TRINKGELD, BAKŠA ILI MANČA

PITANJE DANA Koliku napojnicu dajete u kafićima i restoranima?

Zagreb: Kartično plaćanje napojnica u caffe baru Quahwe
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
18.08.2024.
u 10:48

Istražujući ovu temu za nedjeljno izdanje Večernjeg lista, ugostitelji su nam uglavnom poručili kako su napojnicama s uvođenjem eura zadovoljni

U fizičkom obliku ili kartično, napojnice u kafićima i restoranima su itekekako dijelom hrvatske kulture, a jedno u čemu se Hrvati razlikuju je - koliko ostaviti. Standard od 10 posto raširen je i u cijeloj Hrvatskoj, no iskustva se razlikuju, toliko da u Zagorju u nekim mjestima radije primaju gemište kao nagradu, a ne novac. 

Istražujući ovu temu za nedjeljno izdanje Večernjeg lista, ugostitelji su nam uglavnom poručili kako su napojnicama s uvođenjem eura - zadovoljni. Osim toga, od početka ove godine u Hrvatskoj se primjenjuje novi model fiskalizacije napojnica, pa je gostima dana mogućnost da ih ostavljaju i bezgotovinskim plaćanjem karticama, ne samo u gotovini, a Vlada je utvrdila i neoporezivi iznos od 3360 eura godišnje po osobi. Iznosi napojnica koji premašuju tu brojku oporezivat će se po stopi poreza na dohodak od 20 posto.

Dakle, napojnice se mogu izdavati na više načina, samo je pitanje koliko se konobara koji je bio srdačan, odnosno mrzovoljan, treba ''nagraditi''. Koliko vi ostavljate, odgovorite u Pitanju dana kojeg smo pripremili. 

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 3

WA
wannabenovinari
14:21 18.08.2024.

Treba prekinuti s tom prenemagajućom nek se vidi da sam baja praksom davanja napojnica. Napojnica znači da pomažete gazdi da radnika plati manje. Zašto bi to radili? Gazde se već ionako previše bogate na pretjeranim cijenama pića i hrane, a vi "galantni baje" im dajete ekstra profit.

BH
Bhorna
12:49 18.08.2024.

Nikad ne dajem kao što ni ja nemam "napojnicu"...kakve su to gluposti

Avatar Stradun
Stradun
10:59 18.08.2024.

Uvijek dajem napojnicu konobarici ako je čista , pristojna, uredna, uglačana, diskretna i brza. Za konobara sve to plus- obrijan . Dakle, dajem napojnice vrlo rijetko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije