AMERIČKI IZBORI

Počeo šou: Ushićenje Kamalom Harris pojačava 200 influencera na konvenciji demokrata

Democratic presidential candidate and U.S. Vice President Kamala Harris and her vice presidential running mate Minnesota Governor Tim Walz
Foto: KEVIN MOHATT
1/12
19.08.2024.
u 22:23

U režiji demokratske konvencije pomaže i slavni Steven Spielberg, a očekuje se i 30-ak tisuća prosvjednika protiv pokolja u Gazi

Iako su američki demokrati već potvrdili američku potpredsjednicu Kamalu Harris kao svoju kandidatkinju na predsjedničkim izborima na nedavnom virtualnom izjašnjavanju, kada je Harris osvojila 99 posto glasova stranačkih delegata, što je ujedno i glavna zadaća nacionalne stranačke konvencije, demokratska konvencija koja je počela u Chicagu svejedno je važan predizborni događaj koji će demokrati pokušati iskoristiti kako bi održali i što više produljili ushićenje koje je transformiralo Demokratsku stranku i kampanju nakon naprasnog povlačenja Joea Bidena i ulaska Kamale Harris u predsjedničku utrku.

Bidenovo povlačenje dramatično je ugrozilo izglede Donalda Trumpa, koji se već počeo ponašati kao da mu je pobjeda zajamčena. Trump sada otvoreno žali za Bidenom tvrdeći da je zamjena u demokratskim redovima provedena neustavno, što bi mogao biti jedan od temelja za njegovo osporavanje rezultata izbora u slučaju poraza. U samo nekoliko dana, neposredno nakon neuspjelog atentata, koji je barem nakratko dodatno povećao Trumpove šanse, ulazak Kamale Harris u utrku izazvao je oduševljenje i povećao samopouzdanje u demokratskim redovima, iako još ništa nije sigurno, unatoč vodstvu Harris u gotovo svim ključnim državama u kojima se odlučuje o pobjedniku.

U takvim okolnostima demokratska konvencija predstavljat će demokratima priliku za dodatno zbijanje redova oko Harris i njezina kandidata za potpredsjednika i aktualnog guvernera Minnesote Tima Walza, kao i za predstavljanje stranačke platforme za sljedeće četiri godine, s glavnim naglascima na gospodarstvo i snižavanje cijena, što je ujedno i jedan o glavnih problema kampanje Kamale Harris, s obzirom na to da američki birači, kada je riječ o poboljšanju stanja u svojim lisnicama, više vjeruju Trumpu nego njoj.

Konvencija, koja će potrajati do četvrtka, velik je politički događaj, koji je dodatna prilika za promociju kandidata i kampanje, s obzirom na to da američki mediji pozorno prate nacionalne konvencije dviju vodećih stranaka. Konvencija će ugostiti oko pet tisuća demokratskih delegata i stranačkih dužnosnika iz svih dijelova SAD-a, a posebnu pozivnicu za konvenciju dobilo je 200-tinjak medijskih influencera aktivnih na društvenim mrežama, koji bi demokratima trebali pomoći u privlačenju mlađih birača.

Prvog dana najveća će zvijezda biti odlazeći Biden, a sljedećih će dana nastupiti svi najistaknutiji demokrati, poput bivših predsjednika Billa Clintona i Baracka Obame. U četvrtak nastupa Kamala Harris, koja će održati najvažniji politički govor svoje karijere. U režiji ovoga velikog političkog šoua pomaže i slavni redatelj Steven Spielberg, a očekuje se i 30-ak tisuća prosvjednika, koji će zahtijevati okončanje američke potpore izraelskom pokolju u Gazi, koji je već odnio više od 40 tisuća palestinskih života, što je također jedan od ključnih problema kampanje Kamale Harris.

FOTO Trump, Bieber, Gates, Sinatra: Možete li prepoznati sve zvijezde koje su se našle s 'one strane zakona'

Democratic presidential candidate and U.S. Vice President Kamala Harris and her vice presidential running mate Minnesota Governor Tim Walz
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije