Ravnopravnost spolova

Podzastupljenost u županijskim povjerenstvima: Muškaraca jedan ili nijedan, vode ih žene

Equality concept
Foto: Thinkstock
14.07.2015.
u 23:00

Jeftinija "kava jednakosti": U Bjelovaru imaju tjednu akciju u kojoj je cijena kave za žene 10% niža

Skupština Međimurske županije izabrala je ovih dana novi sastav Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Od devetero članova osam je žena, a ni u povjerenstvima ostalih županija ne vode računa o ravnopravnosti spolova. U nekima muškaraca uopće nema, primjerice u Istarskoj, a u Splitsko-dalmatinskoj od sedmero je članova također samo jedan muškarac.

Savjetodavno tijelo

Verica Rupčić, predsjednica povjerenstva Koprivničko-križevačke županije, koje je proglašeno najaktivnijim u zemlji, ima spreman odgovor za podzastupljenost muškog spola.

– Teme kojima se bavimo ne donose političke bodove, pa muškarce manje zanimaju. Oni traže jače teme, pod navodnicima jače, a ove ostavljaju ženama – ističe.

Povjerenstva se osnivaju radi promicanja ravnopravnosti spolova u društvu, a zamišljena su kao savjetodavno tijelo županijskim skupštinama koje ih izabiru na prijedlog župana. Dakle, biraju ih predstavnička tijela u kojima veliku većinu čine – muškarci.

– Na žalost, na sastav po spolu nisam mogla utjecati, no nastojat ću da u idućem mandatu bude više muškaraca jer se ipak bavimo ravnopravnošću spolova. Ako ne polovica, onda barem 40 posto jer je to brojka kojoj težimo kad govorimo o postotku žena u politici – ističe Ivana Pirin, predsjednica povjerenstva Bjelovarsko-bilogorske županije, u kojemu sjede dva muškaraca – od devetero članova.

Organiziraju razne tribine, a među zanimljivijim je aktivnostima svakako "kava jednakosti" koju su uveli u Bjelovaru i okolici: žene tjedan dana u kafićima kavu plaćaju 10 posto manje od muškaraca jer su u hrvatskim tvrtkama 10 posto manje plaćene za iste poslove.

Biraju nas skupštine

Pronašli smo i jedinog muškarca na čelu povjerenstva, Damira Katušića iz Novske, no on čeka sjednicu Skupštine Sisačko-moslavačke županije, nakon koje će znati je li i dalje predsjednik ili će doći netko novi.

– Skupštine su te koje predlažu i biraju sastave – bio je kratak.

>>(Ne)ravnopravnost spolova u Virovitičko-podravskoj županiji

>>Ravnopravne u plaćanju računa i kredita, ali ne i u kuhanju i čišćenju

Komentara 1

DH
dalibor.hren
08:01 15.07.2015.

Uvijek su žene "podzastupljene"!? Pogledajte ova povjerenstva, pogledajte kadar u vrtićima i školama... Jedino ih nema u rudnicima i na težim fizičkim poslovima. Nek izvole...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije