Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

PITANJE DANA Što mislite koliko će trajati pregovori za sastavljanje nove Vlade?

Zagreb: Sabor 11. sjednicu počeo aktualnim prijepodnevom
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
22.04.2024.
u 10:30

Prema Ustavu, prvo zasjedanje mora se održati najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora odnosno od objave službenih rezultata. Službene rezultate DIP je objavio u petak, 19. travnja

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora te su u tijeku pregovori za sastavljanje nove vlade. Podsjetimo, HDZ je na izborima osvojio 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Nezavisna platforma Sjever 2, IDS 2, Fokus 1. Da bi se formirala saborska većina, potrebno je imati 76 ruku. 

Andrej Plenković jučer je potvrdio da HDZ razgovara s Domovinskim pokretom oko formiranja većine. Most pak nudi Domovinskom pokretu i koaliciji Rijeke pravde da sastave većinu u Saboru. Kruže glasine kako Domovinski pokret traži određena ministarstva od HDZ-a, no iz DP su to demantirali rekavši kako im nisu bitne fotelje nego programi. 

Stranka Fokus izvijestila je kako su odlučili da neće ući u koaliciju s HDZ-om, dok su manjine odlučile kako će biti jedinstvene. 

VEZANI ČLANCI: 

Nakon održanih izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru i proglašenja pravomoćnih konačnih rezultata izbora, Sabor na prvu, konstituirajuću sjednicu saziva predsjednik RH. Prema Ustavu, prvo zasjedanje mora se održati najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora odnosno od objave službenih rezultata. Sabor se konstituira izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika. 

Rezultati izbora zastupnika u Hrvatski sabor objavljeni su na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva 19. travnja 2024., s kojim danom počinju teći rokovi za prigovore na objavljene rezultate. S druge strane, rok za pregovore o novoj Vladi nije vremenski ograničen te oni teoretski mogu trajati i mjesecima. Što vi mislite, koliko će trajati pregovori o sastavljanju nove vlade? 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije