Plan za Libiju

Pobunjenici griješe što odbijaju mir, pozornost prelazi na Siriju

\'gadafi\'
Arhiva VL
11.04.2011.
u 08:50

Inicijativu je podržala i odobrila i Europska unija, no zapadne zemlje uključene u NATO operacije nisu još komentirale mirovni plan

Kako bi pokrenula stvar s mrtve točke i napokon privela kraju neprestane borbe koje bjesne oko libijskih gradova na Sredozemlju, Afrička unija predstavila je mirovni plan za Libiju koji je predsjednik Gadafi odmah i u potpunosti prihvatio. Prema nacrtu ovog sporazuma, u Libiji bi trebao zavladati trenutačni prekid vatre, dostava humanitarne pomoći ne bi trebala biti ometana, svi strani državljani došli bi pod posebnu zaštitu, a otvorio bi se i dijalog između režima u Tripoliju i pobunjenika u Benghaziju. Ujedno, potpisom sporazuma odmah bi se zaustavili i NATO-ovi udari na Gadafijeve snage.

Ne žele Gadafija


Sporazum koji je predstavio južnoafrički predsjednik Zuma prihvaćen je u Tripoliju, ali nije dobro dočekan među pobunjenicima u Benghaziju. Izaslanike Afričke unije, koji su sletjeli u glavni pobunjenički centar kako bi Nacionalnom vijeću predstavili svoj plan, dočekala je bijesna masa koja je uzvikivala parole i zahtijevala da se s libijskim režimom ne pregovara dokle god je tu Gadafi.

– Ne odbacujemo mir, uvijek smo za razgovore, ali tek kada diktator napusti zemlju – kaže Shamsiddin Abdullah, jedan od pobunjeničkih glasnogovornika.

Odbijanje mirovnog sporazuma u Benghaziju analitičari su odmah protumačili kao veliku grešku.

– Pobunjenici su se preračunali, očito je da smatraju kako su dovoljno jaki da se održe protiv Gadafija, no to je kriva procjena. Bez potpore NATO-ova zrakoplovstva nemaju baš prevelike šanse. Paradoksalno je da bi trenutačna obustava vatre upravo pobunjenicima najviše išla na ruku, a oni je olako odbacuju. Prije svega, njihovim postrojbama treba najmanje šest mjeseci da se vojno konsolidiraju i do kraja ustroje svoje trupe te izvrše kakvu-takvu popunu i obuku ljudstva. Drugo, prekid vatre omogućio bi im da stabiliziraju isporuke nafte koju crpe s naftnih polja što se nalaze pod njihovom kontrolom, a s tim bi novcem u svojoj enklavi mogli uspostaviti funkcionalnu državu. Sada sve to riskiraju – kaže analitičar Zoran Grgić.

Kriva procjena

Pomisao o primirju ni samom NATO-u nije mrska, barem ako je suditi po izjavi glasnogovornice saveza Oane Lungescu.

– Dobrodošli su svi doprinosi za zaustavljanje nasilja nad civilima u Libiji – izjavila je Lungescu. NATO je ujedno i objavio statistiku uništenja Gadafijeva oružja, no iz nje je jasno kako libijski režim još uvijek raspolaže zavidnim količinama oružja. Ipak, više od naoružanja pobunjenicima bi mogao štetiti gubitak zanimanja svjetske javnosti.

– Pozornost svijeta prelazi na Siriju, a to bi pobunjenicima moglo nanijeti više štete od nekoliko tenkovskih brigada – kaže Grgić.

Ključne riječi

Komentara 387

OB
-obrisani-
00:19 12.04.2011.

mda......

OB
-obrisani-
22:48 11.04.2011.

moja fata je moderna, ona samo nikab nosi

OB
-obrisani-
00:47 12.04.2011.

slabe ti pripreme...... a ni srce nije kakvo kad dogusti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije