suđenje u haagu

Petrović: Vojska RS iznajmljivala topništvo hrvatskim snagama

Radovan Karadzic
AFP/Pixsell
11.09.2010.
u 10:34

Bivši časnik Vojske Jugoslavije tvrdi da je Karadžić naplaćivao oslobađanje od mobilizacije.

BEOGRAD - Rajko Petrović, bivši časnik Vojske Jugoslavije, na suđenju jugo-generalu Momčilu Perišiću, kao svjedok obrane izjavio je u Haagu kako je Glavni stožer Vojske Republike Srpske iznajmljivao hrvatskim snagama teško topništvo, a lider bosanskih Srba, Radovan Karadžić kojemu se također sudi u Haagu, naplaćivao je stotinama tisuća tadašnjih maraka, oslobađanje od mobilizacije, piše beogradski B92.

Petrović je u VRS bio zadužen za "deviznu blagajnu" koju je osobno nadgledao i odlučivao u što će se trošiti novac, Ratko Mladić kojega Haag jioš uvijek traži. Glavni stožer VRS je, svjedoči Petrović, u devizama naplaćivao iznajmljivanje teškog topništva hrvatskim snagama oko Sarajeva i u Hercegovini.

- Mislim da je prva tura bila plaćena oko 30.000 tadašnjih maraka, ali za puno toga ja nisam ni znao. Zapovjednik GŠ VRS Ratko Mladić imenovao me je rukovoditeljem "devizne kase", a taj novac je mogao biti trošen isključivo prema njegovom nalogu za, kako je pisalo u zapovjedi, "prioritetno opskrbljivanje vojske gorivom i proizvodnju i nabavku municije" - posvjedočio je Petrović i dodao kako je kroz "deviznu blagajnu " tijekom rata prošlo "između 12 i 15 milijuna maraka u raznim valutama".

- Jednom sam išao u tvornicu Prvi partizan u Užicu ispitati mogućnost plaćanja streljiva tim devizama - rekao je svjedok i dodao kako je vidio dokument kojim je Radovan Karadžić oslobodio "ratne obaveze" osobu koja je to platila 300.000 njemačkih maraka, a jedan prijatelj iz Bjeljine mu je rekao kako "to nije ništa" i da su neki ljudi u tom gradu "davali miljune".

Momčilo Perišić, koji je od 1993. do 1998. bio načelnik Glavnog stožera Vojske Jugoslavije, optužen je za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu koje su, prema optužnici, počinile VRS i vojska Republike Srpske Krajine, a te tri armije bile su, prema haaškom tužiteljstvu, jedna oružana snaga koju je logistički podržavao, financirao i streljivom i opremom opskrbljivao GŠ VJ na čelu s Perišićem, podsjeća B92.

Komentara 26

UT
utatica
10:35 13.09.2010.

vojska Republike Hrvatske razvalila vojsku Jugoslavije srpskim topovima!

OB
-obrisani-
10:10 13.09.2010.

utatica A čime ste nas to pa gađali? Da niste možda ustima po mudima?.

Avatar jovanhovan
jovanhovan
03:36 12.09.2010.

Što je to RS?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije