09.05.2023. u 08:18

Javnost je podijeljena u podršci sucima, za razliku od potpore kakvu iskazuju, primjerice, medicinskim sestrama

Hrvatsko pravosuđe, čini se, "puca po šavovima". Opterećeno niskom razinom povjerenja građana u čitav lanac, od državnog odvjetništva, preko nižih sudova pa do najviših pravosudnih razina, uzdrmano aferama, poljuljano nejasnim ostavkama ili smjenama koje unose dodatnu sumnju u funkcioniranje tih tijela, u središte je javnosti sada došlo zbog nezadovoljstva sudaca svojim plaćama. U bijeli štrajk krenuli su jučer suci na prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj, a on će trajati sve do 19. svibnja. U iduća se dva tjedna, tako, neće biti moguće razvesti, registrirati tvrtku ili, pak, dobiti rješenje o nasljeđivanju. Rješavat će, naime, samo hitne predmete.

– U mjerama upozorenja sudjelovat će više od 70 posto prvostupanjskih sudaca, a imamo i podršku državnih odvjetnika – poručuju iz Udruge hrvatskih sudaca. Ministarstvo pravosuđa i uprave prošle je srijede najavilo da se hitnim izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika predlaže povećanje osnovice po kojemu bi sucima i zamjenicima državnih odvjetnika na prvom stupnju primanja porasla u prosjeku 513 eura neto. Suci se s takvim izmjenama, očito, ne slažu.

VIDEO Počeo "bijeli štrajk" sudaca na hrvatskim sudovima

Usporedbe radi, minimalna plaća u našoj zemlji iznosi 560 eura, a baš takvu prima više od 50.000 zaposlenih. Javnost je stoga podijeljena u pogledu podrške sucima, za razliku od potpore kakvu iskazuju, primjerice, medicinskim sestrama koje su također digle svoj glas protiv niskih plaća.

Predstoji nam "superizborna godina" pa ne čudi što u mnogim branšama upravo ovo vrijeme vide kao priliku da si povećaju materijalne uvjete rada, što im, na koncu, nitko ne može zamjeriti. No, bitno je naglasiti da plaće nisu jedini problem ne samo u pravosudnom nego i u zdravstvenom sustavu, a to onda povlači posljedice za sve građane. Zadovoljni suci itekako su važni da bi sustav funkcionirao, no u njemu ne smije biti mjesta korupciji. Nažalost, nerijetko svjedočimo suprotnome. Ironično, očekuje se svaki tren podizanje optužnice protiv trojice osječkih sudaca koje se sumnjiči da primanje mita od Zdravka Mamića...

Komentara 1

BR
Brankko
11:54 09.05.2023.

Od 2017. tuženik svojim nadzornim kamerama snima susjeda u dvorištu, čak snima susjeda kroz prozor kuće -- susjedova kuća! Tužba je podignuta 2017. Tužitelj, susjed žrtva, daje uz tužbu i snimku te nadzorne kamere, snimku ima iz drugoga predmeta, gdje je "snimatelj" snimku dao kao "dokaz" da ta žrtva "ulazi" u "njegovo". Predmetni sudac uporno zakazuje nova ročišta, "snimatelj" ustraje u tome da snima "svoje", a tužitelj, žrtva, traži da se kamere uklone. Žrtvina je kuća susjedna kuća, na svojoj čestici, sa svojom adresom drugačijom nego "snimateljeva". Sva je dokumentacija priložena uz tužbu. Novo ročište zakazano je tek za srpanj ove godine. -- Što reći o takvu sucu? Je li on korumpiran? Ne. On ima malu plaću. I zato štrajka još od 2017.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije