Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završila sjednica

Oporba zabrinuta životopisima predloženih ministara: 'Treba provjeriti Dabrine kvalifikacije'

Zagreb: Andrej Plenkovic predstavlja Saboru novu Vladu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/26
17.05.2024.
u 21:21

Hrvatski sabor izglasao je povjerenje Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković. Nakon cjelodnevne, desetosatne rasprave za podršku Vladi HDZ-a i DP-a, od 141 nazočnog zastupnika, glasovalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv

Mandatar za sastavljanje nove Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas je u Hrvatskom saboru predstavio nove ministre, a nakon rasprave zastupnici će glasovati o povjerenju Vladi koja će imati 18 ministarstva, od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu.

Plenković je prošli tjedan predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću donio potpise 78 zastupnika u Hrvatskom saboru u sklopu postupka za davanje mandata za sastavljanje nove Vlade.

Hrvatski sabor u četvrtak je sa 79 glasova izmijenio Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojima se ustrojavaju dva nova ministarstva – Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, koje je do sada bilo s resorom gospodarstva, tako da će Vlada sada imati 18 ministarstava.

Tijek sjednice:

21:22 - Hrvatska je u petak navečer dobila 16. Vladu od neovisnosti, Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković (HDZ). Nakon cjelodnevne, desetosatne rasprave za podršku Vladi HDZ-a i DP-a, od 141 nazočnog zastupnika, glasovalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv.  Iskazivanje povjerenja Vladi, saborska je većina popratila pljeskom. Predsjednik i članovi Vlade svečano su zatim prisegnuli pred zastupnicima, obvezali su se da će svoju dužnost obavljati savjesno i časno, da će poštovati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za svekoliki napredak države. 


20:45 - Oporba je u petak kritizirala predloženi program nove Vlade HDZ-a i DP-a ocjenjujući ga lošijim nego prije četiri godine upozorivši kako osnivanje novog ministarstva demografije i useljeništva neće riješiti problem depopulacije. 

Anka Mrak Taritaš (Klub HSS-a, GLAS-a, DOSIP-a) rekla je da se problem demografije neće riješiti osnivanjem ministarstva demografije i useljeništva već će ono samo imati novog ministra te nešto više administracije i možda nove prostore. "Demografija je veliki problem, problem koji se ne rješava i koji je nemoguće riješiti čarobnim štapićem u naredne četiri godine", rekla je. Upozorila je i da u programu Vlade nema imigracijske i integracijske politike jer mnogi gospodarstvenici upozoravaju na činjenicu da bi se održao naš mirovinski fond trebat će nam 400.000 stranih radnika.

Nikola Grmoja (Klub Mosta) kaže da u program Vlade nije ušlo ništa od politika DP-a. Naveo je i da vladin program čak hvali i SDSS-ov Milorad Pupovac iako je DP od njega (Pupovca) napravio problem. Najavio je da će Most u Saboru podržati sve demografske politike koje će ići u smjeru poboljšanja demografske slike i povratka iseljenika.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) rekao je da prognoze Europske komisije pokazuju da će Hrvatska u ovoj godini imati rast BDP-a 3,3 posto, a iduće godine 2,9 posto. No, upozorio je, od Plenkovića se nije čulo na koji način će taj novac biti raspoređen. Smatra i da ugovore o radu na određeno vrijeme treba svesti na minimum, pri čemu se u programu Vlade uopće ne spominju platformski radnici. Naveo je i da nova vlada želi predložiti novi zakon o medijima te je izrazio nadu da će biti bolji od onog prije godinu dana te upozorio da u novom vladinom programu nema niti jednog konkretnog alata za borbu protiv korupcije. Osvrćući se na jučerašnji govor Hrvoja Zekanovića (HDS), Grbin je poručio Plenkoviću kako reći nekom da je gnjus nije ni približno slično kao reći nekome da treba dobiti metak u čelo. 

POVEZANI ČLANCI:

Nino Raspudić (Klub zastupnika neovisni i Fokus) smatra da će s predloženim kadrovima za ministre nova vlada biti puno gora od prošle jer je, kako drži, njezin program puno gori nego onaj koji su vidjeli prije četiri godine. "Ovakvu Vladu, sa ovakvim programom i ovakvim biografijama ministara ne mogu podržati", rekao je. I Marijana Puljak (Klub Centra i Nezavisne platforme Sjevera) upozorila je na životopise kandidata za nove ministre posebice apostrofirajući životopis DP-ovog Josipa Dabre, koji će preuzeti ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Založila se da se provjeri je li završio visoku školu ili mu je jedina kvalifikacija da je bio komunalni redar u gradu Otoku. Na to joj je odgovorio DP-ov Igor Peternel koji je rekao da ministar nije osoba koja je nužno stručna u nekom području već politička osoba direktno birana od svoje stranke za provođenje vladine politike. 

Damira Bakića (Klub Možemo) brinu mnogo puta javno izrečeni stavovi HDZ-ovih koalicijskih partnera o predstavnicima srpske nacionalne manjine, o položaju žena, migrantima te ga osobito brinu stavovi vezani uz antifašizam. "Svim demokratskim sredstvima branit ćemo antifašizam jer je on temelj našeg identiteta, društva i konačno naše republike", poručio je. Smatra da će se Plenković morati dogovoriti s DP-om je li Zagreb 8. svibnja 1945. oslobođen ili okupiran. Ivan Penava (Klub Domovinskog pokreta) smatra kako bi nova vlada, kao što je to običaj u modernim demokracijama, u parlamentu trebala dobiti stotinu dana mira. No, ocijenio je kako se jučer i danas u Saboru teško oteti dojmu da je mnogima krivo te se mnogi ne mogu pomiriti s činjenicom da je došlo do uspostave većine.

Penava je kazao da dio oporbe indirektno proziva DP ustaškim jer se ta stranka borila za istinu te realan i objektivan popis stanovnika u Vukovaru. "Vi umjesto da to pozdravite i umjesto da ste bili s nama dok smo se borili za istinu, vi i dan danas koristite tu borbu kako bi prikazali DP ustaškim ili ovu vladu i zemlju proustaškim. Gdje ste vi vidjeli te ustaše?", upitao je.  Rekao je i da pojedini zastupnici dok prozivaju Peternela ne žele se dotaknuti masovnih egzekucija, otimačine imovine i zlostavljanja dijela hrvatskog naroda u komunizmu. 


17:41 -  Nikola Grmoja, zastupnik Mosta, prozvao je članove DP-a kojima je kazao da su se prodali HDZ-u, a za to nisu ništa dobili.

- Cijelo vrijeme se priča o tome da je HDZ pobjednik izbora, jest, relativni, ali Vlade nema bez zastupnika DP-a niti ima većine bez manjinskih zastupnika. Bartulica je neki dan postavljao uvjete, rekao je da je njegov potpis samo prvi korak, a drugi korak za podršku Plenkoviću je osnivanje istražnog povjerenstva o Covidu i čitav niz zahtjeva. Dabro je to osnažio, rekao je da stoje iza Bartuličinih zahtjeva, bez toga nema vladajuće većine, Plenković neće postati premijer. I još Bartulica poručuje da se Plenković neće igrati s njim. Već ga vrti oko malog prsta. Toliko ga vrti da još ne znaju gdje je. Kao ni zastupnici DP-a koji šute, ništa ne govore, čekaju da sve ovo završi - kazao je Grmoja.


17:36 - U odgovorima na pitanja saborskih zastupnika, Andrej Plenković kazao je da se izborni zakon neće mijenjati na načine koji bi doveli u pitanje zastupnike nacionalnih manjina, ali i da se ne odustaje od uvođenja vojne obuke. "Sigurnosna situacija u svijetu je takva da zahtjeva da mlade generacije steknu neke minimalne vještine" smatra on.

Kao jedan od prvih koraka nove vlade, najavio je donošenje strategije kojom bi se trebalo riješiti stambeno pitanje mladih.


16:00 – Sljedeći je govorio Milorad Pupovac u ime SDSS-a, koji je poručio da oni neće podržati novu Vladu. – Predstavnici srpskog naroda smo mi, SDSS. Mi, koji se već 200 godina borimo za tu istu slobodu. Mi, kojima danas neki govore gdje mogu, a gdje ne mogu biti. Mi nećemo moći podržati ovu Vladu, iako se u većem dijelu slažemo s ovim programom – rekao je Pupovac. 

"Program koji smo dobili za Vladu već na osnovu, ne osobito dubokog čitanja, pokazuje da je riječ o programu politike desnog centra, tamo gdje je HDZ postavljen, ne samo u ovom mandatu nego i u proteklim mandatima i u tom pogledu ovaj se program ne razlikuje od programa drugih stranaka te vrste u europskom prostoru", istaknuo je Pupovac tijekom rasprave o programu nove Vlade HDZ-a i DP-a. 

U novoj Vladi kao ni u parlamentarnoj većini, po uvjetu DP-a, SDSS ne sudjeluje iako su s HDZ-om bili dio vlasti posljednjih osam godina pa imali i potpredsjednicu Vlade protekle dvije godine. Pupovac je svima koji osporavaju legitimitet zastupnika nacionalnih manjina u Saboru poručio da bez legitimiteta tih zastupnika od 1991. do 2020. ova zemlja ne bi imala međunarodni legitimitet.

"Pokušaj da se oko SDSS-a napravi sanitarni kordon je naopaka, zla i za Hrvatsku destruktivna i opasna politika. Mi smo ponosni predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj, mi kojima je Hrvatska domovina, kao što je bila našim precima, brojnim generacijama 200 godina najmanje zajedničke borbe za istu slobodu pa da bi netko danas takvim nasljednicima rekao gdje im je mjesto, a gdje nije", rekao jeu emotivnom govoru Pupovac.

Program koji je predstavio mandatar Andrej Plenković, ocijenio je Pupovac, sadrži sve osnovne tekovine različitih politika u EU - od ljudskih i manjinskih prava, prava žena, no smatra da se eksplicitnije treba postaviti odrednice vitalne gospodarske grane koju će Hrvatska razvijati jer, naglasio je, to ne može biti samo turizam. 

Pupovac se nada da se neće zaustaviti realizacija Operativnog programa za nacionalne manjine. Osim toga, stava je i da se ambicioznije treba pristupiti razvoju istraživanja, kao i provoditi politike uravnoteženog regionalnog razvoja, posebice na područjima južno od Zagreba te iznad Zadra, Šibenika i Splita koja se prazne, te davati direktnu pomoć tamošnjim stanovnicima. Predlaže i stanogradnju na osnovi socijalne solidarnosti.

"Manjinske politike u programu Vlade definirane su u skladu s najboljom tradicijom suradnje koju smo imali s ovom Vladom i nadamo se da će i ova Vlada, koja ima podršku i dobrog dijela Kluba nacionalnih manjina, učiniti sve da se ničim ne zaustavi ili ne osujeti realizacija Operativnog programa za nacionalne manjine", rekao je. 

Demografska obnova je neophodna, ali svatko tko misli da to može riješiti samo politikom useljeništva, a ne i integracijom ljudi koji ovdje dolaze kao neophodna radna snaga, taj se vara i obmanjuje građane, naglasio je Pupovac. "Ovako ambiciozni planovi u programu koje iznosi mandatar Vlade neće moći biti realizirani niti blizu zato što neće biti ljudskog materijala koji bi to odradili. Sve pametne europske zemlje su rješavale pitanje demografije i političkom integracijom", dodao je.

POVEZANI ČLANCI:

Da bi ljudi prestali odlaziti iz Hrvatske i da bi se vraćali ili zadržali ovdje, nastavio je čelnik SDSS-a, od Hrvatske se mora "graditi vedro, optimistično društvo koje ima jasne ciljeve, koje je okrenuto budućnosti, a ne neprestano prošlosti, u kojoj su njezini ratnici kojima treba odati čast posvećeni izgradnji mira, a ne obnavljanja ratovanja u društvu i protiv ljudi koji ne predstavljaju nikakvu opasnost".

"Mi to još uvijek nemamo. A i govor mržnje i u ovom Saboru kakav smo jučer čuli je sraman i nedopustiv", poručio je aludirajući na govor zastupnika Hrvoja Zekanovića (HDS), člana vladajuće većine, koji je govoreći o predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu kao političkom zombiju i živom mrtvacu spominjao kolce u srce i metak u čelo.


15:34 - Gordan Jandroković sazvao je stanku od 10 minuta, a naglasio je i kako po procjeni rasprava bi trebala trajati još 11 sati, odnosno do 3 ujutro. – Pozivam vas da budemo sažeti i da vodimo raspravu koja je usmjerena ka sadržaju kako bismo raspravu u razumnom vremenu priveli kraju – poručio je. 


15:01 – Repliku je imao i Arsen Bauk (SDP). 

– Rekli ste nova utakmica, novi mandat, ali je najvažnije kakav je smjer. Koja je razlika između Vlade HDZ-a i SDSS-a i Vlade HDZ-a i DP-a. Neki kažu da će sve ostati isto, a drugi da će sve biti drukčije – upitao je Bauk Plenkovića. 

– Na temelju programa Vlade koji je sinteza programskih smjernica svih aktera koji čine Vladu, smjer Vlade dobar je za Hrvatsku. Vama će biti zanimljivo pratiti ukupno mjerenje naših postignuća svih vlada, a ja vam u vašoj promatračkoj funkciji želim puno sreće – poručio je Plenković.


14:52 – Sandra Krpan (SDP) obrušila se na Plenkovića i slobodu medija, nakon donesenih izmjena Kaznenog zakona, na što joj je Plenković odgovorio komentarom ''da je ona očito još u predizbornoj kampanji te da nije vidjela izborni rezultat''. 

Josip Šarić (HDZ) poručio je kako je ''neprimjereno'' što Zoran Milanović nije bio kada se konstituirao Sabor, posebice jer je upravo on bio taj koji je sazvao sjednicu. 

– Još jednom je ponizio ovu sabornicu, ovu instituciju te hrvatski narod – poručio je, na što je Plenković nadodao kako ''nije osjetio vapaje da nekome nedostaje''. Plenković je odgovorio i na pitanja Ante Kujundžića iz Mosta pa komentirao razliku između Mosta i Domovinskog pokreta.

– Ključna razlika je u tome što su oni pobijedili, a vi izgubili. Da, da, tako je. Krivo ste procijenili, teško ćete se oporaviti, ali ste mlad čovjek – odgovorio je. 


14:11 – Ukidanje tjednika Novosti jedna je od tema koja se pojavila u javnosti, gdje je Domovinski pokret navodio kako je ukidanje financiranja od države njihov uvjet. Urša Raukar-Gamulin pitala je premijera hoće li se nastaviti financirati i zašto je to jedini medij koji se ukida. 

– U roku od dva mjeseca usvojit ćemo program nacionalnih manjina. Nikad nismo imali više projekata za nacionalne manjine. Što se tiče tog tjednika, vidjet ćemo kakvi su kriteriji. Ja sam za sve slobode, ali nije naodmet postaviti pitanje – ustvrdio je Plenković.


13:46 Hrvoje Zekanović osvrnuo se na jučerašnji istup koji je izazvao burnu reakciju u javnosti.

– Hrvatsku javnost jučer sam želio upoznati sa stanjem u SDP-u, pa je pokrenuta medijska operacija cipelarenja usmjerena protiv mene. Kad Orešković nazove premijera Hitlerom, to je simpatično. Kad Bauk poziva na moju likvidaciju, to je simpatično. A kad ja nešto kažem, to je opasno. Ja čestitam SDP-u na njihovu predsjedniku, nek' vam ostane što dulje – poručio je Hrvoje Zekanović.

– Već sam rekao da ste otišli u offside, Hrvoje.To sam rekao – rekao je Plenković koji je potom ustvrdio da ljevica ima ekskluzivno pravo na vrijeđanje te da se oni smiju kad im netko nešto kaže.


13:32 Ivana Kekin podsjetila je na to da je Ustavni sud 2017. godine naložio da se donese novi zakon o prekidu trudnoće te da su brojne Hrvatice prisiljene ići u druge zemlje na prekid trudnoće zbog ''epidemije priziva savjesti''.

– Ustavni sud dao je taj nalog Saboru, a ne Vladi. To je jako bitno. Hrvatska demokratska zajednica je za život. Ali nije za zabranu.


13:20 Josip Jurčević upitao je Plenkovića zašto je u Vladu stavio Ninu Obuljen Koržinek i Radovana Fuchsa koji su. prema njegovu mišljenju, kompromitirani istragama.  

– Nisam vas prije pratio. Rekao mi je Branko da ste u nekoj emisiji rekli za nas da smo veleizdajnici. Zanima me odakle vi znate što radi EPPO? Ili Uskok? Ili vi imate neku krticu – naveo je premijer.


13:06 – Na pitanje saborskog zastupnika Ivana Račana iz redova SDP-a o nadolazećim izborima za Europski parlament, na čijim je listama Andrej Plenković i hoće li on otići nakon toga u neku od europskih institucija, tehnički premijer kazao je kako će oni pobijediti na izborima i da će on ostati u Hrvatskoj.


13:01 – Željko Jovanović u svojoj replici pitao je Plenkovića je li on bio taj koji je rekao Mariju Radiću da ne može biti u Saboru i u Vladi zbog sukoba interesa.

– Jeste vi rekli Milanoviću da ne krši Ustav? Nađite mi vi u svojoj memoriji predsjednika koji je to napravio i onda je nestao?


12:49 – Vi ste u proteklom mandatu gradili imidž na glasovanju o obuci ukrajinskih vojnika. DP je glasovao protiv. Kako će biti surađivati s proruski orijentiranima? Hoćete li sad biti na pravoj strani povijesti? – upitala je Mirela Ahmetović premijera.

Plenković joj je odgovorio kako su oni doveli Milanovića na sjednicu SDP-a, da nisu politički ignoranti te da su znali što rade.


12:36 Sandra Benčić zatražila je od Plenkovića da kao izgledni premijer da garancije da će HEP i ostale strateški važne tvrtke ostati u stopostotnom državnom vlasništvu.

– Kao izgledni premijer, ja ću reći ''da''. Nikome od vas nisu se povećali računi. Ljudi su prošli krizu kao da je nema – objasnio je premijer.

Naglasio je kako je iskustvo za nedavne energetske krize pokazalo kako bi Vlada, da nije imala HEP u vlasništvu države, bila limitirana u upravljanju tom krizom bez presedana. Kroz energetsku krizu prošli smo kao da je nema, nikome se nije povećao račun za struju, za plin, kazao je.


12:31 – Rekli ste da se u ovoj kampanji polariziralo. Nas ste slali na psihijatriju, za Domovinski pokret ste rekli da su zli. Oni su pak govorili da ste veleizdajnik. To su bile njihove riječi. Ovo je sklapanje dogovora između dvije opcije koje su se najviše vrijeđale – kazao je Mostov Grmoja.

– Kampanja je vrijeme kad se svi bore za sebe. Ovo što vi govorite snimka je govora koja je bila na našem internom govoru. Ali to je moj problem – odgovorio mu je premijer i naveo kako su pregovori između njih i Domovinskog pokreta prošli u uvažavanju i da su i njihovi ciljevi usuglašeni u programu Vlade.


12:26 – Ranko Ostojić iz SDP-a obratio se Plenkoviću. – Jučer je jedan vaš žetončić prijetio kolcem i metkom. Zanima me kako se vi planirate boriti s time? – upitao ga je misleći na Zekanovića.

– Što se tiče Zekanovića, jučer je predsjednik Sabora reagirao. On je više figurativno govorio o tome što će se događati u SDP-u. Izrazio se loše. Često Hrvoje pogodi, a katkad prokliže. Jučer je jako proklizao – rekao je Plenković i nadometnuo kako je on slušao i gore stvari iz redova oporbe.


11:54 – Andrej Plenković obratio se zastupnicima.

– Iskoristit ću ovu priliku da čestitam svima vama koji ste ponovo dobili povjerenje. Pozdraviti sve one koji su prvi put dobili povjerenje. Građani su 17. travnja na neobičan dan glasali. HDZ je treći put pobijedio na izborima. Ovakva podrška u ovakvim okolnostima, naročito u kontekstu kampanje tijekom koje je bilo kršenja Ustava od predsjednika i SDP-a koji je to podržavao – velika je stvar – kazao je Plenković.

– Građani su prepoznali naš trud, a nisu povjerovali onima koji u svakom rješenju nađu probleme. Ja ću vas ponovno pozvati da uspostavimo dijalog, a on se svodi na načelo međusobnog poštovanja. Dijalog nije postajao posljednje četiri godine – naveo je i kazao da očekuje kako će među oporbenim zastupnicima biti više političke zrelosti.

– Nekoliko riječi o programu Vlade. Bilo je komentara da je program Vlade predizborni program HDZ-a. Pa mora biti. Nećemo taj program baciti u smeće. Napravili smo detaljni proces konzultacija s Domovinskim pokretom i drugim partnerima, gospođama Petir i Vučemilović – rekao je Plenković i podsjetio da je mandat osoban.

– Jedna gospođa u Saboru rekla je da je to politička trgovina. Pa zar je svaka koalicija politička trgovina? Nema stranke u Europi koja dobiva više od 50 posto osim Mađarske, gospođo Puljak – ustvrdio je Plenković.

– Mi ćemo u našem mandatu održavati dijalog s našim socijalnim partnerima. Mislim da smo u posljednjih nekoliko godina imali dijalog sa sindikatima i poslodavcima, što se vidjelo na reformi plaća. Fokusirani smo na rast BDP-a. Vidjeli ste jučer projekcije Europske komisije. To znači da Hrvatska raste brže od prosjeka Europske unije. Mi ćemo rasti 3,3 posto. Mi ćemo ove godine realizirati naš cilj razvijenosti Europske unije, a to je 79 posto. Kad se prijeđe 80 posto razvijenosti, odlazak iz zemlje je izbor, a ne potreba.

Plenković je najavio najbolju turističku sezonu.

– Nastavit ćemo našu politiku o plaćama i tržištu rada. Ministar Piletić nas je obavijestio da milijun i 709 tisuća radi. Taj broj Hrvatska nije imala nikada. Danas je nezaposlenih manje od 92 000. Nikad manja nezaposlenost. Posao ne nađu oni koji ga i ne traže. Želimo da 1600 eura bude prosječna plaća 2028. godine. Mi volimo obećati manje, pa ispuniti više. Želimo da nezaposlenost mladih bude ispod 10 posto.

Mandatar je najavio da će se povećati naknade na roditeljski dopust te da će udvostručiti dopust za očeve. Kazao je da će se povećati studentska satnica i da će raditi na tome da im se prizna staž.

– Sukob na Bliskom istoku intenzivirao se u posljednje vrijeme. Stigli su nam Rafali, ostali Rafali će stići iduće godine. Nastavit ćemo ulagati u obrambene sposobnosti. Nastavit ćemo braniti granicu i Schengen – kazao je Plenković. Ustvrdio je kako Hrvatska nikad bolje nije stajala na međunarodnoj političkoj sceni, što se i vidi na otvaranju pretpristupnih pregovora za BiH, te je naglasio: – Postigli smo to dijalogom i komunikacijom. Mi ne rušimo mostove.

11:41 – Stanka je određena do 11:50 sati.


11:37 – Nakon što je Tomislav Šuta dobio dvije opomene jer je zatražio povredu poslovnika nakon govora Marijane Puljak, a da nije naveo što je točno povrijeđeno, dio saborskih zastupnika prigovorio je Gordanu Jandrokoviću.

– Nekoliko puta opomenuo sam Bulja. Nije prestao. Nekoliko puta opomenuo sam Pavličeka. Nije prestao. Opomenuo sam Šutu. On je prestao i dobio je dvije opomene. Da nije stao, dobio bi i treću – rekao je Jandroković i odobrio sve zahtjeve za stanku.


11:35 – Pavliček je zatražio povredu poslovnika, na što ga je Jandroković upozorio i naglasio da to treba biti uistinu biti povreda poslovnika jer ako nije, dobit će opomenu i izgubit će mogućnost sudjelovanja u raspravi. Pavliček je odgovorio Penavi da mu otac nije govorio da ga je sram. Iako poštuje što je Mlinarić radio u Domovinskom ratu, da je ovo drukčije jer je to politička sfera.

Jandroković ga je opomenuo i dao mu treću opomenu


11:27 – Ivan Penava obratio se kolegama i zatražio stanku.

– Ne mogu se oteti dojmu da iz onih koji se koriste ovim mehanizmom stanke izbija nepomirljivost i neprihvaćanje izbora. Rezultati su takvi kakvi jesu. Formirana je parlamentarna većina, a ako Bog da, bit će i Vlada. Jučer su mnogi izražavali brigu za Domovinski pokret, a danas sikću – naveo je.

Penava se obratio Pavličeku i poručio mu: – Neka malo promisli kad izgovori ime Stipe Mlinarića. Sram te bilo.


11:24 – Miro Bulj dobio je tri opomene nakon što je zatražio povredu poslovnika zbog vrijeđanja zastupnika, no umjesto toga je rekao da je Mlinarić vrijeđao Plenkovića u Saboru te je pustio stariju snimku Mlinarića iz Sabora.


11:20 – Marijan Pavliček ponovo je prigovorio Domovinskom pokretu zbog parlamentarne većine, zapitao se hoće li poslati vojsku na granicu te je imenovao pritom Stipu Mlinarića Ćipu.

Mlinarić je tražio povredu poslovnika, te mu je rekao da je on kukavica i da bi ga poslao na granicu, no Pavliček je išao na civilni rok.


11:18 – Anka Mrak Taritaš pozvala je Plenkovića da osudi riječi Hrvoja Zekanovića navodeći kako su Zekanovićeve riječi "eksplodirale jučer u Saboru". Jandroković joj se obratio potom i rekao kako nije navela da je on osobno osudio Zekanovića i njegove riječi te da je rekao kako nisu primjerene, da je to trebala reći i tek tada bi bila potpuna slika.


11:12 – Nikola Grmoja iz Mosta zatražio je stanku, prilikom čega je kazao da Plenković nema dovoljno ruku jer su mu bili potrebni zastupnici Domovinskog pokreta i manjina. Ustvrdio je da u programu Vlade nema ni jedne rečenice iz programa Domovinskog pokreta te se obratio Bartulici i Mlinariću i podsjetio na njihove riječi da će osnovati povjerenstvo za COVID.


11:10 – Mandatar  Andrej Plenković obratit će se okupljenim zastupnicima kako bi predstavio svoje ministre – najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


10:23 – Stanka je do 11 sati.


10:16 – Dalija Orešković pozvala je HDZ da se odrekne Hrvoja Zekanovića nakon njegove izjave o Peđi Grbinu. Naime, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović neugodno je iznenadio kolege zastupnike izjavom o SDP-ovu zastupniku Peđi Grbinu i to nakon što je izvršen atentat na slovačkog premijera Roberta Ficu. Naime, Zekanović je kazao kako je Grbin zombi i da bi ga trebalo ubiti tako da ga se pogodi u srce kolcem i metkom u čelo.

– Taj Zekanović istu je ulogu imao i prošlom sazivu – trovač i brisač svakog smisla. Zato je i bio na listi – kazala je i dodala: – Trebamo se pitati hoće li biti luđaka koji će njegove riječi realizirati.


10:15 - FOTO Hrvatski sabor

Zagreb: Andrej Plenkovic predstavlja Saboru novu Vladu
1/6

10:00 – Marijana Puljak pozvala je da oporba ignorira Zekanovića nakon njegove izjave o Grbinu.

– Pozivam oporbu da se četiri godine ne osvrne, ne replicira i ne da nikakav znak da postoji jedan zastupnik, a to je Hrvoje Zekanović. Ono što je jučer izjavio nije dostojno da ga se naziva zastupnikom. Onaj poziv na mržnju prevršio je svaku mjeru – poručila je i dodala: – Pozivam oporbu da ga ignoriramo kao da ne postoji. Za mene je u ovom sazivu 150 zastupnika i ja ću tu praznu fotelju potpuno ignorirati, od mene neće dobiti ni jednu repliku. Žao mi je što sam ga uopće sada morala spomenuti imenom i prezimenom da znate o kome govorim – rekla je. 


9:47 – Marija Selak Raspudić obratila se u slobodnom govoru svojim kolegama.

– Sabor Vladi neće baš ništa. Da netko čita program, vidio bi rečenicu koja ne odgovara stvarnosti, a to je da Vlada odgovara Saboru. To nije istina, jer je Sabor produžena ruka Vlade – ustvrdila je Selak Raspudić i kazala kako se treba mijenjati odnos između Sabora i Vlade.


9:42 – Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista održao je slobodni govor.

–  Tko se tuče, taj se voli. Možemo to primijeniti na političku situaciju u Hrvatsku. Ako se itko toliko vrijeđao, to su te dvije opcije. I gle čuda, danas će Domovinski pokret i HDZ ući u politički brak. Hajdemo se podsjetiti što je sve Domovinski pokret govorio o Plenkoviću. Do prije koji tjedan – kazao je Pavliček i naveo nekoliko primjera kad su DP-ovci vrijeđali HDZ-ovce. Ustvrdio je da zaslužuju Oscara za glumu.

– Hoće li poslati vojsku na granice? Neće. Hoće li ukinuti kvote strancima? Neće. HDZ će ih za nekoliko mjeseci popapati kao mačka miša – naveo je.


9:36 – Okupljenima se obratila Sanja Radolović iz SDP-a.

– Program Vlade ne bih nazvala programom, već podjelom fotelja između starih HDZ-ovaca i HDZ-ovaca. Hrvatska Vlada će imati 7 potpredsjednika. Nikad više.


9:30  – Sjednica je počela slobodnim govorima.


9:00 – Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana od izbora, u Saboru koalicijski Sporazum koji definira suradnju između te dvije stranke u budućoj vlasti. 

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava u srijedu je objavio da će tri resora koje je dobila njihova stranka voditi Ivan Šipić kao ministar demografije i useljeništva, Josip Dabro kao ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Ante Šušnjar kao ministar gospodarstva.

>>> Ovo su ljudi koji su izabrani za zastupnike u Hrvatskom saboru

Zagreb: Andrej Plenkovic predstavlja Saboru novu Vladu
1/156

 

Komentara 100

AB
abcabc
10:56 17.05.2024.

Ova Oreškovićka ima srama i morala nekom govoriti kako će govoriti u Saboru - pa njen je jezik i način govora prostački i uličarski - ona je dno dna, i koga ona predstavlja u Saboru - tipičan primjer uhljeba - - stranka s imenom i prezimenom od jednog člana ?

KU
kublajkhan
10:39 17.05.2024.

Hrvatski narod se je javno odrekao gospođe Orešković na prošlim izborima

SN
Senf na kobasicama
11:16 17.05.2024.

ček kaj nije benčička premijerka???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije