Andrej Plenković:

'Čim Slovenija prestane kažnjavati hrvatske ribare, prestat ćemo i mi'

Andrej Plenković
Reuters/PIXSELL
31.01.2020.
u 12:54

- Današnja presuda je pobjeda hrvatskih argumenata. Želim istaknuti političko vodstvo Vlade angažman Ministarstva vanjskih poslova, i stručnjacima - rekao je Plenković

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti iz Banskih dvora nakon što je Sud Europske unije dobio odluku prema kojoj se proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske u slučaju arbitraže.

- Današnja presuda je pobjeda hrvatskih argumenata. Želim istaknuti političko vodstvo Vlade angažman Ministarstva vanjskih poslova, i stručnjacima - rekao je Plenković i zahvalio im svima koji su radili na samom predmetu. 

- Sud Europske unije pozvao je obje strane da spor riješe u skladu s međunarodnim pravom. To je poruka Sloveniji da jednostani potezi ne funkcioniraju. Ovim putem pozivamo Sloveniju na bilateralne razgovore o ovom pitanju. Pozivamo Sloveniju da prestane poduzimati jednostrane mjere uz granicu na kopnu, a posebice na moru. Čim prestane s kažnjavanjem ribara, mi ćemo prestati s s recipročnim mjerama - istaknuo je hrvatski premijer. 

Istaknuo je kako je odluka Suda bila dokaz ispravnog postupanja, te da dovoljno govori činjenica što Slovenija plaća sudske troškove.

- Naša je Vlada pokazala da na pravi način zna braniti hrvatske nacionalne interese. To smo radili bez dizanja tenzija i naglih poteza. Staloženo i čvrsto ostvarujemo nacionalne interese. Očekujem da ćemo nastaviti dijalog sa slovenskom vladom. Ponudili smo im bilateralne razgovore na ovu temu više puta", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer naglasio je kako su Hrvatska i Slovenija susjedne zemlje, prijateljske zemlje te da Hrvatska želi dobrosusjedske odnose sa Slovenijom. 

- Osim rezidulanih pitanja iz prošlosti, sa Slovenijom nismo imali sukoba i otvorenih pitnaja. Na tom tragu želimo graditi odnose sa Slovenijom - naveo je Andrej Plenković u obraćanju javnosti. 

Podsjećamo, hrvatski premijer ranije se oglasio na Twitteru i pozdravio odluku Suda. 

"Današnja presuda Suda Europske unije kojom se proglasio nenadležnim za odlučivanje u postupku koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske pobjeda je hrvatskih argumenata koje smo istaknuli u prigovoru nenadležnosti", napisao je premijer na svom Twitter profilu.

 


 

Komentara 47

JP
juha_paradajzova
13:17 31.01.2020.

sad adeze pokušava na tome dobivati poene a oni su sve to zakuhali i potpisali arbitražu slovencima

Avatar Maršal_Vučko
Maršal_Vučko
14:00 31.01.2020.

Da sam na mestu slovenaca, izašao bi iz EU, lupio vam vize , pa pobeđujte do mile volje u vašoj okruženoj kiflici...

BA
Barbasmora
13:20 31.01.2020.

Ocigledo si Slovenci dobro znali sta rade. Sud je potvrdia kako je arbitrazna presuda postojeca vazeca i zavezujuca za obe strane ali kako do implentacije nije u njegovoj nadležnosti da odlucuje o problemoma oko toga. Pa sad Tko je pobjedio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije