠILI BUNARI

Pet sela žedno od srpnja, vodu im dovoze vatrogasci

susa
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
1/3
09.11.2011.
u 15:47

Vatrogasci su do sada na vlastiti trošak isporučili više od 1600 kubika vode vrijedne 300.000 kuna

Više od 150 domaćinstava u slatinskim prigradskim naseljima Ivan Brijeg, Lukavac, Golenić, Radosavci i u zaselku Kasengardi kod Sladojevaca od srpnja ove godine nema vode. Zbog nedovoljnih padalina bunari su presušili pa seljaci, koji poglavito žive od poljoprivrede, već više od 120 dana ovise o slatinskim vatrogascima koji im vodu redovito dopremaju cisternama.

Žeđa i obitelj Pavlović sa sedmero djece

Tako su i jučer, nakon završene noćne smjene, u svoje slobodno vrijeme, vatrogasci s punom cisternom obišli žedne stanovnike te im osigurali vodu za piće, kućne potrebe i za gotovo 1000 domaćih životinja i stoke. Oko 10 sati stigli su i u Kasengardu. Obitelj Pavlović ima sedmero djece, žive od plaće koja iznosi oko 2000 kuna i dječjeg dodatka. Najmlađem su djetetu 2 mjeseca, najstarijem je 14 godina. U kući je četvero đaka i još troje malih s kojima je najviše brige. Pavlovići su izbjegli iz Banje Luke,  potucali su se po raznim privremenim kućama, a onda su se odlučili stalno nastaniti u Kasengardi. Do njihove skromne kućice, koju su kupili na kredit za 50.000 kuna, nema ni dobrog poljskog puta, a kamo li vodovoda.

Teško je, a vatrogascima hvala

– Teško se živi jer muž ne može dobiti stalan posao. Do 27. studenog još ima posao na gradskom groblju, a onda će na biro. Bunar je presušio i, da nam nije vatrogasaca, bili bismo žedni. Ne bih imala čime oprati rublje djeci niti čime napojiti kokoši i duge domaće životinje – kaže majka Anuša zahvaljujući vatrogascima na pomoći.

Priključak za vodu 5000 kuna

Gradski vodovod još nije stigao u sva sela slatinskog kraja, a i tamo kamo je stigao siromašni stanovnici teško mogu izdvojiti 5000 kuna za trošak priključka i naknadu.  Dio stanovnika izgradio je obiteljske kuće bez građevinskih dozvola pa, dok se to ne riješi, ništa od vodovoda.

– Od srpnja do sada mještanima četiriju sela isporučili smo više od 1600 kubika vode, što je trošak veći od 300.000 kuna. Vodu prevozimo po nalogu slatinske gradske vlasti – kaže Stjepan Venus, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe u Slatini potvrđujući da vatrogasci vodu voze na vlastiti trošak jer im grad za prevezenu vodu još nije platio ni kune. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije