RAT U EUROPI

Ukrajina: Rusi imaju 11 brodova u borbenoj pripravnosti u Crnom moru; Bomba pogodila Černihiv

An apartment building destroyed by Russian shelling is seen in the outskirts of Izium, in Kharkiv region, Ukraine
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.04.2023.
u 22:46

Moskovsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je u priopćenju s petka da nedavne akcije i retorika iz Kijeva pokazuju da Rusija treba nastaviti s onim što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini

Sjedinjene Države u petak su rekle da će uskoro početi obučavati ukrajinske vojnike za korištenje njihovog tenka Abrams, a Njemačka je najavila dogovor o uspostavi središta u Poljskoj za popravak tenkova raspoređenih u Ukrajini na sastanku saveznika u Njemačkoj kojemu je domaćin bio SAD. Moskovsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je u priopćenju da nedavne akcije i retorika iz Kijeva pokazuju da Rusija treba nastaviti s onim što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

>> VIDEO Glavni tajnik NATO-a stigao u Kijev prvi put od početka invazije

Tijek događaja:

22:46 - Zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, Andrij Melnik, pozvao je na "deset puta više" zapadne vojne pomoći dok se zemlja bori s odvraćanjem ruske invazije. "Zahvalni smo našim saveznicima za vojnu pomoć. No to nije dovoljno. Ukrajina treba deset puta više da suzbije rusku agresiju ove godine", Melnik, bivši ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj, napisao je na Twitteru.

Melnik je pozvao pobornike Ukrajine da "prijeđu sve umjetne crvene crte" - referenca na oklijevanje među nekim saveznicima u opskrbi Ukrajine posebno snažnim oružanim sustavima - te da potroše jedan posto brutto domaćeg proizvoda (BDP-a) na isporuku oružja Ukrajini.

U slučaju Njemačke, najveće europske ekonomije, samo to bi bilo više od 39 milijardi. No ukrajinski diplomat je rekao da su količine male u usporedbi s potrošnjom saveznika tijekom Drugog svjetskog rata. Dosad, saveznici su Ukrajini omogućili ukupno 55 milijardi dolara podrške, prema riječima Melnika. 


22:43 - Španjolska je poslala šest glavnih borbenih tenkova Leopard 2A4 Ukrajini u subotu, zajedno s 20 laganih oklopnih transportnih vozila, što je prva takva isporuka koju je Madrid obećao Kijevu u jeku ukrajinske borbe protiv ruske invazije. Televizijske slike pokazale su tenkove, stariju varijantu naprednih njemačkih 2A6 tenkova, kako se ukrcavaju na brod u sjevernoj španjolskoj luci Santander. Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares prethodno je najavio da će prvi tenkovi Leopard biti dostavljeni ubrzo.

Tenkovi Leopard 2A4 prije više od jednog desetljeća isključeni su iz aktivne službe u Španjolskoj, a od 2012. godine stoje u skladištu blizu Zaragoze. Prije isporuke, detaljno su pregledani i testirani za uporabu u Ukrajini. U proteklih nekoliko tjedana, 55 Ukrajinaca obučeno je u Španjolskoj za upravljanje i popravke Leopard tenkova. Dodatna četiri Leoparda 2A4 trebala bi biti dostavljena nešto kasnije.

Španjolska ukupno ima 347 tenkova Leopard. Od toga su 108 model 2A4, a 239 noviji model 2A6. Španjolska neće isporučiti nove i snažnije modele tenkova Ukrajini, već stariji tip 2A4. Madrid je dosad odbijao slanje bilo kakvih novijih, naprednijih modela Ukrajini, tvrdeći da su potrebni njihovoj vojsci.

Prva španjolska dostava tenkova dolazi jedan dan nakon što je američki ministar obrane Lloyd Austin najavio američke planove o dostavi tenkova Abrams Njemačkoj u narednim tjednima kako bi se na njima trenirali ukrajinski vojnici. Austin se sastao sa zapadnim saveznicima Ukrajinske obrambene kontaktne skupine u američkoj vojnoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj u petak, a dostava oružja Ukrajini bila je središnja točka rasprave.


22:41 - Postrojbe iz Bjelorusije vratile su se u subotu kući iz Rusije gdje su uvježbavale korištenje taktičkog raketnog sustava Iskander za lansiranje nuklearnog oružja, objavilo je bjelorusko ministarstvo obrane. Vijest o završetku obuke objavljena je točno četiri tjedna otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će razmjestiti taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, što je shvaćeno kao upozorenje NATO-u koji oružjem pomaže Ukrajinu. 

Početkom veljače Bjelorusija je objavila da njezine oružane snage samostalno nadziru mobilne sustave Iskander koje im je Rusija ranije dobavila. No kada su bjeloruski vojnici poslani 4. travnja u Rusiju na dopunsku obuku, Minske je rekao da to uključuje "održavanje i korištenje taktičkih nuklearnih bojnih glava raketnih obrambenih sustava Iskander".

Te postrojbe vratile su se u subotu u Bjelorusiju, objavilo je ministarstvo obrane na Telegramu.

Rusija nije jasno naznačila kada će razmjestiti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, no Putin je rekao da bi izgradnja skladišta za to oružje trebala završiti početkom srpnja. 

Kada Iskander bude razmješten u Bjelorusiji, bit će to prvo raspoređivanje ruskog nuklearnog arsenala izvan granica te zemlje od raspada Sovjetskog saveza 1991. 


22:39 - Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da nije želio "nikome ugoditi" svojim stavovima o ruskoj invaziji Ukrajine pošto su zapadne zemlje kritizirale njegovu izjavu koja daje naslutiti da dio krivnje za rat snosi i Kijev. Govoreći u Lisabonu na početku prvog putovanja u Europu otkad je prisegnuo za predsjednika, Lula je rekao da mu je cilj bio "pronaći način da se Rusija i Ukrajina dovedu za pregovarački stol."

"Želim pronaći treću opciju (za rješavanje sukoba), a to je uspostava mira", rekao je na konferenciji za medije. Prošli tjedan Lula je rekao da bi američki i europski saveznici trebali prestati snabdijevati Ukrajinu oružjem jer time produljuju rat. 

"Ako ne stvarate mir, pridonosite ratu", rekao je Lula, a Bijela kuća optužila ga je da ponavlja rusku i kinesku propagandu.

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa, koji je održao konferenciju za medije uz svog brazilskog gosta, rekao je da su stavovi dviju o tom pitanju rata različiti. Portugal je jedna od zemalja osnivačica NATO saveza i poslala je vojnu opremu u Ukrajinu. Rebelo de Sousa je rekao da Ukrajina ima pravo braniti se i vratiti svoj teritorij.


17:47 - Rusija je objavila da protjeruje njemačke diplomate u uzvratnoj mjeri iako Njemačka nije još potvrdila protjerivanja s njezine strane. Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je, bez navođenja izvora, da Njemačka protjeruje više od 20 ruskih diplomata. Dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da su Berlin i Moskva bili u kontaktu glede svojih predstavništava posljednjih tjedana i da je dolazak zrakoplova ruske vlade u Berlin povezan s tim pitanjem.

Odnosi Rusije i Njemačke, nekoć najvećeg kupca ruske nafte i plina, raspali su se nakon što je Moskva poslala svoje oružane snage u Ukrajinu u veljači 2022., a Zapad odgovorio sankcijama Rusiji i slanjem oružja Ukrajini. 

"Njemačke vlasti odlučile su se za još jedno masovno protjerivanje zaposlenika ruskih diplomatskih misija u Njemačkoj", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. "Snažno osuđujemo ove akcije Berlina koji nastavlja demonstrativno uništavati cijelu lepezu rusko-njemačkih odnosa", dodaje se. 

Ministarstvo nije navelo o koliko se diplomata radi, ali su poručili da su uzvratili "recipročno". Rečeno je da je njemački veleposlanik o tome obaviješten 5. travnja. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je primilo na znanje rusko priopćenje. 


14:09 - Evo kako ove subote izgleda situacija u Izjumu, gradu u regiji Harkiv.

An apartment building destroyed by Russian shelling is seen in the outskirts of Izium, in Kharkiv region, Ukraine
1/4

14:05 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije obavještajne podatke za 22. travnja u kojima se se navodi kako se Rusija ''bori zadržati dosljednost u temeljnom narativu koji se koristi za opravdavanje ukrajinskog rata: da je invazija slična sovjetskom iskustvu tijekom Drugog svjetskog rata''.

''Dana 18. travnja 2023. ruski državni mediji najavili su otkazivanje ovogodišnjih marševa sjećanja Besmrtne pukovnije 'Veliki domovinski rat' iz 'sigurnosnih' razloga. U stvarnosti, vlasti su vrlo vjerojatno bile zabrinute da će sudionici naglasiti opseg nedavnih ruskih gubitaka. Ovo prati osnivača Wagner grupe, Jevgenija Prigožina, koji javno postavlja pitanje postoje li zapravo "nacisti" u Ukrajini, protiveći se ruskom opravdanju za rat. Vlasti su nastavile s pokušajima ujedinjenja ruske javnosti oko polarizirajućih mitova o 1940-ima'', navodi se.

''Dana 12. travnja 2023. državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila je o "jedinstvenim" dokumentima iz arhiva FSB-a, koji impliciraju umiješanost nacista u ubojstvo 22.000 poljskih državljana u masakru u Katinu 1940. U stvarnosti bila je odgovorna agencija koja je prethodila FSB-u, NKVD'', navodi se.


13:15 - Ukrajinsko operativno zapovjedništvo izvijestilo je da je 11 ruskih ratnih brodova u borbenoj pripravnosti u Crnom moru, uključujući dvije podmornice naoružane krstarećim projektilima Kalibr.

''Situacija na jugu i dalje je teška, ali nastavljamo borbeni rad. Neprijateljska brodska grupacija u Crnom moru sastoji se od 11 jedinica, uključujući dva nosača podmorničkih raketa naoružanih s osam Kalibara'', navodi se u priopćenju Ukrinforma.


12:33 - Latvija će isporučiti Ukrajini rakete Stinger, a Španjolska borbene tenkove Leopard 2 u novoj zapadnoj vojnoj pomoći toj zemlji u obrani od Rusije. Sve protuzračne rakete Stinger koje su još u oružanim snagama Latvije trebale bi biti isporučene Kijevu, objavilo je ministarstvo obrane te baltičke zemlje u EU-u i NATO-u. Osim toga, u Latviji će se održati intenzivnija obuka ukrajinskih vojnika, priopćeno je u petak.

"Latvija je odgovorila na zahtjev Ukrajine za isporuku sustava protuzračne obrane i odlučila dati Ukrajini sve preostale sustave Stinger. Dat ćemo sve od sebe da ih isporučimo što je prije moguće", rekla je ministrica obrane Ināra Mūrniece. Nije otkrila koliko i kada će ih isporučiti.  Ukrajina se bori protiv ruskih napada i okupacije gotovo 14 mjeseci i ovisi o zapadnoj potpori u pogledu vojne opreme. Zapadni saveznici sastali su se u petak u Ramsteinu kako bi razgovarali o daljnjoj pomoći.

Latvija, koja graniči s Rusijom i njezinim saveznikom Bjelorusijom, jedna je od najvjernijih ukrajinskih saveznika. Pomoć je najavila i Španjolska koja će uskoro isporučiti Ukrajini šest tenkova Leopard 2.  "Nakon toga će uslijediti drugi paket s još četiri tenka", rekao je ministar vanjskih poslova José Manuel Albares za njemački Funke u intervjuu objavljenom u subotu.

"Podržavat ćemo Ukrajinu sve dok joj bude potrebno. To uključuje humanitarnu pomoć, prihvat izbjeglica i opskrbu obrambenim oružjem", dodao je.  Madrid šalje Leoparde koji su starijeg tipa - 2A4. Španjolska ukupno ima 347 tenkova Leopard. Od toga su 108 model 2A4, a 239 noviji model 2A6. Španjolska neće isporučiti nove i snažnije modele tenkova Ukrajini jer tvrdi da su joj potrebni za vlastitu obranu. Ukrajinske oružane snage već su zaprimile tenkove Leopard 2 iz Njemačke, Kanade i Poljske za obranu od ruskih napada. 


12:01 - Navođena bomba jutros je pogodilo selo Orljikivku u Černihivu. Operativno zapovjedništvo sjeverne regije Ukrajine u subotu nije izvijestilo o žrtvama nakon što je bomba bačena iz ruskog zrakoplova SU-35.


11:53 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je kako protjeruje njemačke diplomate u zemlji, izvijestio je ove subote ruski Tass. Ministarstvo je također navelo da je ovaj potez "reakcija" na protjerivanje njegovih diplomata iz Berlina.

 "Njemačke vlasti donijele su odluku o još jednom masovnom protjerivanju zaposlenika ruskih diplomatskih misija u Njemačkoj. Snažno osuđujemo ove postupke Berlina koji nastavlja prkosno uništavati cijeli niz rusko-njemačkih odnosa. Kao reakciju na neprijateljske akcije Berlina, ruska strana odlučila je također protjerati njemačke diplomate iz Rusije, kao i značajno ograničiti maksimalan broj zaposlenika njemačkih diplomatskih misija u našoj zemlji." 


10:23 - Rusko Ministarstvo obrane objavilo je kako su njihove snage preuzele kontrolu nad još tri okruga zapadnog Bahmuta. U tom gradu već se mjesecima vode žestoke bitke, a Ukrajinci i Rusi međusobno se optužuju za laži oko izvještavanja o napretku u gradu. 

Međutim, Ukrajina kaže da iako su ruske trupe napredovale, inzistira na tome da situacija ostaje pod kontrolom.


9:56 - Gnojivo koje je zaplijenjeno zbog sankcija Europske unije Rusiji donirano je Keniji za potporu UN-ovim programima hrane. Naime, Latvija je zaplijenila 200.000 tona ruskog mineralnog gnojiva.

"Latvijska vlada odlučila je omogućiti donaciju, uz potporu UN-ovog Svjetskog programa za hranu, mineralnih gnojiva u vlasništvu tvrtki koje su sankcionirane od strane Europske unije", stoji u priopćenju latvijskog ministarstva vanjskih poslova.  "Zajedno sa svojim inozemnim partnerima i međunarodnim organizacijama, Latvija nastavlja pružati potporu zemljama koje su pogođene prehrambenom krizom izazvanom ruskim ratom protiv Ukrajine."


8:34 - Sustavi protuzračne obrane u Ukrajini su aktivirani, objavio je jutros proruski čelnik Krima. 

"Snage protuzračne obrane djelovale su na nebu iznad Krima", rekao je Sergej Aksjonov na Telegramu.  "Nema štete niti žrtava. Molim sve da ostanu mirni i vjeruju samo pouzdanim izvorima informacija."


7:46 - Ukrajinske vlasti tvrde kako je dosad pronađeno oko 500 tijela nestalih Ukrajinaca. Ukrinform je izvijestio su potražni timovi koji djeluju uz prvu crtu bojišnice do 20. travnja istražili preko 600 lokacija te otkrili skoro 500 tijela palih ruskih boraca.

Tajni podaci o ratu kolali mjesecima prije curenja? Ukrajinci: Dosad smo otkrili tijela 500 nestalih vojnika


7:12 - Pripadnik zračne nacionalne garde SAD-a optužen za odavanje povjerljivih dokumenata maloj chat grupi objavljivao je osjetljive informacije mjesecima ranije nego se do sada znalo i mnogo većoj grupi, izvijestio je u petak New York Times (NYT), citirajući internetske objave koje su pregledali. U veljači 2022., ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, korisnički profil koji odgovara onom zrakoplovca Jacka Teixeire počeo je objavljivati tajne obavještajne podatke o ruskim ratnim naporima na prethodno neotkrivenoj chat grupi na društvenoj platformi Discord, objavio je New York Times.

Dodaju da ta grupa ima oko 600 članova, i da je ta "chat soba za razgovor" bila javno navedena na YouTube kanalu i lako dostupna. Pentagon je odbio komentirati nove informacije koje su objavile te novine. Pripadnik Nacionalne garde američkog zrakoplovstva, 21-godišnjak, koji se suočava s kaznenim optužbama za objavljivanje strogo povjerljivih vojnih obavještajnih podataka na internetu, uhićen je prošlog tjedna.

New York Times je rekao da novootkrivene informacije, objavljene na većoj grupi za chat, uključuju pojedinosti o ruskim i ukrajinskim žrtvama, aktivnostima moskovskih špijunskih agencija i novosti o pomoći koja se pruža Ukrajini. Korisnik je tvrdio da objavljuje podatke Agencije za nacionalnu sigurnost, Središnje obavještajne agencije i drugih obavještajnih agencija, navodi te novine.

Vjeruje se da je ovaj slučaj najozbiljniji sigurnosni proboj SAD-a otkako se više od 700.000 dokumenata, videa i diplomatskih depeša pojavilo na web stranici WikiLeaksa 2010. godine. Pentagon je curenje informacija nazvao "namjernim, kriminalnim činom". Curenje nije izašlo na vidjelo sve dok o njima nije izvijestio New York Times početkom travnja, iako su dokumenti objavljeni ranije. Zrakoplovac Teixeira optužen je za jednu točku kršenja zakona o špijunaži koja se odnosi na nezakonito kopiranje i prijenos osjetljivog obrambenog materijala, a druga optužba se odnosila na nezakonito uklanjanje obrambenog materijala na neovlaštenu lokaciju. Pravni stručnjaci su rekli da će se vjerojatno suočiti s još optužbi.

Ključne riječi

Komentara 15

IV
IvanČokrlić
22:50 25.04.2023.

Behemot-Tako se je desilo da moj djed nije bio ni u jednoj vojsci, pomalo sam bio razocaran da nije bio u partizanima, ali je mozda tako bolje nikoga bar nije ubio. Medjutim ako bih trebao birat izmedju formac ija koje su postojale kao u NDH tako i u Jugoslaviji, koja nam je bila drzava do napada Adolfa, onda bi moj izbor bio partizani jer su mnogo bolji od svih drugih, ili drugacije receno cetnici i ustase su toliko gori od partizana da bi me bilo stid da je neko moj bio u njima, a za aprtizane me ne bi bilo stid jer su se posteno borili protiv okupatora. Sram me je da smo mi Adolfa sretili sa cvijecem. Za mene su to izdajice.

DI
Dimnjak
22:37 22.04.2023.

Britansko ministarstvo obrane kaže da se Rusi boje da netko na paradi ne bi rekao da su gubici ruske vojske veliki? To svaki Rus može pročitati na zapadnim medijima svakodnevno. Pravi razlog otkazivanja je mogućnost terorističkih napada kao što smo vidjeli do sada sa ubojstvom novinara Tatarskog i kćerke filozofa Dugina, padom aviobombe u Zagrebu itd...

Avatar PravedniSrbin
PravedniSrbin
09:50 23.04.2023.

Izveštavaju bomba slučajno pala na grad iz aviona?Izveštavaju ko da neko slučajno ispusti upaljač kad je hteo da zapali cigaru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije